​Jocurile Olimpice de la Paris vor fi printre cele mai importante evenimente sportive ale anului 2024, iar organizatorii au venit cu o decizie interesantă în ceea ce privește medaliile care vor fi acordate câștigătorilor.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Medaliile de la JO 2024, decorate cu bucăți din faimosul Turn Eiffel

Ca la orice competiție, cei mai buni sportivi vor fi recompensați cu medalii.

Pe faţa celor 5.084 de medalii, hexagonul de fier provenit din Turnul Eiffel, având logo-ul Paris-2024, emană raze modelate în metalul distincţiei. Pe verso se află figuri gravate ale zeiţei victoriei, Atena Nike, stadionului panathenaic şi Acropolelor, impuse de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), la care Comitetul de organizare Paris 2024 a obţinut autorizaţia excepţională de a adăuga silueta Turnului Eiffel.

Disciplina sportivă la care este acordată medalia este înscrisă pe marginea distincţiei.

Preşedintele Comitetului de organizare (COJO), Tony Estanguet, a explicat, joi, la prezentarea medaliilor, că ideea Turnului Eiffel a fost „unanimă” şi a mulţumit primăriei pariziene, Societăţii Turnului Eiffel, condusă de Jean-Francois Martins, pentru oferirea de bucăţi neutilizate din Turnul Eiffel.

„Obţinerea unei medalii înseamnă obţinerea unei bucăţi de istorie, iar această medalie olimpică înseamnă o bucăţică din Franţa, o parte din patrimoniul nostru.” - a declarat, joi, Martin Fourcade, preşedintele Comisiei sportivilor din cadrul COJO, fost campion olimpic.

Cele 18 grame din Turnul Eiffel incluse în fiecare medalie au fost extrase din bucăţi din „Doamna de Fier” provenite din renovări ale monumentului şi păstrate într-un hangar secret de la periferia Parisului.

Fiecare medalie are un diametru de 85 de mm, 9,2 mm grosime, de greutăţi diferite, 529 grame cea de aur, 525 grame cea de argint, 455 grame cea de bronz.

Bijuteria Chaumet, proprietatea LVMH, partener premium al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, a desenat şi conceput medaliile în atelierele din Place de Vendome.

Un obişnuit al comenzilor speciale şi al discreţiei, Chaumet, născut în 1780, a creat piese unice pentru împăraţi, regine, maharajahi, actriţe, dansatoare, dar niciodată medalii sportive.

Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 26 iulie - 11 august, iar cele Paralimpice între 28 august şi 8 septembrie.

Sursa: Agerpres