Legendara gimnastă americană Mary Lou Retton se luptă cu o formă rară de pneumonie și este internată într-o unitate de terapie intensivă de mai bine de o săptămână, a declarat fiica ei, marți, potrivit Reuters.

Mary Lou Retton si Ecaterina Szabo la JO 1984Foto: AP / AP / Profimedia

Mary Lou Retton, la terapie intensivă - Americanca le-a învins pe Ecaterina Szabo și Simona Păucă la JO 1984

McKenna Kelley, fiica fostei gimnaste, a explicat că aceasta nu a mai putut să respire singură și cere ca oamenii să se roage şi să facă donaţii pentru a o ajuta să-şi acopere facturile de spital. Ea a precizat că Retton nu este asigurată și „se luptă pentru viaţa ei”.

La Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, Retton a devenit prima gimnastă din afara Europei de Est care a câștigat aurul la individual compus, după ce a obținut un 10 perfect la sărituri. Podiumul a fost completat de româncele Ecaterina Szabo și Simona Păucă.

De asemenea, Retton a câştigat două medalii de argint, în probele de echipe şi la sărituri, precum şi două medalii de bronz la paralele inegale şi la sol la Jocurile Olimpice, toate acestea în timp ce era încă elevă de liceu.

Succesul ei olimpic a dus la o creştere a popularităţii şi Retton a devenit un nume cunoscut. A fost numită „Sportiva anului” de către revista Sports Illustrated şi a apărut pe cutiile de cereale Wheaties în urma triumfului său.

De asemenea, ea a câştigat la individual compus în cadrul Cupei Americane în 1983, 1984 şi 1985, înainte de a se retrage în 1986.

A fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame în 1997.