Alpinism: Alex Gavan a dedicat ascensiunea de pe Broad Peak (8.047 m) memoriei luptatorilor anticomunisti din munti
Alex Gavan a escaladat varful amintit fara oxigen suplimentar si fara sprijinul serpasilor, acesta fiind al saselea varf de peste 8.000 de metri pe care l-a urcat in cariera sa sportiva, toate ascensiunile realizate fiind fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine sau serpasi.
Alpinistul roman, care a facut echipa cu alpinistii bulgari Boian Petrov, Mladen Dankov si Ivan Tomov, a dedicat ascensiunea varfului Broad Peak memoriei luptatorilor anticomunisti din munti, care, prin lupta si prin sacrificiul lor, au fost si sunt inca o sursa de inspiratie si o dovada a faptului ca nu toti romanii accepta compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocarile vietii".
"Sa-ti pese cu adevarat inseamna sa actionezi si sa pui in practica ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptatorii din rezistenta anti-comunista", considera alpinistul.
De asemenea, Alex Gavan dedica aceasta ascensiune tuturor celor care cred in puterea gandurilor, a faptelor si a lucrurilor bune, precum si a transformarii pozitive care incepe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simpla nu reprezinta neaparat si optiunea aleasa; celor care vor sa lase o lume mai buna decat cea pe care au gasit-o'', se mai arata in comunicat.
Aceasta a fost a doua ascensiune romaneasca pe Broad Peak, prima fiind realizata de alpinistul Constantin Lacatusu, în 1992, care a reusit atunci sa aduca primul optmiar Romaniei.
In 2014, Alex Gavan a mai avut o expeditie, in Nepal: in aprilie a avut o noua tentativa (dupa cea din 2009) de a face prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara serpasi a muntelui Everest (8.850 m), iar in mai a incercat sa urce pe varful Dhaulagiri (8.167 m).
Ascensiunea de pe Everest a fost amanata ca urmare a avalansei produse pe 18 aprilie, care a dus la inchiderea partii sudice a muntelui. In cursul lunii mai, Alex Gavan a incercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul conditiilor meteo si de sanatate care au impiedicat continuarea ascensiunii in conditii pe care alpinistul sa le considere rezonabile. Ultimul varf de peste 8.000 m urcat de Alex Gavan fara oxigen suplimentar si fara serpasi era Shisha Pangma (8.027 m), in premiera romaneasca, pe 30 aprilie 2013.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Cumva, te roade invidia ca tu nu reusesti sa excelezi in nimic si astfel trebuie sa arunci cu noroi in toti cei care reusesc prin multa munca?
Prefer sa fiu bombardat cu stiri de genul decat cu stiri cu Dragusanu samd!
eu stiu
tu stii
el,ea stie...
Un articol despre fratii Duicu(luptatori in Muntii Banatului) aici:
http://domasnea.com/istorie-domasnea/rezistenta-anticomunista/grupul-de-rezistenta-al-fratilor-duicu-noi-am-stat-ca-n-mormant/
Atitudine si determinare, singura arma care le-a mai ramas romanilor de acasa sa scape de ciuma rosie.