Oscar Pistorius, ​fost sportiv paralimpic sud-african, va fi eliberat condiționat din închisoare la un deceniu distanță după ce a omorât-o pe Reeva Steenkamp, iubita lui de la acea vreme.

Oscar PistoriusFoto: Kirsty Wigglesworth / AP / Profimedia

Eliberarea condiționată anunțată va intra în vigoare pe 5 ianuarie 2024.

„Departamentul serviciilor corecţionale confirmă eliberarea condiţionată a domnului Oscar Leonard Carl Pistorius, în vigoare din 5 ianuarie 2024”, a fost anunțul făcut de autorități în cursul zilei de vineri.

Decizia a fost luată in urma deliberării unei comisii ad-hoc care aparține de închisoarea de lângă Pretoria unde Pistorius își ispăsește pedeapsa.

Membrii comisiei au avut ca sarcină să „stabilească dacă deţinutul este apt sau nu pentru reintegrarea socială”, precum şi data plasării în libertate condiţionată, în cazul avizului pozitiv.

În luna martie, o primă cerere de eliberare a lui Pistorius a fost respinsă, după o polemică legată de proporţia pedepsei deja efectuate de deţinut.

Legea sud-africană prevede că un condamnat poate să beneficieze de o eliberare condiţionată după efectuarea a jumătate din pedeapsă.

Oscar Pistorius a fost condamnat în primă instanţă şi apoi de mai multe ori în apel, iar serviciile penitenciare au estimat la momentul respectiv că el nu efectuase jumătate din pedeapsă, versiune contrazisă ulterior de Curtea Constituţională sud-africană.

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, atletul sud-african, acum în vârstă de 37 de ani, şi-a împuşcat mortal partenera, manechinul Reeva Steenkamp (29 de ani), trăgând un glonţ prin uşa băii camerei sale, în reşedinţa sa ultrasecurizată din Pretoria.

Cu un an înaintea acestui tragic eveniment, sextuplul campion paralimpic, supranumit „Blade runner” din cauza protezelor sale de carbon, a intrat în legenda sportului, după ce a concurat alături de atleţi valizi în proba de 400 m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, o premieră pentru un sportiv cu ambele picioare amputate.

Oscar Pistorius a fost condamnat în 2014, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare pentru ucidere involuntară, la finalul unui proces care a durat mai multe luni, transmis în direct la televiziune.

După un apel al Parchetului şi o nouă condamnare la şase ani de închisoare, pronunţată în 2016, saga judiciară a continuat până când Curtea Supremă sud-africană a decis în final să-l condamne pe Pistorius la 13 ani şi 5 luni de închisoare, în noiembrie 2017, relatează Agerpres.