Ştafeta torţei olimpice şi-a început, joi, a doua zi pe Marele Zid Chinezesc, actorul Jackie Chan din Hong Kong şi medaliaţi olimpici chinezi numărându-se printre cei care au purtat, pe rând, flacăra de-a lungul unui traseu scurtat la trei zile din cauza coronavirusului, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ştafeta torţei care va deschide Jocurile Olimpice de iarnă din 4-20 februarie este foarte modestă în comparaţie cu ştafeta care s-a desfăşurat pe glob pentru Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, un turneu care a fost întrerupt de proteste.

Ma Long, medaliat cu aur olimpic la tenis de masă, şi Wu Jingyu, de două ori medaliată cu aur la taekwondo, s-au numărat printre cei care au purtat torţa în formă spiralată, roşie şi argintie, de-a lungul secţiunii Badaling a Marelui Zid, unde temperatura a fost, joi dimineaţă, de -11 grade Celsius.

Jackie Chan, în vârstă de 67 de ani, vedeta din Hong Kong a filmelor de acţiune şi comedie, cunoscut pentru sprijinul acordat guvernului de la Beijing, a fost trecut în comunicatul oficial de presă sub numele său chinezesc, Chen Gangsheng.

"M-am trezit la 04:00 dimineaţa. Este a patra mea Olimpiada. Sunt foarte fericit. Mi-e şi frig!", le-a spus Chan reporterilor, după ce a alergat de-a lungul zidului.

Badaling, secţiunea de zid cel mai des vizitată de turişti, se află la 70 km nord-vest de centrul Beijingului, în districtul Yanqing, lângă locurile unde vor avea loc probele de schi alpin din cadrul Jocurilor Olimpice. Secţiunea a fost construită în jurul anului 1.500 d.Hr. în timpul dinastiei Ming.

Tot joi, torţa va ajunge la Zhangjiakou, în provincia vecină Hebei, unde vor avea loc majoritatea evenimentelor olimpice pe zăpadă. Ştafeta se va încheia cu aprinderea flăcării olimpice la ceremonia de deschidere de vineri, scrie News.ro.

Din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice se desfăşoară într-o "bulă închisă”, cu concurenţii şi personalul olimpic departe de public. Totuşi, competiţiile vor avea parte de un public restrâns, selectat înainte.