Autoritatile germane au informat marti seara ca meciul amical de fotbal Germania-Olanda ce urma sa se desfasoare la Hanovra a fost anulat "pentru protejarea populatiei", fara a face alte precizari, in afara de faptul ca niciun dispozitiv explozibil nu a fost descoperit, transmite AFP.

Meciul Germania - Olanda a fost anulatFoto: Captura YouTube

"Cer populatiei sa aiba incredere in fortele de securitate, am avut motive bune" pentru a decide anularea intalnirii, a declarat presei ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, refuzand sa ofere informatii cu privire la natura amenintarii.

El a precizat doar ca a "recomandat ferm" anularea partidei amicale.

"Nu vreau sa fac comentarii nici cu privire la sursa si nici la amploarea amenintarii", a spus el, intrucat "o parte dintre raspunsuri ar provoca ingrijorare in randul populatiei noastre".

Anterior insa, ministrul regional de Interne, Boris Pistorius, a precizat ca "nu au fost efectuate arestari" si ca niciun dispozitiv explozibil nu a fost gasit in apropierea stadionului. Politia va ramane insa in alerta toata noaptea.

El a raspuns astfel la informatiile difuzate de un ziar local cu privire la presupusa descoperire a unei ambulante pline cu explozibili in apropiere de stadion, in timp ce seful politiei locale a vorbit despre un posibil plan de atentat cu bomba.

Cu privire la originea alertei transmise germanilor, presa a evocat drept sursa un serviciu de informatii strain, fara a mentiona care. Agentia germana de presa DPA vorbeste de o amenintare de atentat islamist, citand surse din domeniul securitatii.

Cancelarul german Angela Merkel urma sa asiste la acest meci impreuna cu o buna parte din guvernul sau, in semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Paris si echipa de fotbal a Germaniei, prezenta pe Stade de France in seara atacurilor.

Liderul german nu ajunsese inca la stadion cand a fost dat ordinul de evacuare, cu aproape doua ore inainte de debutul meciului, programat sa inceapa la ora locala 20.45 (21.45, ora Romaniei).

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 23.30 Ministru regional: Nu a fost gasit niciun dispozitiv explozibil, nu au fost facute arestari

Politia germana nu a gasit niciun dispozitiv explozibil si nu a efectuat nicio arestare la Hanovra, dupa ce meciul amical dintre Germania si Olanda a fost anulat din cauza unor temeri privind un atac cu bomba, a anuntat marti seara ministrul de interne al landului Saxonia Inferioara, potrivit Reuters.

"Nu au fost facute arestari pana acum. Cat despre intrebarea daca au fost gasiti explozibili, va pot spune ca, pana in prezent, nu", a declarat Boris Pistorius in cursul unei conferinte de presa la Hanovra.

UPDATE 22.45 Doua dispozitive explozive suspecte descoperite in Hanovra

Autoritatile din Hanovra, Germania, au descoperit un dispozitiv exploziv care urma sa fie detonat in interiorul unui stadion de fotbal si un al doilea dispozitiv suspect intr-o gara, a declarat pentru CNN un reporter al televiziunii germane de stiri n-tv, potrivit Reuters.

Reporterul a mai relatat ca respectiva gara este evacuata.

UPDATE 22.30 Agentia germana DPA, citata de TheLocal.de, relateaza ca exista indicii privind o motivatie islamista in spatele presupusului plan de atac cu bomba ce a anulat meciul de marti seara.

Politia a anuntat la ora locala 19.20 ca meciul de la Hanovra nu se va mai disputa din "motive de securitate" si le-a cerut fanilor sa paraseasca cu calm stadionul.

Seful politiei din Hanovra, Volker Kluwe, a declarat pentru Bild ca a existat un "pericol concret pentru intreg orasul - a existat un plan serios de a exploda ceva".

Kluwe a mai declarat pentru postul de radio NDR ca planul pare sa fi fost un atac in interiorul stadionului.

"Planul era detonarea unei bombe in stadion", a spus Kluwe. "Am primit informatia decisiva la 15 minute dupa ce portile stadionului au fost deschise".

Deutsche Welle a relatat ca politia a descoperit un camion cu explozibili mascat drept ambulanta in apropierea stadionului de fotbal.

Potrivit Deutsche Welle, cancelarul Angela Merkel, care urma sa asiste la meci, nu ajunsese inca la stadion.

UPDATE 21.40 Meciul amical de fotbal dintre reprezentativele Germaniei si Olandei, programat marti seara la Hanovra, la patru zile de la atentatele teroriste de la Paris, a fost anulat din cauza "unor planuri serioase ca ceva sa fie aruncat in aer", a anuntat seful politiei locale la postul de radio NDR, citeaza AFP.

Cancelarul german Angela Merkel si principalii sai ministri urmau sa asiste la meci, care trebuia sa inceapa la ora 20.45 (21.45, ora Romaniei) cu o Marseilleza intonata de jucatori in semn de omagiu pentru victimele atacurilor de la Paris, soldate cu cel putin 129 de morti si 350 de raniti.

UPDATE 21.25 Meciul, anulat din cauza unei "amenintari concrete" - televiziunea olandeza

Meciul amical Germania-Olanda a fost anulat intrucat politia din Hanovra a primit o "amenintare concreta", a relatat televiziunea publica olandeza NOS, citand politia, scrie Reuters.

---------

Meciul amical de fotbal dintre Germania si Olanda ce urma sa se desfasoare la Hanovra a fost anulat, marti seara, din "motive de securitate", stadionul fiind evacuat, a informat politia germana pentru AFP, fara a face alte precizari.

Spectatorii prezenti pe stadion, care se pregateau sa ofere un omagiu victimelor atacurilor de vineri, in prezenta cancelarului Angela Merkel si a principalilor sai ministri, au parasit masiv incinta in debutul serii, dar cu calm, a relatat un jurnalist AFP.

Cu putin timp inainte, politia a incercuit pentru scurta vreme o zona situata in afara stadionului, dupa descoperirea unui pachet suspect, ca mai apoi sa decreteze ridicarea alertei. Prezenti in numar mare, politistii au indicat ca nu au "nicio informatie" cu privire la motivele anularii intalnirii.

Amintim ca si meciul amical de fotbal Belgia - Spania, programat marti, de la ora 21.45, la Bruxelles, a fost anulat din cauza riscului sporit de atac terorist.

Vezi aici cum spectatorii sunt evacuati din arena: