Echipa națională de rugby a României a obţinut calificarea directă la Cupa Mondială 2023 din Franţa după ce Spania a fost descalificată, au anunţat joi federaţia spaniolă de profil şi World Rugby.

Nationala de rugby a RomanieiFoto: frr.ro

Decizia a fost luată după ce Spania a folosit un jucător ineligibil în două meciuri din cadrul Rugby Europe Championship 2021-2022.

Este a doua ediție consecutivă a Cupei Mondiale la care Spania își pierde locul, motivul fiind același.

De data aceasta este vorba despre o problemă de eligibilitate a unui jucător de origine sud-africană, Gavin Van den Berg, ridicată de Federaţia Română de Rugby. Chiar federaţia spaniolă a anunţat vestea, într-un comunicat de presă, emis joi, iar World Rugby a confirmat ulterior informaţia.

„În urma audierii care a avut loc joi, 28 aprilie, în faţa comisiei judiciare independente desemnate de World Rugby (...), cel mai înalt organism al rugbiului mondial a decis să penalizeze Spania cu 25.000 de lire sterline şi să deducă cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a fost aliniat acest jucător”, se arată în comunicatul federației spaniole.

Pilierul de origine sud-africană Gavin van den Berg joacă în Spania din 2018, dar jucătorul clubului Alcobendas nu ar fi împlinit cei trei ani fără întrerupere (nicio plecare de pe teritoriu pentru mai mult de 60 de zile) pentru a fi eligibil, conform regulilor World Rugby. Vina constă în faptul că absenţa sa din Spania în 2020 a fost prea lungă, aparent din cauza bolii tatălui său.

Partea cea mai frustrantă a acestei poveşti pentru spanioli este că Van den Berg nu a jucat decât de două ori, de ambele ori ca rezervă (19 minute şi apoi 33 de minute jucate) împotriva Olandei (victorie cu 52-7 în decembrie 2021 şi 43-0 în februarie 2022), în cadrul Turneului celor Şase Naţiuni B, turneu de calificare pentru Cupa Mondială din 2023, scrie News.ro.

  • Ibericii mai au la dispoziție 14 zile pentru a face apel la decizie.

Reacția Federației Române de Rugby: „S-a făcut dreptate”

Federația Română de Rugby a luat act de comunicatul oficial al World Rugby referitor la sancțiunile primite de Spania drept consecință a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate (sportivul sud-african Gavin van den Berg). Aceste sancțiuni au fost impuse ca urmare a deciziei unei Comisiii Independente numite de forul mondial.

“Momentan nu dorim să facem foarte multe comentarii referitor la decizia Comisiei Independente anunțată astăzi de World Rugby. În acest moment putem spune că România este calificată direct la Cupă Mondială din Franța 2023. Salutăm decizia Comisiei Independente și putem spune că s-a făcut dreptate. Până la noi vești vom coopera cu toate părțile implicate. Vom reveni cu amănunte către fani și către media în cel mai scurt timp”, a declarat Alin Petrache.

În timp ce România avansează automat în locul Spaniei, Portugalia își poate asigura acum locul prin intermediul turneului final de calificare (va avea loc în luna noiembrie).

„Ștejarii” au jucat ultima dată la Cupa Mondială în 2015, în timp ce singura participare a Portugaliei la acest turneu a avut loc în 2007.