​Andreea Teodora Balan a devenit prima sportiva din Romania calificata la Campionatul Mondial de triatlon rezervat juniorilor, competitie care s-a desfasura in luna septembrie a anului trecut, la Chicago. Dupa ani de zile inot de performanta, tanara de 18 ani s-a indreptat spre o disciplina aflata la inceput in Romania: triatlonul, un sport de anduranta care combina trei probe – inot, ciclism si alergare.

Andreea BalanFoto: Federatia Romana de Triatlon

1. Cum si cand ai ajuns la triatlon?

Inot de la varsta de 6 ani, iar pana la 14 ani am practicat acest sport la nivel de performanta la unul dintre cluburi. Apoi, in vara anului 2012, am decis să fac o schimbare a felului in care ma antrenam si m-am inscris la Bucharest Sport Club. Noul meu antrenor, Marius Grigore, a considerat ca dupa terminarea sezonului competitional de inot, care a coincis cu vacanta, sa imi ocup timpul si cu alte activitati. Si asa am inceput antrenamentele de alergare si bicicleta (inotul oricum il practicam). La doar doua zile dupa ce m-am urcat pe bicicleta, am participat la Cupa Balcanica, la Ruse (Bulgaria), unde am ocupat locul 3, urmata la doar cateva saptamani de Campionatul Balcanic, unde am iesit campioana la categoria cadeti.

2. La cat timp dupa ce ai inceput sa practici triatlonul ti-ai dat seama ca poti sa treci la urmatorul nivel, cel al sportivilor profesionisti?

Dupa primul meu start intr-o competitie de triatlon mi-am dat seama ca acest sport ma face fericita si ca pot ajunge in top. De inot sunt pur si simplu indragostita, asa ca a fost o decizie destul de grea atunci cand am hotarat sa renunt la cariera de inotatoare pe care o visam, in favoarea unui sport nou, in care abia ma initiam. Am ales sa privesc in viitor si mi-am dat seama ca triatlonul este cel mai potrivit pentru mine.

3. In toamna trecuta ai devenit prima junioare ce a ajuns sa participe la Campionatul Mondial de Triatalon de la Chicago. Cat timp te-ai antrenat pentru concurs?

Da, asa este si sincer nu ma asteptam sa am un progres atat de mare intr-un timp atat de scurt. Eu m-am calificat la aceasta competitie dupa doar un an si jumatate de la primul antrenament, ceea ce, pentru un sportiv profesionist, este extrem de putin. Triatlonul necesita foarte multe ore de antrenament, specifice fiecarei probe in parte. Ma antrenez mult, dar recunosc ca asta ma face fericita pentru ca simt ca sunt tot mai aproape de visul meu, acela de a avea o clasare mai buna la Campionatul European fata de anul precedent.

4. Povesteste-ne cum decurge o zi din viata ta

Ziua mea incepe la ora 7:00. Iau micul dejun, imi pregatesc echipamentul si cele necesare pentru scoala, apoi plec la antrenament care dureaza pana la ora 11. De la ora 11:30-15/16:30 urmeaza scoala, iar de la 17:00 sunt din nou la antrenament. Ajung acasa in jurul orei 19.00, iau cina si ma apuc sa studiez pentru examenul de bacalaureat. La 22:00, cel tarziu, dorm deja pentru ca urmeaza o noua zi solicitanta.

5. Dar un antrenament?

Stiu ca pare ciudat, dar pentru mine, fiecare antrenament este o bucurie, desi efortul nu este deloc unul de neglijat. Pe durata antrenamentului sunt concentrata si dornica sa progresez de la o zi la alta, dar fac totul cu placere si daruire. Familia, antrenorii, colegii, sunt cu totii langa mine, ma incurajeaza si ma sustin de fiecare data.

6. Daca de mica ai fi fost cooptata intr-un club de triatlon si ai fi avut la timpul potrivit un antrenor care sa te indrume, crezi ca traseul tau profesional ar fi aratat altfel acum?

Nu stiu ce sa spun in privinta asta, dar probabil ca da. Ca orice alt sport pe care il practici la nivel de performanta, nici triatlonul nu este un sport usor. Dar ce il face special in comparatie cu alte sporturi este faptul ca in triatlon, performanta poate sa vina si o varsta mai inaintata, iar adversarul pe care trebuie sa il depasesti, de la cursa la cursa, esti chiar tu insuti.

In pregatirea mea a contat enorm faptul ca inotul, proba care pune cele mai mari dificultati in concursuri, este punctul meu forte. Am capatat experienta in anii in care am practicat inotul, stiam ce inseamna emotiile unei competitii, dar fara suportul, indrumarea si instruirea unui antrenor, fara o intreaga echipa care sa te sustina, nu poti sa faci performanta.

7. Ce le recomanzi copiilor care doresc sa se apuce de triatlon? Dar parintilor?

In primul rand, le recomand parintilor sa isi indrume copiii catre sport! Nu neaparat catre triatlon, ci catre orice sport. Sportul te ajuta sa te dezvolti armonios, sa fii ordonat si sa ai un stil de viata sanatos.Triatlonul nu este usor, dar dupa ce participi la prima competitie si vezi cum suporterii „migreaza” dintr-o parte in alta pentru a urmari cursa si a te incuraja de pe margine, incepi sa te atasezi tot mai mult de acest sport.

In al doilea rand, le spun copiilor ca acesta este sportul care te ajuta sa iti faci o multime de prieteni si aici vorbesc din propria mea experienta.Triatlonul te determina sa muncesti mult, sistematic,organizat si sa-ti doresti sa te autodepasesti de la cursa la cursa, de la antrenament la antrenament.

8. Ai un palmares impresionant de medalii si povesti impresionante pentru fiecare dintre ele. Ne poti impartasi una mai speciala?

Una dintre cele mai speciale medalii a fost cea pe care am castigat-o la Campionatul Balcanic din 2015, de la Zagreb. Concursul s-a desfasurat in luna iulie si pentru noi, concurentii, au fost niste zile foarte grele din cauza caniculei, inclusiv noaptea, in camera de hotel, erau 33 de grade fara exagerare.

Totusi, in dimineata concursului m-am trezit plina de energie si extrem de motivata. Am incercat sa gasesc un loc la umbra in care sa fac putin streching, deja de la ora 10 dimineata nu se mai putea respira, am inceput incalzirea, apoi mi-am pregatit echipamentul. Am luat startul fara emotii, dar cu o dorinta enorma de a castiga. Am iesit prima din apa, cu aproximativ 40 de secunde avans. La proba de ciclism nu m-am simtit tocmai bine, am pierdut prima pozitie, dar nu m-am descurajat. Tata imi striga avansul adversarei, ca pot mai mult si ca antrenorul meu are incredere in mine, moment in care am simtit ca mi-au crescut aripi.

Mai aveam 4 ture de parcurs din concurs. Tata continua sa ma motiveze neincetat de pe margine, dar caldura ma sufoca teribil, singurul meu gand era acela de a reusi cu orice pret. Am hotarat sa accelerez cand mai avem jumatate de cursa de alergat pentru ca am simtit ca am totul sub control. O vedeam pe adversara mea undeva la 100 m, privirea mea era doar dupa ea. Pe ultimii 600 de metri din cursa o ajung si decid sa fac o rupere de ritm, mentin sprintul 200 de metri si ma indrept fericita spre finis unde tata ma astepta cu bratele deschise si cu mesaje de la antrenorul meu.

Eram campioana balcanica! A fost au fost unul dintre cele mai frumoase momente traite!

Despre programul Start Campioni la Triatlon

Federatia Romana de Triatlon a lansat in octombrie 2015 in Bucuresti si in principalele orase din tara, Tulcea, Targu Mures, Constanta, Cluj Napoca, Braila, Timisoara, Oradea, Sfantul Gheorghe si Miercurea Ciuc, programul national de selectie si pregatire a tinerilor sportivi cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani, “Start Campioni la Triatlon”. Prin acest program, Federatia Romana de Triatlon isi propune sa-si extinda baza de selectie pentru loturile nationale de juniori si cadeti pentru obtinerea performantei sportive. Programul va continua si in 2016.

Mai multe informatii despre program gasiti pe site-ul federatiei http://frtri.ro/selectii/, sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/Start.Campioni.la.Triatlon.

Programul „Star Campioni la Triatlon” este realizat cu sprijinul sponsorului principal La Fantana, lider in aprovizionarea cu apa si cafea pentru companii si se se desfasoara sub patronajul Ministerului Tineretului si Sportului, prin programul Pierre de Coubertin.

Andreea Teodora Balan – n. 6 iulie 1997

Palmares: prima sportiva din Romania calificata la Campionatul Mondial de triatlon rezervat juniorilor, in 2015, la Chicago

TRIATLON CHALLENGE MAMAIA 2015 - locul 1 juniori 16/19 ani si Open

CAMPIONATUL NATIONAL DE AQUATLON 2015 -locul 1 juniori 16/19 ani

CAMPIONATUL BALCANIC DE TRIATLON 2015- locul 1 juniori 16/19 ani

CAMPIONATUL NATIONAL DE TRIATLON 2015- locul 1 juniori 16/19 ani

CAMPIONATUL NATIONAL DE TRIATLON 2014 – locul 1 categorie junioare 16/19 ani si locul 1 impreuna cu stafeta

CUPA BALCANICA DE TRIATLON TURCIA 2014- locul 1 juniori 16/19 ani

CAMPIONATUL BALCANIC DE TRIATLON 2014- locul 2 juniori 16/19 ani

Participari la importante competitii internationale: CUPA EUROPEANA DE TRIATLON (ELITE) TURCIA 2015, CAMPIONATUL EUROPEAN DE TRIATLON 2015, CUPA EUROPEANA JUNIORI-UNGARIA 2015

Multipla campioana nationala de inot (2012, 2013, 2014, 2015)

Campioana Balcanica la triathlon cadeti 2012

Loc IV Balcaniada triathlon junioare 2013