​Kliment Kolesnikov, dublu medaliat olimpic la Tokyo, a declarat că nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris, înotătorul considerând „inacceptabile” condițiile impuse sportivilor din Rusia de către CIO (n.r. Comitetul Internațional Olimpic).

Kliment KolesnikovFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Înotătorul Kliment Kolesnikov nu va participa la JO 2024 de la Paris

Medaliat cu argint la 100 m spate și cu bronz la 100 m liber la Tokyo, Kolesnikov (23 de ani) a spus într-un interviu pentru AFP că va declara forfait de la JO 2024 de la Paris.

„În prezent, în condiţiile actuale, pentru mine este inacceptabil. Visul unei medalii de aur olimpice rămâne, dar nu sunt trist pentru că nu pot merge.

Dar dacă vreodată condiţiile (n.r. impuse în prezent de CIO) se vor schimba, în numele Rusiei trebuie să mergem şi să câştigăm medalii pentru ţara noastră, atunci bineînţeles că voi merge”, a spus înotătorul pentru sursa citată.

Cine este Kliment Kolesnikov

Rusul a a deținut o perioadă recordul mondial la 50 m spate (24'' în 2018, 23''80 în 2021), înainte ca americanul Hunter Armstrong să îl doboare (23''71 în 2022).

Înotătorul rus a fost încoronat campion european la 100 m în 2021 la Budapesta, la vârsta de 20 de ani.

De asemenea, el mai deține și cele două medalii amintite mai sus la Jocurile Olimpice de la Tokyo: argint la 100 m spate și bronz la 100 m liber.

De știut

  • La începutul lunii decembrie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august) cu condiţia să concureze sub drapel neutru, să nu participe la probe pe echipe, să nu susţină în mod activ ofensiva rusă din Ucraina şi să fi reuşit baremul de calificare, transmite News.ro.
  • Până în prezent, doar 11 dintre ei au făcut acest lucru, opt ruşi şi trei belaruşi, faţă de aproximativ şaizeci de ucraineni, potrivit CIO.