Mark Cavendish, unul dintre cei mai de succes ciclişti, se va retrage la finalul sezonului, scrie BBC. Britanicul a împlinit duminică vârsta de 38 de ani.

Mark CavendishFoto: Massimo Paolone / LaPresse / Profimedia

Mark Cavendish se retrage din ciclism

Cavendish, care concurează în prezent pentru Astana, a făcut anunțul în timpul unei conferințe de presă la Giro d'Italia.

„Ciclismul a fost viaţa mea timp de peste 25 de ani. M-a învăţat atât de multe despre viaţă, dedicare, loialitate, sacrificiu şi perseverenţă - toate lucruri importante pe care trebuie să le transmit acum, în calitate de tată.

Bicicleta mi-a oferit oportunităţi de a vedea lumea, de a cunoaşte oameni incredibili, implicaţi sau nu în acest sport - pe mulţi dintre ei îi numesc prieteni.

Astăzi este ziua de naştere a fiului meu Casper, care împlineşte cinci ani; este o zi de odihnă şi pot să o petrec cu ei acum. Acum este important să fiu acolo la fiecare zi de naştere, la fiecare concert şcolar - important este să pot fi acolo pentru ei” - Mark Cavendish, potrivit BBC.

Mark Cavendish, final dificil de carieră

Cavendish s-a confruntat cu accidentări şi boli începând din 2017, lăsând să se înţeleagă la finalul sezonului 2020 că s-ar putea retrage.

În urma unei reveniri în formă în anul următor, el a câştigat alte patru etape în Tur şi tricoul verde în a doua sa perioadă cu echipa de succes Quick Step, care a contribuit la revigorarea carierei sale.

Apoi, Cavendish şi familia sa au fost victimele unui jaf violent la domiciliul lor în 2021.

El a fost omis din echipa Quick Step pentru Turul din anul următor, iar apoi a semnat cu Astana pentru 2023.

„Aceasta este o ocazie perfectă pentru a spune cu bucurie absolută în suflet că acesta va fi ultimul meu sezon ca ciclist profesionist.

În acest moment nu este nevoie să vorbesc despre planurile mele pe termen scurt şi lung - voi fi mereu un ciclist, asta e sigur.

Dar pentru această ultimă perioadă aş vrea doar să mă bucur să fac ceea ce m-a făcut fericit în ultimii 25 de ani, şi asta înseamnă pur şi simplu să concurez” - Mark Cavendish.

De știut despre cariera lui Mark Cavendish

  • Cavendish s-a bucurat de o carieră strălucitoare ca sprinter, obţinând victorii pe etapele mai plate şi mai rapide ale curselor, în special în Marile Tururi.
  • A câştigat 161 de curse începând din 2005 şi două tricouri verzi în Turul Franței.
  • În 2021, el a egalat recordul legendarului Eddy Merckx de 34 de victorii de etapă în Turul Franţei. Mark va încerca să doboare recordul la ediţia din acest an a cursei, care începe la Bilbao, Spania, pe 1 iulie.
  • Printre celelalte realizări majore ale lui Cavendish se numără o medalie de argint la omnium la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, clasica de o zi „monument” Milano-San Remo din 2009, 16 victorii de etapă în Giro (Turul Italiei) şi trei în La Vuelta (Turul Spaniei).