Peste 1.000 de sportivi din 33 de ţări vor concura în perioada 1 septembrie - 22 octombrie 2023 la competițiile de gimnastică artistică, aerobică, acrobatică și gimnastică pentru toți găzduite de București.

Ana Maria BarbosuFoto: Martin Meissner / AP / Profimedia

Evenimentul internaţional, cel mai mare din punct de vedere al complexităţii şi competiţiilor organizate de FRG în România, va include „RomGym Trophy" la gimnastică artistică, masculin şi feminin, Concursul Naţional de Gimnastică Acrobatică, Cupa Mondială de Gimnastică Aerobică, Campionatele Balcanice de Gimnastică Aerobică şi Bucharest Gym for All Festival.

Bucureștiul va avea o nouă Sală Polivalentă în 3-4 ani, spune primarul Nicușor Dan

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a afirmat că Primăria sprijină sportul și spune că Bucureștiul va avea o nouă Sală Polivalentă în 3-4 ani.

„Reafirm şi cu această ocazie că Primăria Capitalei sprijină sportul, lucru care se observă în activităţile care s-au desfăşurat până în prezent în Bucureşti. Baschet 3x3, Campionatul European de Polo, L'Etape Romania by Tour de France sunt doar câteva dintre evenimentele care au transformat Bucureştiul într-o scenă a sportului.

Încercăm în sport, ca și în alte domenii, să punem Bucureștiul pe hartă. Vrem ca această competiție să crească în timp. Suntem bucuroși că Bucureștiul este gazda unor manifestări sportive.

Locația de la Lia Manoliu nu e potrivită, în opinia mea (n.r. pentru o nouă Sală Polivalentă). Avem un nou Plan Urbanistic General și de la finalul anului vom începe demersurile pentru construirea ei. În 3-4 ani putem avea sală” - Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului.

Programul competiţiilor de gimnastică găzduite de București

„RomGym Trophy" la gimnastică artistică, masculin şi feminin / 1-3 septembrie

FRG împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism din PMB organizează la Sala Polivalentă din Bucureşti, a treia ediţie a „RomGym Trophy".

În urma concursurilor de verificare echipele României vor avea următoarea componenţă: Andrei Muntean, Gabriel Burtanete, Robert Burtanete, Roland Modoianu, Nicholas Ţarcă şi Emil Neagu, la masculin, respectiv Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda (România A), Amalia Puflea, Ella Oprea Creţu, Maria Ceplinschi, Ioana Danciu şi Antonia Duţă (România B).

S-au înscris sportivi din 14 ţări: Germania, Israel, Norvegia, Portugalia, Canada, Spania, Finlanda, Egipt, Polonia, Cehia , Danemarca, Azerbaidjan, Austria şi România.

Alături de gimnaştii din echipele României vor concura la Bucureşti, printre alţii, Andrey Medvedev (Israel) - vicecampion european şi medaliat mondial la sărituri, Artem Dolgopyat (Israel) - campion olimpic la Tokyo 2020, dublu campion european si dublu vicecampion mondial la sol, Marta Pihan Kulesza (Polonia), 36 de ani, medaliată la etapele de cupa mondială, participantă la JO 2008 şi 2012, Laurie Denommee şi Shallon Olson reprezentantele Canadei, echipă calificată la Jocurile Olimpice de la Paris.

În acelaşi timp cu „RomGym Trophy" au loc Campionatul Naţional Individual Open şi Campionatul Naţional al Reprezentativelor de Club.

„La Campionatul Mondial vom alinia cea mai tânără echipă din concurs. Avem nevoie de cât mai mult public la Polivalentă, pentru a le obișnui cu presiunea publicului” - Carmencita Constantin, președinte Federația Română de Gimnastică.

„La Campioantele Europene din Antalya, media echipei noastre feminine a fost de 16,4 ani, cea mai mică dintre formațiile înscrise. La polul opus, Olanda avea o medie de vârstă de 24 de ani” - Angela Cacoveanu, antrenoare federală gimnastică feminină.

Concurs Naţional de Gimnastică Acrobatică / 4 septembrie

Este o competiţie organizată în premieră la Sala Polivalentă din Bucureşti, o disciplină aflată la început de drum în România, dar care, pe plan international are numeroși adepţi, datorită complexităţii şi spectaculozităţii.

RomGym Trophy Aerobic World Cup / 13-15 octombrie

Sala Polivalentă din Bucureşti va găzdui una dintre cele mai importante competiţii mondiale din 2023, Cupa Mondială la Gimnastică Aerobică. S-au înscris 130 de gimnaşti din 22 de ţări de pe 6 continente: Australia, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Cehia, Egipt, Franţa, Finlanda, Grecia, Italia, India, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria şi România.

Campionatele Balcanice de Gimnastică Aerobică pentru juniori / 17-19 octombrie

Pentru al doilea an consecutiv, România va organiza o ediţie a campionatelor balcanice la gimnastică aerobică la nivelul juniorilor. Vor participa, alături de sportivii tricolori reprezentanţi ai Greciei, Republicii Moldova, Turciei, Ungariei, Bulgariei.

Bucharest Gym for All Festival / 21-22 octombrie

La Circul Metropolitan Bucureşti, reprezentanţii gimnasticii pentru toţi vor face încă o dată spectacol, de această data în cadrul unui festival international. Vor participa peste 350 de sportivi din Grecia, Congo, Serbia, Mali, Republica Moldova, Nigeria şi România.