David Gilbert este primul jucător care a obținut calificarea în sferturile Campionatului Mondial de Snooker de la Crucible, ediția din 2024.

David Gilbert Foto: News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia

David Gilbert, primul jucător calificat în sferturile CM de Snooker de la Crucible

Ocupant al locului 31 în ierarhia mondială, englezul în vârstă de 42 de ani a trecut destul de clar de compatriotul Robert Milkins (locul 16 în lume), scor 13-4.

În sferturi, pentru Gilbert va urma un duel cu învingătorul partidei dintre Stephen Maguire (28 mondial) și Shaun Murphy (locul 8 mondial). În acest moment, scoțianul Maguire conduce cu 5-3.

Reamintim că David Gilbert este cel care în runda inaugurală l-a trimis acasă pe Luca Brecel, campionul mondial en-titre de la Crucible. A fost 10-9 pentru englez după ce Brecel a condus la un moment dat cu 9-6 (mai avea nevoie de un singur frame pentru victorie).

Cea mai bună performanță a lui Gilbert de la Campionatul Mondial este calificarea în semifinale, la ediția din 2019. Atunci a fost învins dramatic, în frame decisiv, scor 17-16, de John Higgins.

„Îmi folosesc timpul cu înțelepciune: mănânc sănătos, mă duc la sală, încerc să mă mențin în greutatea optimă. Nu-mi pasă de bani, nici de jumătatea de milion de lire sterline pe care o ia marele câștigător.

Nu am jucat vreodată snooker gândindu-mă la bani, vreau doar să fiu un învingător” - David Gilbert.

Optimile de la CM Snooker 2024

David Gilbert vs Robert Milkins 13-4

Stephen Maguire vs Shaun Murphy 10-6

Joe O'Connor vs Kyren Wilson 0-0

Mark Allen vs John Higgins 0-0

Judd Trump vs Tom Ford 13-7

Jak Jones vs Jiahui Si 9-7

Jack Lisowski vs Stuart Bingham 0-0

Ryan Day vs Ronnie O'Sullivan 0-0

Cum se joacă la Campionatul Mondial 2024

Disputele din turul întâi s-au jucat după sistemul „cel mai bun din 19 frame-uri”. În turul doi, regula este de „cel mai bun din 25 de frame-uri”, la fel ca și în sferturi.

În semifinale, învingătorul va fi stabilit după sistemul „cel mai bun din 33 de frame-uri”. În fine, în marea finală câștigătorul va fi stabilit după „cel mai bun din 35 de frame-uri”.

Cum se va juca în finală

Prima sesiune a finalei va avea 8 frame-uri. A doua sesiune va fi compusă din 9 frame-uri, a treia din 8 frame-uri. În fine, sesiunea finală va avea cel mult 10 frame-uri (se pot juca sau nu toate, în funcție de scorul de pe tabelă).

De știut despre CM de Snooker 2024

Ronnie O'Sullivan este (și) la această ediție marele favorit al specialiștior la câștigarea Campionatului Mondial de Snooker, un eventual succes ducându-l pe cel supranumit „The Rocket” de unul singur pe primul loc, în fața lui Stephen Hendry, marele rival (în prezent cei doi au câte 7 titluri la Crucible Theatre).

  • Dată de desfășurare: 20 aprilie - 6 mai
  • Locație: Crucible Theatre
  • Oraș: Sheffield
  • Eveniment organizat de: World Snooker Tour
  • Premii totale: £2,395,000
  • Marele învingător: £500,000
  • Transmisie tv în România: canalele Eurosport.
  • HotNews.ro vă va ține la curent cu toate noutățile zi de zi pe durata Campionatului Mondial.
  • Campionul en-titre: Luca Brecel (2023).

>> Ronnie O'Sullivan a vorbit cu HotNews.ro despre presiunea fantastică de dinaintea CM de Snooker - Cine este personajul cheie din spatele „geniului neînțeles”

>> PREZENTARE Ronnie O'Sullivan, față în față cu istoria - Tot ce trebuie să știi despre CM Snooker 2024

>> Surpriză mare la CM Snooker - Campionul mondial en-titre, eliminat incredibil în primul tur