Conform unui raport al Agenţiei Mondiale Antidoping publicat marţi, autorităţile antidoping ucrainene au încălcat grav regulile încă din 2012, riscând acum suspendarea pentru JO de Iarnă din 2022. Oficialii din Ucraina au ajutat sportivii să treacă controalele, anunțându-i când urmează să fie testați.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit investigaţiei numite Operaţiunea Hercules, începută în 2019 şi publicată marţi, de Agenţia Mondială Antidoping, autorităţile antidoping ucrainene i-ar fi ajutat pe unii sportivi să treacă de controalele oficiale, avertizându-i cu privire la testările viitoare sau prin organizarea de testări secrete. WADA susţine că aceste practici datează din 2012.

"Operaţiunea Hercules a relevat suspiciuni serioase cu privire la integritatea practicilor de testare antidoping ale NADC (autoritatea ucraineană antidoping), la competenţa acesteia şi la anumiţi membri ai personalului său.

Mai mult decât atât, durata şi aparenta impertinenţă ale acestor practici sugerează disfuncţionalităţi în organizarea NADC.

Operaţiunea Hercules are dovezi coroborate şi convingătoare că NADC a efectuat apeluri telefonice sau a contactat sportivi prin antrenorii lor, solicitându-le acestora să fie prezenţi la sediul său, pentru testări imediate", a explicat, într-un comunicat, directorul de investigaţii al AMA, Gunter Younger.

Comunicatul precizează că aceste practici au avut loc adesea înaintea unor importante competiţii internaţionale şi că s-a întâmplat ca, la un sport, o întreagă echipă naţională să fie chemată pentru a fi testată.

Potrivit raportului, cel puţin şase astfel de teste au fost prezentate în mod fals ca fiind negative în afara competiţiei, în 2021, înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Dacă faptele se confirmă, Ucraina riscă să fie interzisă de la următoarele Jocuri de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022), conform News.ro.

În clasamentul pe medalii, statul vecin s-a clasate pe locul 44 la JO de la Tokyo, cu 19 medalii, dintre care una de aur, şase de argint şi 12 de bronz.

La JO Tokyo, sportivii ruși au fost nevoiți să concureze sub tutela Comitetului Olimpic Internațional din cauza faptului că autoritățile olimpice din țară au fost suspendate pentru aceleași practici ca cele scoase la iveală în Ucraina.