Kamila Valieva, câştigătoare a medaliei de aur la concursul pe echipe de la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, a fost testată pozitiv cu trimetazidină, a anunţat vineri Agenţia Internaţională Anti-Doping (ITA).

Kamila ValievaFoto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

În vârstă de 15 ani, Kamila a fost testată pe 25 decembrie 2021 la Sankt Petersburg în cadrul Campionatului Rusiei de către RUSADA, agenţia rusă antidoping.

Rezultatul nu a fost cunoscut până pe 8 februarie 2022. Produsul în cauză, trimetazidina, este un medicament utilizat în mod normal în tratamentul anginei pectorale (este interzis de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014).

Înainte de acest test pozitiv, Valieva a devenit prima femeie care a finalizat cu succes un cvadruplu salt, cvadruplul salchow, la Jocurile Olimpice.

Participarea Kamilei Valieva la competiţia individuală feminină, programată pe 15 şi 17 februarie, este acum suspendată, în aşteptarea unei decizii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), sesizat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), a indicat ITA, conform News.ro.

Situaţia este complicată pentru că, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping, Valieva este o "persoană protejată".

Aceasta înseamnă că, în calitate de "sportivă care la momentul încălcării regulilor antidoping nu a împlinit vârsta de 16 ani", Valieva nu poate fi considerată oficial că se face vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping.

Din cauza acestui test pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a concursului de patinaj artistic de la JO Beijing 2022 nu a mai avut loc.

Echipa Rusiei a câștigat medaliile de aur, podiumul fiind completat de SUA și Japonia.