Joseph Blatter, fostul presedinte al FIFA, si fostii sai locotenenti Valcke si Markus Kattner si-au impartit 80 de milioane de dolari "intr-un efort coordonat de imbogatire personala" prin intermediul contractelor si compensatiilor, in cursul ultimilor 5 ani, a anuntat vineri FIFA, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Federatia Internationala de Fotbal, cu sediul la Zurich, a precizat ca a livrat aceste informatii justitiei elvetiene si le va inmana si justitiei americane.

FIFA vorbeste despre un "efort coordonat al celor trei inalti responsabili ai FIFA de imbogatire prin majorari anuale de salarii, prime legate de Cupa mondiala si alte compensatii in valoare totala de 80 de milioane de dolari in ultimii cinci ani".

FIFA da si cateva exemple. In 30 aprilie, Valcke (secretar general) si Kattner (secretar general adjunct) "au primit prelungiri de contract de 8,5 ani pana in 2019" cu "bonusuri compensatorii generoase care le garantau plata integrala, pana la 17,8 milioane de dolari si respectiv 9,9 milioane de dolari, in cazul in care contractul lor cu FIFA se oprea sau daca Blatter nu era reales".

In 1 decembrie 2010, Blatter, Valcke si Kattner "primesc 23,4 milioane de dolari prime speciale pentru Cupa Mondiala 2010 din Africa de Sud", care sunt primite "retroactiv - 4 luni dupa finalul Cupei Mondiale - si, aparent, fara o dispozitie in contractul de baza care sa prevada aceste prime".

Blatter este in prezent suspendat patru ani din orice activitate legata de fotbal intr-un alt dosar, cel al platii a 1,8 milioane de euro catre Michel Platini, fostul presedinte al UEFA, si el suspendat pentru aceeasi perioada.

Valcke a fost demis de la FIFA pentru prezumtiva sa implicare in vanzarea pe piata neagra de bilete de meciuri si este suspendat pentru 12 ani din orice activitate legata de fotbal.