Românii Cosmin Candoi (aur la categoria B3) și Răzvan Nedu (bronz la categoria B1) au cucerit medalii la Campionatul Mondial de Escaladă din Berna (Elveția).

Cosmin CandoiFoto: Stefi Koller - @0whereismymind0 si Lena Drapella IFSC

Sportivii au fost clasificați în funcție de nivelul de afectare fizică:

  • Sportivii B1 (complet nevăzători) reprezentați de Răzvan Nedu, Adriana Tofan şi Alex Benchea.
  • Sportivii din categoria B3 (câmp vizual între 5% și 20%) reprezentanți de Cosmin Candoi și Daniel Andrei.
  • Liviu Matei a concurat la categoria RP3, categorie dedicată celor cu deficiențe motorii.

Rezultatele obținute de sportivii români la CM de Escaladă din Elveția

Lotul Naţional de Paraclimbing a fost format din 6 sportivi cățărători cu diverse tipuri de deficienţe (de vedere, motorii şi neuromotorii).

Cosmin Candoi - Locul 1 / Categoria B3

Daniel Andrei - Locul 4 / Categoria B3

Răzvan Nedu - Locul 3 / Categoria B1

Alex Benche - Locul 6 / Categoria B1

Adriana Tofan - Locul 10 / Categoria B1

Liviu Matei - Locul 6 / Categoria RP3.

Cosmin Candoi, campion mondial la categoria B3

Cosmin Candoi (campion mondial și în 2019, la Briancon) a obținut pentru România cea de-a patra medalie de aur a sezonului competițional 2023 la categoria B3 a deficienților de vedere.

„Sunt bucuros că aduc acasă un nou titlu mondial pentru că doar aşa pot demonstra, încă o dată, că este posibil să fii cu adevărat cel mai bun, indiferent de condiţiile fizice, materiale sau de orice altă natură. Scopul meu este să fiu cel mai bun, indiferent dacă pun trasee noi de căţărat la centrele de escaladă pentru copiii cu deficiențe din ţară sau dacă particip la competiţii internaţionale şi îmi reprezint ţara.

Aşa suntem toţi cei din Lot. Am înţeles că trebuie să ne depăşim condiţiile de persoane cu dizabilităţi asistate şi să facem trecerea către persoane cu dizabilităţi total independente, capabile nu doar să îşi pregătească micul dejun, ci să cucerească medalii de aur la escaladă sau vârfuri montane, la alpinism” - Cosmin Candoi, campion mondial.

Sursă foto: Stefi Koller - @0whereismymind0 / Lena Drapella IFSC.

Răzvan Nedu, medalie de bronz la categoria B1

Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și a obținut medalia de bronz la categoria B1 la Campionatul Mondial de Escaladă din Berna, Elveția.

„Încheiem cea mai mare competiţie a anului cu două medalii. Cosmin a reușit să își păstreze titlul de cel mai bun cățărător, la categoria lui, iar eu am reușit să mă menţin pe podium şi să îmi asigur medalia de bronz. Mă bucură şi performanţa lui Daniel, care s-a clasat pe locul 4, la categoria B3.

Avem şi colegii noi care au participat la primul lor Campionat Mondial şi care au avut ocazia să simtă emoţiile şi presiunea unei competiţii mari. Mă bucur că suntem o echipă unită, chiar dacă vorbim de un sport individual, că ne-am entuziasmat pentru fiecare reuşită şi că ne întoarcem acasă după ce imnul României a fost cântat din nou, pentru sportivii căţărători cu deficiențe” - Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing.

De știut:

  • Asociația Climb Again este fondatorul și coordonatorul echipei de paraclimbing a României, iar ţara noastră a fost prezentă pentru a cincea oară consecutiv la Campionatul Mondial de Escaladă.
  • Sportivii au fost însoțiți la Berna de echipa Climb Again formată din Claudiu Miu - antrenor coordonator, Delia Liscan - antrenor și Andreea Șoavă - instructor.

Asociația Climb Again, fondator și coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație neon-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.