Rusia va organiza Jocurile Mondiale ale Prieteniei, în perioada 15-29 septembrie 2024, ca alternativă la Jocurile Olimpice de la Paris, unde participarea sportivilor ruşi nu este încă asigurată, informează agenţia EFE.

Vladimir PutinFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 604 - Toate evenimentele de vineri sunt LiveText pe HotNews.ro.

Jocurile Mondiale ale Prieteniei, varianta Rusiei pentru JO 2024 Paris

Aceste jocuri vor avea loc la Moscova şi Ekaterinburg, capitala regiuni Sverdlovsk, potrivit decretului semnat joi de preşedintele rus Vladimir Putin.

Obiectivul jocurilor este de a garanta „participarea liberă a sportivilor ruşi” la competiţii şi dezvoltarea „noilor formate de cooperare sportivă internaţională”, se arată în decret.

Aproximativ 5.500 de sportivi vor putea participa la Jocurile Mondiale ale Prieteniei, care vor primi un total de 4,6 miliarde de ruble (aproximativ 50 de milioane de dolari) în premii, transmite Agerpres.

Este de aşteptat să se dispute cu această ocazie în jur de 20 de discipline olimpice şi zece neolimpice, în timp ce restul sporturilor care vor distribui medalii sunt încă subiect de dezbatere.

„Există deja multe ţări care doresc să participe”, a precizat Umar Kremlev, preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Box.

Capitala Rusiei va găzdui ceremonia de deschidere, în timp ce oraşul Ekaterinburg, care a găzduit meciuri de la Cupa Mondială de fotbal din 2018, va organiza mai multe dintre competiţii.

Guvernul rus a comandat deja crearea unui comitet de organizare, care va avea o perioada de două luni, anul viitor, pentru a prezenta planul de competiţii.

Jocurile Mondiale ale Prieteniei, care ar putea include şi o parada în Piaţa Roşie, vor avea loc apoi din patru în patru ani.

Ministrul rus al Sportului, Oleg Matiţin, a condamnat joi excluderea Comitetul Olimpic din Rusia, dar s-a opus ruperii relaţiilor cu restul lumii.

„Misiunea principală acum, din punctul meu de vedere, nu este doar să reacţionăm cu sârguinţă la schimbările din ordinea sportivă mondială, deşi acest lucru este important, ci în principal să determinăm rolul şi locul Rusiei în construirea viitorului sportului”, a spus Matiţin.

Jocurile Prieteniei, organizate prima dată în 1984

„Jocurile Prieteniei” pe care Rusia vrea să le organizeze acum din nou au avut loc pentru prima oară în 1984, când Uniunea Sovietică și alte state din blocul comunist au boicotat Olimpiada de Vară de la Los Angeles.

În jur de 50 de țări au participat la jocurile organizate de URSS, sportivii sovietici câștigând 126 de medalii de aur, în timp ce cei din Germania de Est s-au situat pe poziția a doua în clasamentul final, cu 50 de medalii de aur.

România în schimb a participat la Jocurile Olimpice organizate în SUA, obținând 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz, ocupând poziția a doua în clasamentul pe medalii al țărilor.

>> Rusia va organiza din nou „Jocurile Prieteniei” după o pauză de 40 de ani

Rusia va organiza, de asemenea, Jocurile BRICS anul viitor, în perioada 12-23 iunie - cu o luna înainte de Jocurile Olimpice - în capitala Tatarstanului, Kazan.

Vor participa membrii iniţiali ai grupului - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud -, noii săi membri -Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Egipt şi Etiopia -, precum şi alte ţări invitate.

Kazan va găzdui, de asemenea, Jocurile Viitorului în 2024, care vor avea loc în perioada 23 februarie - 3 martie, cu participarea echipelor din peste o sută de ţări.

La această competiţie vor fi puse în joc cele mai recente evoluţii în domeniul inteligenţei artificiale, tehnologiei computerelor, robotică, realitate virtuală şi sporturi cibernetice, toate combinate cu activitatea fizică.