​Liga Europeană de Nataţie (LEN) a anunţat joi că nu va mai accepta prezenţa sportivilor din Rusia şi Belarus la evenimentele care se vor desfăşura sub egida sa, în contextul invadării Ucrainei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

A opta zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Decizia este în contrast cu cea a organismului de conducere mondial, FINA, care spunea că înotătorii din cele două ţări ar putea concura, dar sub drapel neutru.

Astfel, sportivii din Rusia şi Belarus ar putea rata Campionatele Europene de înot care vor avea loc în august la Budapesta.

''Condamnăm invazia Rusiei, susţinută de Belarus, asupra Ucrainei. Sportivii ruşi şi belaruşi sunt suspendaţi până la noi ordine", a indicat LEN, care gestionează competiţiile de înot, polo pe apă, sărituri în apă, înot artistic, înot în ape libere de pe continent.

Marţi, Federaţia internaţională de nataţie (FINA) a decis să-i retragă cea mai importantă distincţie a sa acordată în 2014 preşedintelui rus Vladimir Putin şi a anunţat că sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la competiţiile sale internaţionale doar ca neutri, fără însemnele naţionale şi intonarea imnurilor naţionale, ca răspuns la invazia Ucrainei.

În 2014, Vladimir Putin a primit Ordinul FINA, pentru contribuţia sa la aducerea marilor evenimente ale nataţiei mondiale în Rusia. La vremea respectivă, decizia FINA a fost întâmpinată cu critici, pe fondul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi ţările NATO, dar românul Cornel Mărculescu, director executiv de atunci, a precizat că distincţia nu are nimic de a face cu situaţia politică şi că are legătură doar cu sportul.

''Până la noi ordine, niciun sportiv sau oficial din Rusia sau Belarus nu poate participa sub numele ţării sale. Cetăţenii ruşi sau belaruşi, individual sau în echipe, trebuie acceptaţi doar ca sportivi neutri sau echipe neutre. Nu vor putea purta simboluri naţionale, culorile sau steaguri şi imnurile lor naţionale nu vor fi prezentate la evenimentele internaţionale de nataţie, care nu intră sub incidenţa sancţiunilor luate de Agenţia Mondială Antidoping contra Rusiei'', se arăta în comunicatul FINA.

Cu o zi mai devreme, FINA a anulat Campionatele Mondiale de înot pentru juniori programate în Rusia, la Kazan, la sfârşitul lunii august şi a subliniat că ''nu va organiza alte evenimente viitoare în Rusia dacă această gravă criză va continua''.

Vineri, FINA a anulat un meci de polo masculin din World League, prevăzut la Sankt Petersburg în luna martie, în timp ce concursul de înot artistic şi sărituri în apă programat în aprilie la Kazan în World Series a avut aceeaşi soartă, scrie Agerpres.