Grigory Rodchenkov, fost director al laboratorului antidoping din Rusia, refugiat în SUA, a salutat luni sancţiunile aspre dictate de Agenţia mondială antidoping (AMA/WADA) împotriva Rusiei, care a fost exclusă de la Jocurile Olimpice pentru patru ani, dar şi de la Cupa Mondială de fotbal 2022 din Qatar, relatează AFP, citată de Agerpres.

Grigory RodchenkovFoto: YouTube - Anti-Doping Science

"E mult timp de când aşteptam decizia de astăzi, ce recunoaşte că Rusia nu respectă codul mondial antidoping", a scris Rodchenkov într-un comunicat. "În fine, fraudele, minciunile şi falsificările de proporţie inimaginabilă au fost pedepsite", a adăugat el.

Acest avertizor de integritate a devenit cunoscut de marele public în 2016, dezvăluind că Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci au fost scena unor înşelăciuni sistematice în favoarea ruşilor, care au încheiat pe primul loc în clasamentul pe medalii.

El a denunţat mai ales un sistem de dopaj în ţara sa, ducând la un scandal fără precedent în sportul internaţional.

Rodchenkov trăieşte acum în exil în SUA.

"Putem face însă şi mai mult", a apreciat el în comunicatul său transmis luni AFP, în care cere "sancţiuni retroactive".

"Rezultatele de la JO de Londra şi Soci trebuie reanalizate şi reexaminate prin prisma noilor cunoştinţe de care dispunem acum", a subliniat Rodchenkov.

"Sportivii dopaţi nu fac asta de unii singuri. Doctori, antrenori şi manageri le furnizează substanţe dopante, îi sfătuiesc şi îi protejează. În sistemul rusesc de dopaj de stat, există o apărare a trişorilor organizată de stat", a continuat el.

AMA/WADA a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova. În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la JO de vară de la Tokyo, din 2020, şi nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022.

Potrivit deciziilor de luni ale AMA, sportivii ruşi vor putea concura sub drapel neutru dacă pot "demonstra că nu sunt implicaţi în programele de dopaj".

Premierul rus Dmitri Medvedev doreşte ca "instanţele sportive competente", adică Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), să facă apel împotriva acestei decizii.