Unul dintre cele mai vechi ziare din Japonia, Asahi Daily, partener al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a publicat un editorial în care susține că acestea ar trebui anulate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sondaj după sondaj a arătat că majoritatea publicului se opune organizării Jocurilor în această vară, semănând neliniște pentru delegațiile olimpice care ar putea ajunge într-o țară care în majoritatea timpului nu a permis intrarea străinilor pe teritoriul ei din cauza pandemiei de coronavirus.

Faptul că Asahi, unul dintre cele mai prestigioase ziare din Japonia, se opune organizării JO, poate destabiliza și mai mult situația.

„Îi cerem prim-ministrului (Yoshihide) Suga să evalueze cu calm și obiectiv situația și să decidă cu privire la anularea evenimentului din această vară", a declarat ziarul, un cotidian de stânga, care critică adesea Partidul Liberal-Democrat al prim-ministrului.

„Suntem departe de o situație în care toată lumea să poată avea încredere că va fi un eveniment desfășurat în siguranță”, a adăugat ziarul.

Câteva dintre cele mai importante cotidiane japoneze, precum Nikkei, Mainichi și Yomiuri, sunt, de asemenea, parteneri oficiali Tokyo 2020.

Editorialul Asahi a fost intens distribuit pe rețelele de socializare, obținând peste 30.000 de tweet-uri.

Reacția organizatorilor

Organizatorii continuă să susțină că, pe tot globul, evenimentele sportive au avut succes, în pofida pandemiei.

„Chiar și meciurile de baseball se desfășoară în prezent cu spectatori. De ce să nu continuăm cu Jocurile? Este benefic și pentru economie", a declarat Kozo Yamamoto, un politician al partidului liberal-democrat și apropiat al fostului premier Shinzo Abe, într-un interviu cu Reuters.

Olimpiada se va ține, chiar și fără spectatori. Odată ce începe, toată lumea se va bucura", a continuat el.

O mare parte din Japonia, inclusiv orașul gazdă Tokyo, rămâne sub o a treia stare de urgență care se așteaptă să fie extinsă și după această lună.

Puțin peste 5% din japonezi au primit dozele de vaccin, înregistrându-se până acum aproximativ 719.000 de infecții și 12.394 de decese.​