Anthony McGill și Thepchaiya Un-Nooh, jucători cunoscuți în lumea snookerului, nu au reușit să ajungă pe tabloul principal al Campionatului Mondial de la Crucible, după ce au pierdut în turul trei al calificărilor.

Anthony McGillFoto: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

>> CM Snooker 2024: Republica Moldova a avut un jucător în vârstă de 15 ani în calificările pentru Crucible

Anthony McGill și Thepchaiya Un-Nooh, eliminați în calificările pentru CM Snooker

McGill (locul 25 mondial) a ratat a zecea prezență consecutivă pe tabloul principal de la Crucible, după ce a fost învins de chinezul He Guoqiang (locul 72), scor 10-5.

Scoțianul în vârstă de 33 de ani a fost la un pas de finala turneului de la Sheffield în 2020 (16-17 în semifinala cu Kyren Wilson) și s-a oprit în sferturi în 2021 și 2023.

Guoqiang se va duela în ultimul tur al calificărilor cu galezul Dominic Dale (locul 40).

Tot sâmbătă, spectaculosul Thepchaiya Un-Nooh (locul 33) a fost învins de veteranul Mark Davis (locul 64), scor 10-8.

Thailandezul este considerat unul dintre cei mai rapizi jucători din circuitul mondial, având o medie de 18,8 secunde pe lovitură în acest sezon (doar Julian Leclercq și Ronnie O'Sullivan au medii mai mici).

Davis (51 de ani) va lupta pentru un loc pe tabloul principal cu englezul Ricky Walden (locul 32).

Campionatul Mondial de snooker va avea loc în perioada 20 aprilie - 6 mai, la Sheffield, în „Crucible Theatre”.

Campionul en-titre este belgianul Luca Brecel, titlu obținut la ediția din 2023.

Cum se va juca la Campionatul Mondial

  • Disputele din turul întâi se vor juca după sistemul "cel mai bun din 19 frame-uri". În turul doi, regula va fi "cel mai bun din 25 de frame-uri", la fel ca și în sferturi.
  • În semifinale, învingătorul va fi stabilit după sistemul "cel mai bun din 33 de frame-uri". În fine, în marea finală câștigătorul va fi stabilit după "cel mai bun din 35 de frame-uri".

>> A spus adio snookerului după o carieră de 33 de ani

Cum se va juca în finala

  • Prima sesiune a finalei va avea 8 frame-uri. A doua sesiune va fi compusă din 9 frame-uri, a treia din 8 frame-uri. În fine, sesiunea finală va avea cel mult 10 frame-uri (se pot juca sau nu toate, în funcție de scorul de pe tabelă).
  • Era modernă a competiției (un fel de "Era Open" din tenis) a început în 1969.
  • Recordul de titluri (n.r. era modernă) este deținut de Stephen Hendry și Ronnie O'Sullivan (câte 7), aceștia fiind urmați de Steve Davis si Ray Reardon (câte 6).