Procurorii DNA au efectuat, sambata dimineata, o perchezitie la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, in cadrul operatiunii fiind ridicate mai multe probe. Dupa ce a fost audiat aproximativ sapte ore, Vasile Avram (seful CCA) a primit din partea anchetatorilor o ordonanta de retinere pentru 24 de ore, informeaza Antena3. In cursul zilei de duminica, Avram va aparea in fata judecatorilor cu propunere de arestare pentru 29 de zile.

Vasile Avram, seful CCAFoto: AGERPRES

Citeste si

Vasile Avram - doua mandate la CCA, scandaluri cat cuprinde si acuze de nepotism

Operatiunea "Vasile Avram": Craiova si Timisoara asteapta dreptatea de la DNA

Ce declaratii au dus la autosesizarea DNA-ului:

"Din surse am aflat si eu ca Iancu (nr. Marian Iancu - patron Poli Timisoara) se pregatea sa dea un milion si jumatate de euro la Liga si 500.000 la arbitri. Totul pentru titlu. Ia intrebati-l pe Iancu despre asta. Sa vedem ce raspunde" - Mircea Sandu, presedinte FRF.

"Mi-a zis asa: Gigi Becali, patron Steaua.

Tot scandalul legat de arbitraj a pornit de la Otelul, galatenii fiind acuzati in mai multe randuri (de-a lungul sezonului 2010-2011 al Ligii 1 la fotbal) ca beneficiaza de ajutorul "fluierasilor" in tentativa de a cuceri primul titlu din istorie (lucru care s-a intamplat in luna mai a anului in curs).

Miza cea mare a influentelor din arbitraj - banii din Champions League

"Arbitrilor le va fi teama sa mai faca ce au facut pana acum cu unii dintre conducatori. Daca eu vreau sa mituiesc arbitri, vorbesc cu ei personal, fara sa ma poata prinda DNA. Eu n-am dat niciodata mita, nici nu mi s-a cerut. Mizele sunt vreo 35 de milioane de euro, din Liga Campionilor. Cei care fac asemenea lucruri s-au gandit sa dea 4-5 milioane de euro pentru a castiga titlul, oricum iau 30 din Liga. Eu in Avram aveam incredere, dar nu mai am, sunt dubioase delegarile. Sa ma cheme pe mine sa citesc stenogramele, pentru ca eu stiu combinatiile si inteleg despre ce e vorba" - Gigi Becali la rtv.

Precedentul Penescu

In dimineata zilei de 13 aprilie 2009, Cornel Penescu (patronul FC Arges) a fost retinut de catre procurorii DNA pentru invinunirea de dare de mita. Omul de afaceri a oferit diverse sume de bani arbitrilor cu scopul de a aranja cateva meciuri ale echipei sale.

Pe langa Penescu, au mai fost retinuti Cristian Libertatu (fost director al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Arges), Liviu Facaleata (directorul hypermarketurilor PIC) si Gheorghe Constantin (presedinte CCA la acel moment).

In urmatoarele zile, au mai fost arestati Marcel Lica (vicepresedinte CCA), Sorin Corpodean, Marcel Savaniu si Aurelia Bogaciu (toti arbitri in Liga 1). Comisia de Disciplina a FRF a decis retrogradarea echipei FC Arges si declararea lui Cornel Penescu "persona non grata".

Cazul "Vasile Avram", desfasurarea evenimentelor:

- Sambata dimineata, procurorii DNA au descins la sediul CCA alaturi de jandarmi mascati.

- In jurul ori 13:45, angajatii DNA au luat din sediul CCA mai multe cutii si un scanner. Alaturi de anchetatori au plecat Vasile Avram si Andrei Chivulete (arbitru din Liga 1).

- Ora 14:15 - Andrei Chivulete este audiat la sediul DNA Bucuresti.

- Ora 15:45 - Sorin Terbea (presedintele Federatiei Romane de Futsal) a fost dus la DNA pentru a fi audiat.

- Ora 16:20 - Andrei Chivulete a parasit sediul DNA, arbitrul multumindu-se doar sa declare ca "va reveni pentru noi audieri".

- Ora 18:30 Prima masura dupa interventia DNA la Comisia Centrala a Arbitrilor - Marius Avram a fost inlocuit de la meciul Pandurii - Astra cu Dragos Istrate.

- Ora 21:10 - Dupa aproximativ sapte ore de audieri, Vasile Avram a primit din partea anchetatorilor o ordonanta de retinere pentru 24 de ore.

- Ora 00:25 - Vasile Avram paraseste incatusat sediul DNA.

- Duminica, seful CCA va comparea in fata judecatorilor cu propunere de arestare pentru 29 de zile.