Trimetazidina, depistată în cazul patinatoarei Kamila Valieva, este o substanță foarte controversată în lumea sportului. Deși este interzisă de Agenția Mondială Antidoping, doi specialiști în domeniu susțin că nu influențează semnificativ performanțele sportivilor.

Kamila ValievaFoto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

În vârstă de 15 ani, Kamila a fost testată pe 25 decembrie 2021 la Sankt Petersburg în cadrul Campionatului Rusiei de către RUSADA, agenţia rusă antidoping.

Rezultatul nu a fost cunoscut până pe 8 februarie 2022. Produsul în cauză, trimetazidina (TMZ), este un medicament utilizat în mod normal în tratamentul anginei pectorale.

Ea se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2014. În prezent, este catalogată drept "modulator hormonal și metabolic", ceea ce înseamnă că este ilegal pentru sportivi să o folosească atât în competiție, cât și în afara acesteia.

Se crede că TMZ poate îmbunătăți eficiența fizică, în special în cazul sporturilor de anduranță, deși există și păreri contradictorii.

Conform doctorului Jean-Pierre Mondenard, specialist în dopaj, "un tip a luat patru ani pentru un produs care nu face să avanseze nici un melc".

La rândul său, farmacologul şi toxicologul Pascal Kintz dezvăluia într-un studiu că "AMA/WADA l-a clasat printre stimulente înainte de a-l înscrie în rândul modulatoarelor metabolice".

"Numeroasele efecte secundare de tip parkinsonian nu par să fie de natură să favorizeze folosirea în rândul sportivilor", a subliniat acesta, conform Agerpres.

Depistat pozitiv în 2019 şi suspendat patru ani pentru dopaj, în iulie 2020, luptătorul francez Zelimkhan Khadjiev şi-a axat apărarea în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin contestarea bazelor ştiinţifice de pe lista AMA/WADA.

TAS a confirmat în mai 2021 cei patru ani de suspendare pentru dopaj dictaţi împotriva luptătorului francez, care nu a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ce urmează pentru Kamila Valieva după testul pozitiv​

Înainte de acest test pozitiv, Valieva a devenit prima femeie care a finalizat cu succes un cvadruplu salt, cvadruplul salchow, la Jocurile Olimpice.

Participarea Kamilei Valieva la competiţia individuală feminină, programată pe 15 şi 17 februarie, este acum suspendată, în aşteptarea unei decizii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), sesizat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO).

Din cauza acestui test pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a concursului de patinaj artistic de la JO Beijing 2022 nu a mai avut loc. Echipa Rusiei a câștigat medaliile de aur, podiumul fiind completat de SUA și Japonia.

Citește și: