​Primoz Roglic (Jumbo-Visma) și-a trecut al patrulea mare tur în palmares, după ce a devenit duminică primul ciclist din Slovenia care a câştigat Turul Italiei, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Primoz RoglicFoto: Zac Williams/SWpix.com / Shutterstock Editorial / Profimedia

Primoz Roglic a câștigat Turul Italiei 2023

Ultima etapă, disputată la Roma pe un traseu de 126 km, a fost câştigată la sprint de Mark Cavendish (Astana, 38 ani), care va abandona sportul cu pedale la finalul acestui sezon.

Cronometrat cu 2h48min26sec, Cavendish a fost urmat în acelaşi timp de luxemburghezul Alex Kirsch (Trek) şi de italianul Filippo Fiorelli (Green Project). Britanicul a obţinut a 17-a sa victorie de etapă din Turul Italiei, în timp ce în Turul Franţei a ajuns deja la 34 de succese.

În clasamentul general, Roglic (33 ani) s-a clasat pe primul loc cu un avans de 14 secunde faţă de britanicul Geraint Thomas (Ineos) respectiv de 1min15sec faţă de portughezul Joao Almeida (UAE Emirates), scrie Agerpres.

„M-am bucurat să pedalez pe străzile Romei, în acest oraş spectaculos, dar încă nu realizez ce înseamnă să câştigi Turul Italiei. Am încercat să-mi controlez emoţiile după ce s-a întâmplat ieri...

Fiecare victorie este specială şi sunt recunoscător că am obţinut-o pe aceasta. Îmi va rămâne în amintire pentru restul vieţii mele” - Primoz Roglic, după succesul său din a 106-a ediţie a Giro.

Roglic s-a mai impus de trei ori în La Vuelta - Turul Spaniei (2019, 2020, 2021).