Sportivii care participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo își vor putea exprima opiniile politice, până la începutul probelor lor, a anunțat, vineri, Comitetul Olimpic Internațional (CIO).

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Într-un ghid actualizat pentru sportivi, CIO a modificat un punct de regulament privind dreptul lor de exprimare. Sportivii vor putea să se exprime asupra problemelor politice sau sociale atunci când vorbesc cu mass-media, în timpul întâlnirilor de echipă, pe reţelele de socializare şi chiar înainte de începerea probelor lor.

Această revizuire a articolului 50 din Carta olimpică, care până acum interzicea orice "demonstraţie sau propagandă politică", era de aşteptat, într-un moment al sprijinului arătat de mulţi sportivi pentru mişcări precum "Black Lives Matter” care simbolizează lupta împotriva rasismului. Mulţi atleţi, baschetbalişti, fotbalişti au obiceiul de a pune un genunchi pe pământ şi de a ridica pumnii înainte de începerea probelor, într-un gest care a devenit simbolic. De asemenea, sportivii pot purta ţinute (tricouri...) cu diverse mesaje.

"Acest nou ghid este rezultatul unei ample consultări cu sportivii”, a spus Kirsty Coventry, preşedintele Comisiei CIO pentru sportivi.