​Skate Canada dorește să facă apel împotriva deciziei Federaţiei internaţionale de patinaj (ISU) de a acorda Rusiei medalia de bronz în proba pe echipe de la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, în ciuda descalificării Kamilei Valieva, informează Reuters.

Kamila ValievaFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

>> Rusoaica Kamila Valieva, suspendată de TAS - Patinatoarea a primit o pedeapsă de 4 ani

Rusia vrea să rămână cu aurul la JO 2022 Beijing, în timp ce Canada vrea bronzul

Adolescenta a primit luni o interdicție de dopaj de patru ani, începând din decembrie 2021, ceea ce a privat Rusia de medalia de aur în proba pe echipe la aproape doi ani de la competiție.

Rusia a afirmat că va face apel pentru a-și recupera aurul.

Canadienii au terminat pe locul patru în această probă și credeau că vor obține bronzul, dar ISU a precizat că scorul total al Rusiei, chiar și după ce notele lui Valieva au fost șterse, a fost totuși cu un punct mai bun decât cel al canadienilor.

Skate Canada a susținut că ISU nu a aplicat regula 353, care prevede că „participanții care au terminat competiția și care s-au clasat inițial mai jos decât concurentul descalificat vor avansa în mod corespunzător în clasament”.

„Skate Canada este extrem de dezamăgită de poziția ISU cu privire la mult așteptata atribuire a medaliilor. Federația nu este deloc de acord cu poziția ISU în această chestiune și va lua în considerare toate opțiunile pentru a face apel la această decizie”, se arată într-un comunicat al federației din Canada.

„Recunoaștem cât de dificil este acest proces pentru toți sportivii și le oferim sprijinul nostru patinatorilor canadieni care ne-au făcut atât de mândri. Acest lucru ne reamintește cât de dăunător este dopajul și cât de crucial este să avem un sistem sportiv corect și sigur. Acasă, dar și în întreaga lume” - Comitetul Olimpic Canadian.

>> Rusia a câștigat medalie la JO 2022, proba pe echipe, și după suspendarea patinatoarei Kamila Valieva

Lupta pentru medalii continuă și după suspendarea patinatoarei ruse Kamila Valieva

În decizia sa mult așteptată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a găsit-o pe Valieva vinovată de încălcarea regulilor antidoping.

ISU a publicat marți un clasament final modificat, în care SUA au urcat pe locul 1 (65 de puncte), Japonia a câștigat argintul (63p), iar Rusia a luat bronzul (54p).

Canada (reprezentată de Roman Sadovsky, Madeline Schizas, Kristen Moore-Towers, Michael Marinaro, Vanessa James, Eric Radford, Piper Gilles și Paul Poirier) a obținut 53 de puncte.

Juriul TAS a stabilit că nu a existat nicio posibilitate ca Valieva, care avea 15 ani la momentul infracțiunii, să fie tratată cu mai multă clemență decât un adult care a fost găsit vinovat de încălcarea regulilor antidoping.

Comitetul Internațional Olimpic a declarat că acum este în măsură să acorde medaliile pe baza clasamentului ISU.

„Avem o mare compasiune față de sportivii care au fost nevoiți să aștepte timp de doi ani pentru a primi rezultatele finale ale competiției lor. CIO va contacta comitetele respective (comitetele naționale de organizare) pentru a organiza o ceremonie olimpică de decernare a medaliilor demnă” - Comitetul Internațional Olimpic.