Conform unui sondaj publicat luni de un cotidian nipon, 80% dintre japonezi se opun organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo în această vară.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Sondajul a fost realizat de cotidianul Asahi după decizia guvernului nipon de vineri de a extinde starea de urgenţă sanitară în nouă departamente din ţară, confruntată cu un al patrulea val de infectări de Covid-19 şi care pune sistemul de sănătate sub presiune.

Sondajul arată că 43% din persoanele chestionate cer anularea Jocurilor şi 40% vor o nouă amânare. Aceste cifre sunt în creştere în raport cu cei 35% care susţineau anularea Jocurilor în cadrul unei anchete a aceluiaşi jurnal din urmă cu o lună şi 34% care voiau o nouă amânare.

Doar 14% dintre respondenţi sunt favorabili organizării Jocurilor în această vară, faţă de 28% anterior, conform acestui sondaj realizat telefonic în rândul a 1.527 de persoane.

Dacă Jocurile au loc, 59% dintre cei chestionaţi au declarat că nu vor public, iar 33% ar fi de acord cu o reducere a numărului de spectatori şi doar 3% sunt pentru o capacitate normală pe stadioane.

De câteva luni, toate sondajele demonstrează că majoritatea japonezilor se opun organizării Jocurilor în perioada 23 iulie-8 august.

Un alt sondaj realizat de agenţia de presă Kyodo şi publicat duminică arată că 59,7% din persoanele chestionate sunt favorabile anulării Jocurilor, deşi o nouă amânare nu a fost luată în discuţie ca o opţiune, potrivit AFP citat de Agerpres.

Nici sportivii nu sunt convinși de organizarea JO

Mai mulți tenismeni importanți s-au arătat bulversați de situația de incertitudine ce planează în jurul organizării JO.

Tenismenul elvețian Roger Federer susține că nu știe ce să creadă cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, făcând un apel la organizatori pentru clarificări.

Rafa Nadal și Serena Williams au declarat că încă nu sunt siguri că vor concura la Tokyo.

Naomi Osaka și Kei Nishikoriși-au exprimat și ei îngrijorarea cu privire la Olimpiadă, spunând că riscurile organizării pe fondul pandemiei ar trebui să discutate cu atenție.

O petiție prin care se solicita anularea Jocurilor a strâns 350.000 de semnături în nouă zile și a fost trimisă organizatorilor, ridicând noi întrebări cu privire la posiblitatea organizării competiției.