Echipa feminină de tenis de masă a României (în componența Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Andreea Dragoman) a pierdut finala Campionatului European, fetele noastre fiind învinse de Germania, scor 3-0. Pregătite de Viorel Filimon, jucătoarele noastre au cucerit medaliile de argint. Adversarele au avut în componență două chinezoaice.

Bernadette SzocsFoto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

România - Germania 0-3, în finala CE feminin de tenis de masă

Cum au arătat cele două echipe care s-au întâlnit duminică în Malmo Arena.

România

Bernadette Szocs (28 de ani, locul 12 mondial)

Elizabeta Samara (34 de ani, locul 26 mondial)

Andreea Dragoman (23 de ani, locul 76 mondial)

Germania

Han Ying (40 de ani, locul 10 mondial)

Nina Mittelham (26 de ani, locul 22 mondial)

Shan Xiaona (40 de ani, locul 34 mondial)

De știut:

  • Echipa feminină a României este pe locul 4 într-un top al celor mai galonate selecționate la Campionatele Europene, unde a câștigat de-a lungul timpului 5 medalii de aur, 7 de argint și două de bronz.

Andreea Dragoman - Nina Mittelham 11-5 / 9-11 / 11-8 / 6-11 / 10-12

(10-12) Nina pune multă presiune de la retur, reverul îi funcționează foarte bine. Viorel Filimon cere un time-out, în speranța că poate regla din mers anumite lucruri.

La 5-3 în favoarea ei, Andeea ridică prea mult o minge cu dreapta, iar Nina nu o iartă în cross. Dragoman are noroc: minge ciupește marginea mesei și sare în exterior. Încă o minge cu noroc, de data aceasta pe baseline. De la 7-5, se face 7-7. Nemțoaica a prins încredere. La 8-8, Andreea atacă formidabil în mai multe rânduri și se impune. Sunt două mingi de victorie pentru Dragoman (10-8).

Din păcate, nemțoaica revine și restabilește egalitatea (10-10), iar mai apoi se impune cu 12-10 (patru puncte consecutive). Mittelham aduce punctul decisiv

(6-11) Andreea se relaxează ușor în debutul setului, iar nemțoaica face rapid 2-0. Nu o lasă însă pe adversară să prindă viteză și egalează la 3. La 4-3 pentru Dragoman, Germania cere time-out.

Indicațiile tactice au dat roade: Nina a întors scorul de pe tabelă (7-4 în favoarea ei).

Mittelham este dezlănțuită în aceste momente: îi ies atacurile și de pe forehand, dar și de pe rever. Din păcate, Andreea a cedat din punct de vedere mental, iar Nina se impune cu 11-6. Acel time-out a schimbat total cursul setului, unul care din păcate de la acel moment al indicațiilor tactice a curs în favoarea nemțoaicei.

(11-8) Mittelham are parte de un stat lansat de set: se desprinde la 3-0, a avut un joc agresiv care a dat roade. Din fericire, Andreea răspunde imediat, iar următoarele patru puncte sunt ale ei (4-3).

Mittelham se apără precum la meciurile demonstrative: returnează tot, cu mingi înalte, departe de masă fiind, dar până la urmă Dragoman are câștig de cauză (5-4).

Atacată pe rever, Nina nu are același răspuns bun, iar Dragoman se desprinde la 8-5. Din nou probleme pe finalul de manșă: se face 9-8 între timp pentru Andreea.

Din fericire, Dragoman nu mai cade pradă emoțiilor, iar setul îi revine cu 11-8.

(9-11) Răsturnări de scor în prima parte a setului al doilea, se împart punctele (3-3). Mittelham greșește cu forehandul, dar revine mai apoi cu aceeași lovitură (4-4).

De la 7-5, nemțoaica revine și egalează (7-7): a avut în forehand o armă importantă, care a destabilizat defensiva jucătoarei noastre. Agresivă la retur, Andreea câștigă ambele puncte jucate pe serviciul adversarei (9-7).

Din păcate, Dragoman este neinspirată pe finalul manșei, iar adversara profită și se impune cu 11-9 (au fost patru puncte câștigate la rând de Mittelham).

(11-5) Schimbare de plan tactic față de meciul anterior: se joacă ofensiv, ambele jucătoare încearcă să fie agresive, să facă diferența pe faza de atac.

Andreea atacă foarte bine cu reverul, o pune în dificultate pe Mittelham, iar Dragoman conduce cu 6-3. Apar însă și erorile, iar Nina revine pe tabelă (6-5).

Sportiva noastră este mai inspirată în a doua parte a manșei, iar Andreea se desprinde la 10-5. Dragoman se impune după un raliu spectaculos: 11-5.

În sfârșit, va juca în finala CE și o nemțoaică 100%. Vorbim despre Nina Mittelham.

Bernadette Szocs - Han Ying 16-14 / 8-11 / 8-11 / 10-12

(10-12) După un început mai puțin reușit de set, Bernie revine și trece la conducerea manșei (6-4).

Urmează însă o nouă perioadă cenușie pentru Szocs pe faza de atac, iar nemțoaica egalează la șapte. La 9-8 pentru Han, fileul întoarce pe masă o minge a lui Szocs: am avut puțin noroc. Bernadette salvează mingea de game (10-10), dar următoarele atacuri nu găsesc ținta, iar Han se impune cu 12-10. Germania conduce acum cu 2-0 în finala cu România.

(8-11) Han arată că știe să și atace, dar o face în afara mesei la a doua tentativă consecutivă. Din păcate, Bernie pare tot mai enervată de stilul ultra defensiv al adversarei, iar erorile sunt la tot pasul (1-4).

Fileul este din nou de partea lui Han (o fi produs în China, cine știe?). Bernadette revine în manșă, egalează la 6, dar apoi comite încă două erori neforțate. Trei puncte la rând pentru Han (9-6). Szocs își pierde răbdarea, atacă, dar o face neconvingător (7-10). Ying se impune, scor 11-8, iar acum ea conduce cu 2-1.

(8-11) Este o „Muncă de Sisif” să-i faci punct lui Han: se apără fantastic, scoate din orice poziție. În plus, returnează cu un efect incredibil.

La 5-3 pentru Bernadette, fileul o ajută pe asiatică și scoate mingea în afara mesei. Fetele îi cer lui Bernie să nu se enerveze, să-și păstreze calmul.

La 8-4, Szocs ratează o minge aparent ușoară pentru standardele sale. Nemțoaica profită de erorile lui Bernie, iar de la 8-4 se face 8-8. Continuă perioadă slabă pentru Szocs: 11-8 pentru Han! Nemțoaica naturalizată a câștigat 7 puncte la rând.

(16-14) Han se apără enervant de bine și o face cu un slice incredibil de forehand (dacă vreți, pe undeva precum Monica Niculescu). Sunt schimburi lungi, meciul nu seamănă deloc cu ce am văzut mai devreme.

Cel mai lung raliu a avut 27 de lovituri (!), parcă am fi la tenis de câmp, într-un meci pe zgură. De la 4-2 pentru nemțoaică se face 4-4. Han joacă doar la greșeala adversarei, nu a atacat nici măcar o singură dată.

Scoasă din sărite de defensiva incredibilă a lui Han, Bernie ratează complet un forehand, iar asiatica trece din nou în avantaj (6-5).

Szocs a pus totul pe cartea atacului, dar s-a și grăbit în multe momente. Minge a venit cu tot mai mult efect, iar la 9-8 în favoarea ei Han a atacat pentru prima dată în acest set (!).

28 de lovituri au fost contabilizate la scorul de 9-9, iar răbdarea nemțoaicei a fost cea care a făcut diferența. Bernadette a salvat o minge de game. La rândul ei, Bernadette a avut și ea o minge de game, dar chinezoaica a anulat-o atacând.

Încă o minge de game salvată de Bernadette. Finalul manșei este unul dramatic. La 13-12, Szocs atacă în afara mesei, iar mingea de game este pierdută. Încă una, imediat după (din păcate). Bernadette reușește în cele din urmă să se impună: 16-14.

Elizabeta Samara vs Shan Xiaona 6-11 / 8-11 / 8-11

(8-11) Samara nu a reușit să oprească seria erorilor, iar nemțoaica a avut și ea partea ei „de vină”: a trimis constant către corpul adversarei, provocând greșeli ale Elizei.

La 5-2, Viorel Filimon a încercat să-i explice Elizei într-un time-out ce și cum să schimbe (să servească cu mai multă adâncime și să trimită mai mult către corpul adversarei).

Nemțoaica a continuat însă să adune puncte. La 9-7 pentru Shan, cel mai frumos schimb de până acum al partidei i-a revenit nemțoaicei. Manșa i-a revenit cu 11-8 jucătoarei Shan Xiaona, iar Germania a câștigat primul punct în finala CE.

(8-11) Din păcate, pe faza ofensivă Eliza a comis destule erori, iar nemțoaica naturalizată a continuat să adune puncte: Shan s-a distanțat la 6-3. Samara a părut vădit incomodată de atacurile pe corp ale adversarei.

Xiaona a avut din nou un final mai bun de set: a avut noroc și la o minge care a prins marginea mesei, dar per total a fost jucătoarea mai bună (a greșit mai puțin). Setul i-a revenit nemțoaicei cu 11-8.

(6-11) Primul set al finalei a fost unul cu multe răsturnări de situație în prima sa parte. Eliza a fost prima care a reușit să se distanțeze la două puncte pe tabelă (5-3 și 6-4).

Din păcate, de la 6-4 în favoarea ei Eliza nu a mai putut menține nivelul ridicat: a ratat foarte mult cu forehandul, iar chinezoaica care reprezintă Germania a câștigat 7 puncte la rând. Manșa i-a revenit cu 11-6.

Eliza și Shan se întâlnesc în primul meci al finalei de la Malmo.

Startul finalei întârzie, vorbim despre o podea alunecoasă. Elizabeta Samara este cea care s-a plâns de condițiile de joc.

România

Bernadette Szocs (28 de ani, locul 12 mondial)

Elizabeta Samara (34 de ani, locul 26 mondial)

Andreea Dragoman (23 de ani, locul 76 mondial)

Germania

Nina Mittelham (26 de ani, locul 22 mondial)

Han Ying (40 de ani, locul 10 mondial)

Shan Xiaona (40 de ani, locul 34 mondial)

Echipa feminină este formată din următoarele jucătoare: Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Adina Diaconu, Andreea Dragoman şi Elena Zaharia.

Antrenorii echipei României sunt Viorel Filimon şi Mihaela Şteff.

  • Vicecampioană europeană en-titre, România va lupta nu doar pentru aur, învingătoarea urmând să se califice direct și la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

Parcursul României la CE 2023

Grupe

România - Slovenia 3-0

România - Croația 3-0

Optimi

România - Serbia 3-1

Sferturi

România - Spania 3-2

Semifinale

România - Franța 3-1

  • Fetele noastre sunt vicecampioane europene en-titre, medaliile de argint fiind obţinute la ediţia din 2021, de la Cluj-Napoca.
  • de aur, 6 de argint și două de bronz.