​Arabia Saudită este gazda Mondialului Cluburilor, ediția 2023. Competiția se desfășoară între 12 și 22 decembrie - zi în care este programată marea finală. Nu mai puțin de 7 echipe din 6 confederații diferite se luptă pentru unul din cele mai râvnite trofee la nivel de club:

Manchester City joacă pentru prima dată la Mondialul CluburilorFoto: Magnumbet
  • Fluminense (Brazilia)
  • Manchester City (Anglia)
  • Urawa Red Diamonds (Japonia)
  • Al Ahly (Egipt)
  • Leon (Mexic)
  • Auckland City (Australia)
  • Al Ittihad (Arabia Saudită)

Duelurile au loc pe King Abdullah Sports City (cu o capacitate de 62.345 de suporteri) și Prince Abdullah Al Faisal Stadium (27.000 de suporteri). Cele două finale sunt programate pe 22 decembrie, de la ora 17:30 (finala mică) și 21:00 (finala mare) - ora României.

https://www.youtube.com/watch?v=552Szs5vN4U

Gazdele deschid turneul

Auckland City evoluează în prima partidă - contra gazdei Al Ittihad FC, de la ora 20:00, în fața a peste 60.000 de suporteri pe King Abdullah Sports City.

Câștigătoarea se va întâlni apoi în sferturile de finală cu Al Ahly, iar în semifinala de pe acea parte de tablou va aștepta Fluminense - reprezentanta Americii de Sud.

Al Ittihad nu vine cu un moral bun la Campionatul Mondial al Cluburilor, fiind pe locul 5 în prima ligă de fotbal a Arabiei Saudite. Galben-negrii au cedat pe 7 decembrie cu scorul de 3-1, în deplasarea de la Damac. A fost a 4-a înfrângere a sezonului pentru formația la care evoluează Kante și Karim Benzema. Balonul de aur nu a mai evoluat de pe 30 de noiembrie, de la un 4-2 cu Al Khaleej pe teren propriu, în care a și reușit să marcheze. În următoarele 2 etape, atacantul francez nu a fost inclus în lot.

Manchester City, debutantă în această competiție

Pep Guardiola a mai reușit să câștige acest trofeu de 3 ori, cu Barcelona și Bayern Munchen. În 2009 și 2011, ibericul s-a impus pe banca tehnică a catalanilor, iar în 2013 a cucerit trofeul cu Bayern. La un deceniu distanță, acesta are din nou ocazia de a cuceri Cupa Mondială a Cluburilor, de această dată cu un alt club - Manchester City.

Cetățenii se află în premieră la această competiție, după ce au câștigat primul UEFA Champions League din istoria clubului. Aceștia au reușit să o învingă în marea finală pe Inter Milano și să își asigure biletele către Arabia Saudită. Manchester City va intra în competiție direct din semifinale, acolo unde se va întâlni fie cu Leon, fie cu Urawa. Până în momentul de față, Europa a adunat 15 medalii de aur, în timp ce America de Sud a câștigat celelalte 4 ediții. Niciun alt continent nu a trimis vreo campioană la Campionatul Mondial al Cluburilor.

Top 3 favorite la Campionatul Mondial al Cluburilor 2023

Nu este nicio surpriză că bookmakerii caselor de pariuri online o văd pe City mare favorită la trofeu. La polul opus se află Auckland City, cu o cotă de 150.00.

  1. Manchester City 1.25
  2. Fluminense RJ 7.00
  3. Al-Ittihad Jeddah 13.00

Real Madrid este cea mai de succes formație din istoria competiției, iar cele 11 câștigătoare sunt:

  1. Real Madrid - 5 trofee
  2. Barcelona - 3 trofee
  3. Corinthians - 2 trofee
  4. Bayern Munchen - 2 trofee
  5. Liverpool - 1 trofeu
  6. Chelsea - 1 trofeu
  7. Sao Paulo - 1 trofeu
  8. Internacional - 1 trofeu
  9. AC Milan - 1 trofeu
  10. Manchester United - 1 trofeu
  11. Inter Milano - 1 trofeu

Anglia va avea ocazia în 2023 să ofere a 4-a câștigătoare diferită a trofeului.

Anul trecut, Real Madrid a reușit să treacă de Al Hilal în marea finală, cu scorul de 5-3. A fost o partidă spectaculoasă pe Prince Moulay Abdellah Stadium din Rabat, deschisă de golul lui Vinicius din minutul 13. Valverde a dus scorul la 2-0 în minutul 18, iar Marega a redus din diferență pentru saudiți. Până în minutul 58, Real Madrid a mai marcat prin Benzema și Valverde. Vietto a punctat, și el, Vinicius a făcut 5-2, iar același Vietto a închis tabela la 5-3 în minutul 79.