Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat oficial deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, la ceremonia de deschidere care a avut loc vineri în celebrul "Cuib de Pasăre".

HotNews.roFoto: Hotnews

Beijing a devenit vineri primul oraş gazdă a unei ediţii a Jocurilor Olimpice de vară (2008) şi a unei ediţii a JO de iarnă (2022).

Spre deosebire de ceremonia de deschidere din 2008, la care tribunele au fost pline şi au participat 15.000 de figuranţi şi artişti, de această dată au fost mult mai puţini spectatori şi nu s-au vândut bilete, ci s-au acordat invitaţii. Spectacolul a fost realizat cu 4.000 de persoane.

Momentul în care președintele Chinei a declarat deschise JO de la Beijing:

Aici poți vedea întreaga ceremonie de deschidere a JO de la Beijing:

*sursă video: Eurosport

La ceremonia de deschidere au fost prezenţi, printre alţii, Xi Jinping (preşedintele Chinei), Vladimir Putin (preşedintele Rusiei), prinţul Albert de Monaco, Antonio Guterres (secretarul general al ONU), prinţul moştenitor Mohammed bin Salman (supranumit MBS, care conduce de facto Araba Saudită) și Abdel Fattah al-Sissi (preşedintele Egiptului).

În schimb, nu au fost prezenți oficiali din partea SUA şi a unora dintre aliaţii săi occidentali (Canada, Marea Britanie, Australia, Japonia), din cauza încălcării drepturilor omului în China.

Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a subliniat că Jocurile Olimpice vor fi o competiţie fără discriminare şi a făcut un apel către autorităţile politice să respecte armistiţiul olimpic.

"În lumea noastră fragilă, în care conflictele şi neîncrederea cresc, noi arătăm lumii că este posibil să fim adversari redutabili şi să trăim în pace şi respect. Misiunea Jocurilor Olimpice este să ne unească într-o competiţie paşnică, să construim întotdeauna poduri şi să nu ridicăm ziduri. Această misiune este susţinută larg de Comisia Generală a ONU. Îndemnăm atleţii olimpici să promoveze pacea între naţiuni. Eu îndemn toate autorităţile politice din întreaga lume să respecte armistiţiul olimpic. Daţi păcii o şansă", a declarat Thomas Bach.

JO 2022 Beijing: Incepe armistițiul olimpic, care prevede aruncarea armelor și încetarea tuturor ostilităților

De știut:

  • La JO de la Beijing participă aproape 3.000 de sportivi. În total vor fi decernate 109 medalii la 15 discipline olimpice.
  • La defilarea sportivilor, România a fost a 45-a delegaţie. Drapelul tricolor a fost purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.
  • Jocurile Olimpice se vor încheia la 20 februarie, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc între 4-13 martie.

Desfășurarea ceremoniei de deschidere a JO de la Beijing 2022

Aprinderea flăcării olimpice a urmat o "idee îndrăzneaţă" care integrează conceptele de "protecţie a mediului şi emisii scăzute de carbon". Torța a fost pusă în centrul fulgului imens de zăpadă format din 91 de fulgi mai mici.

Flacăra olimpică a intrat în stadion.

Este citit jurământul olimpic.

Steagul olimpic (adus în arenă de șase foști campioni olimpici) este arborat alături de steagul Chinei.

"Imagine" (John Lennon), interpretată pe arena olimpică din Beijing.

"Împreună pentru un viitor comun", motto-ul JO Beijing chiar pe arenă.

Artificiile au forma unui pin special, despre care se spune că ar avea 1300 de ani, cu ramuri pe o parte care ies în afară ca și cum ar întâmpina oaspeții.

Președintele Chinei, Xi Jingpin, a declarat Jocurile Olimpice de la Beijing deschise! A 24-a ediție a JO de iarnă a început!

Thomas Bach, președintele CIO: "Misiunea JO este să ne aducă împreună, nu să ridicăm ziduri, ci să construim punţi, să susţinem unitatea în diversitate. Fac apel către toate autorităţile politice din lume să respecte armistiţiul olimpic. Daţi păcii o şansă".

Au început discursurile organizatorilor.

Ceremonia continuă cu o coregrafie a fulgilor. Fiecare delegație a defilat în spatele unui purtător de pancarte care ținea în mână un panou în formă de fulg de zăpadă pe care era scris numele fiecărei echipe. Acum, cei 91 de fulgi de zăpadă se unesc pentru a forma un singur fulg de zăpadă mai mare, încadrat de ramuri de măslin pentru a simboliza pacea și armonia.

China, națiunea gazdă, închide parada.

Penultima naţiune care a defilat a fost Italia, gazda ediţiei din 2026, de la Milano.

Sportivii americani au intrat în arenă, este una dintre cele mai numeroase delegații.

Delegația României a intrat în arenă. Drapelul tricolor este purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene. România va participa cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză.

*sursă video: Eurosport

În timp ce sportivii intră pe stadion, sunt acompaniați de o selecție de muzică clasică internațională. În acest moment, la Beijing se aude "March Pomp and Circumstance nr. 1" de Elgar.

A început parada sportivilor. Conform tradiţiei olimpice, prima naţiune care defilează este Grecia, unde au fost create Jocurile Antice.

La ceremonia de deschidere, delegaţiile celor 91 de ţări participante vor defila în ordinea din alfabetul chinez.

Acum avem o proiecție a unui cub de gheață pe podeaua arenei, care ne poartă prin istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, de la prima ediție (Chamonix 1924), până la cea de-a 24-a (Beijing 2022). În tot acest timp, raze laser "cioplesc" blocul de gheață în bucăți. Șase jucători de hochei aruncă acum un puc spre blocul de gheață, ceea ce face ca acesta să se dezintegreze, dezvăluind cercurile olimpice.

*sursă foto: olympics.com

Steagul Chinei a intrat și el în arenă, urmat de intonarea imnului.

Segmentul se încheie cu mai multe focuri de artificii cu cuvintele chinezești și englezești pentru "primăvară".

*sursă foto: olympics.com

Se spune că poporul chinez crede că frigul extrem dă naștere la viață nouă, de unde și sărbătorirea primăverii în ciuda temperaturilor scăzute.

Astăzi este Li Chun în calendarul lunar chinezesc - începutul primăverii.

Beijing 2022 se întâmplă, de asemenea, să fie a 24-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă din istorie.

14:00 Festivitatea a început cu o numărătoare inversă de la 24, marcând cei 24 de "termeni solari" care se găsesc în fiecare lună lunară chineză.

Regizorul chinez Zhang Yimou va conduce ceremonia de deschidere, organizată în capitala Chinei. El a mai condus şi ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2008.

În vârstă de 71 de ani, el a promis o ceremonie "total inovatoare", recunoscând totodată că pandemia şi temperaturile scăzute vor împiedica să se ajungă la dimensiunea excepţională a spectacolului din 2008, când au fost 15.000 de participanţi.

Regizorul unor filme de arte marţiale precum The Secret of the Flying Daggers a promis aproape 3.000 de participanţi la ceremonie.