David Popovici a uimit lumea sportului mondial în această săptămână, cucerind medaliile de aur în probele de 100 și 200 de m liber la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta. Pe lângă antrenor, psiholog și nutriționist, în spatele noii senzații a natației se află doi părinți dedicați.

David Popovici, campion mondialFoto: Petr David Josek / AP - The Associated Press / Profimedia

David Popovici a scris istorie și a cucerit două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație (în probele de 100 și 200 m liber).

În vârstă de 17 ani, Popovici este noua senzație a înotului mondial. De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

David Popovici și părinții săi: Cât de mult l-au ajutat în parcursul său impresionant din ultimii ani

Georgeta şi Mihai Popovici, părinţii lui David, s-au luptat zilnic pentru a-l ajuta pe fiul lor să-și îndeplinească visurile.

David are primul antrenament la ora 6:30 dimineața, iar părinții îi aduc deseori micul dejun în pat la 4:30.

Georgeta Popovici lucrează în domeniul asistenţei sociale, dar a absolvit un curs de ofițer control doping în 2021 pentru a ști ce medicamente are voie fiul ei să ingereze.

20 de ore de teorie și 60 de ore de practică a făcut Georgeta Popovici, cursul fiind avizat de Agenția Națională Antidoping.

Mihai Popovici, pe de altă parte, a terminat Academia de Studii Economice din București și lucrează în domeniul vânzărilor. Apropiații susțin că Mihai Popovici este foarte atent la suplimentele pe care le ia fiul său.

„Mama lui David a făcut și cursul de ofițer control doping, doar ca să cunoască procedurile, să poată să prevină orice eroare în procesul de pregătire. Dacă ar vrea, ar putea participa la controalele ANAD, la recoltări, dar nu în natație sau la clubul Dinamo, unde activează fiul său.

Pe lângă faptul că vorbeau cu medicul de la club, fie veneau la noi, fie ne cereau sfaturi prin mail, interesându-se dacă e vreo problemă cu vreun medicament, dacă suplimentele puteau fi analizate sau dacă au certificate".

Dacă David avea vreo problemă medicală obișnuită, dacă era răcit, de exemplu, se interesau la noi pentru orice medicament simplu. Căutau pe platforma noastră, dar apoi ne cereau și nouă confirmarea că era corect ce citiseră.

Țineam legătura chiar și noaptea, când David concura foarte departe. Părinții îi erau alături, iar tatăl ne scria și ne întreba, nu doar pentru fiul lor, dar uneori și pentru alți colegi de-ai lui.

Știau că le răspundem foarte repede, așa cum facem pentru toți sportivii. David și părinții săi sunt chiar un exemplu, sunt extrem de atenți și de disciplinați cu tot ce înseamnă o carieră profesionistă” - Gabriela Andreiaşu, director general ANAD, pentru GSP.

Ce urmează pentru David Popovici, după medaliile de aur câștigate la CM Natație

După ce a strălucit la Budapesta, David Popovici va avea câteva zile de pauză, apoi va participa la alte trei competiții importante:

  • Campionatele Europene de juniori de la Otopeni (5-10 iulie);
  • Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august);
  • Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).