Gimnasta germană Sarah Voss a concurat în cadrul Campionatului European de Gimnastică Artistică îmbrăcată într-un costum complet, sfidând astfel convențiile. Sportiva a vorbit despre motivele care au îndemnat-o să recurgă la acest gest.

Sarah VossFoto: captura tv

După decizia gimnastei, două alte colege i-au imitat gestul, purtând costume ce le acopereau întreg corpul. Până acum, gimnastele își acopereau picioarele în competițiile internaționale doar din motive religioase.Voss s-a declarat mândră de decizia sași faptul că a fost susținută de federația de gimnastică a țării sale.

Federația germană (DTB) a declarat că gimnastele sale care evoluează în această competiție iau astfel poziție împotriva „sexualizării în gimnastică”.

După eveniment, Sarah Voss a vorbit în cadrul unei emisiuni a BBC Radio 5 despre ecoul transmis de gestul ei.

Gimnasta spune că își dorește să fie un „model pentru tinerii gimnasti care nu se simt în siguranță în fiecare situație”.

Voss speră că alții o vor urma: „Nu spun că toată lumea ar trebui să o facă, ci doar că fiecare poate face orice vrea”.

Gimnasta susține că la proiect s-a lucrat un an.

„Dacă se simt în siguranță, pot purta un costum normal, dacă le place. Dacă însă cred că s-ar simți mai bine într-un costum lung, atunci ar trebui să o facă. Pentru mine, nu este necesar să port ceva lung și în viitor cu fiecare ocazie. Depinde de modul în care mă simt și de modul în care aș vrea să interpretez exercițiile", a adăugat gimnasta de origine germană.

Sportiva a conchis că exercițiile pe care le execută o fac uneori să se simtă nesigură cu privire la posibilitatea ca propriul echipament să îi cadă. Astfel, printr-un costum care acoperă tot corpul, ea se simte mai puțin distrasă de alți factori care pot apărea în timpul concursului.