Ciclistii rusi Kirill Svesnikov, Dmitri Strahov si Dmitri Sokolov au dat in judecata Agentia Mondiala Antidoping (WADA) si pe juristul canadian Richard McLaren, autorul celebrului raport despre dopajul din Rusia, publicat in 2016, informeaza news.ro care citeaza bbc.com.

Cei trei acuza WADA si pe McLaren ca din cauza lor nu li s-a permis participarea la Jocurile Olimpice de la Rio, in 2016.

Rutierii sustin ca au fost "implicati incorect" in scandalul de dopaj.

Initial, cei trei sportivi au fost inclusi in lotul pentru Rio, insa dupa aparitia raportului McLaren, conform caruia au fost "acoperite" rezultate pozitive ale unor teste antidoping, ei nu au mai putut participa la JO. Sportivii neaga ca s-ar fi dopat, insa au pierdut apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) inaintea JO.

Numele lui Kirill Svesnikov, Dmitri Strahov si Dmitri Sokolov nu sunt mentionate in raportul McLaren, dar cei trei spun ca reputatia lor a fost afectata puternic de scandal si au dat in judecata WADA si pe McLaren la Curtea Superioara de Justitie din Ontario, solicitand daune.

"WADA si Richard McLaren ne-au impiedicat sa ne atingem obiectivul de o viata de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio, apogeul sportului nostru. Ne-au asociat in mod gresit numele cu trisori si cu dopajul. Cerem sa se analizeze toate dovezile si sa ni se faca dreptate", a declarat Svesnikov.

Raportul McLaren, publicat in 2016, a aratat ca Rusia, o superputere sportiva in mod traditional, a pus in aplicare un sistem de dopaj dupa rezultatele dezastruoase de la JO de iarna de la Vancouver din 2010, cand sportivii rusi au cucerit doar trei medalii de aur, clasandu-se pe locul 11 in ierarhia natiunilor.

Acest sistem a fost instaurat in 2011 si ar fi durat pana in august 2015, in beneficiul sportivilor rusi de la numeroase discipline olimpice de vara si de iarna in timpul competitiilor internationale organizate in Rusia (CM de natatie din 2011, CM de atletism din 2013, CM de scrima din 2014 si 2015 etc).

Dupa publicarea raportului, WADA a recomandat ca tuturor sportivilor rusi sa li se interzica participarea la Jocurile Olimpice si la Jocurile Paralimpice de la Rio. Comitetul International Olimpic (CIO) a decis sa nu impuna o interdictie generala si a lasat hotararea cu privire la participarea sportivilor rusi la Rio la latitudinea federatiilor internationale.