Rafael Nadal a facut istorie pe zgura de la Roland Garros castigand, duminica, in fata eternului rival Roger Federer, al saselea sau titlu la Open-ul Francez, egaland astfel recordul de trofee castigate la turneul parizian al legendarului Bjorn Borg. Spaniolul s-a impus in patru seturi in fata lui Federer, scor 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-1, consolindandu-si astfel pozitia de lider in clasamentul mondial.

Nadal, la al saselea titlu la Roland GarrosFoto: Reuters

Desi a inceput turneul de la Roland Garros cu un meci dificil in fata americanului John Isner, castigat in cinci seturi, Rafael Nadal a reusit sa-si imbunatateasca jocul pe masura ce a avansat in competitie si sa isi confirme statutul de favorit la Open-ul Francez.

Nadal l-a invins in ultimul act al competitiei pe Roger Federer, trecandu-si in palmares al saselea trofeu de la Roland Garros la exact sase ani de cand castiga primul sau titlu de Grand Slam, invingandu-l pe Mariano Puerta in finala de la Paris. Liderul mondial a egalat astfel recordul lui Bjorn Borg de titluri castigate la Roland Garros. Nadal a reusit acest lucru la varsta de 25 de ani si doua zile, in timp ce Borg a ajuns la aceasta cota la 25 de ani si o zi.

Nadal a intrat mai greu in meci, fiind depasit de dorinta arzatoare a lui Federer de a se impune pe zgura pariziana. Favorit numarul trei, elvetianul a jucat agresiv si dupa trei sanse de break irosite in game-ul al doilea a transformat-o pe a patra (2-0). Fiecare jucator si-a castigat serviciul, iar la 5-3 in favoarea sa, Federer a revenit de la 15-40 si si-a creat o minge de set. Prea sigur pe el, elvetianul a ratat scurta la fileu si si-a irosit sansa de break.

Nadal si-a facut serviciul, pentru ca in urmatorul game, cand Federer servea pentru meci, sa profite de graba adversarului de a inchide punctul rapid si sa faca break-ul (4-5). Mai sigur pe jocul sau, spaniolul a facut un nou break in setul al 11-lea si si-a trecut in cont primul set (7-5).

Cu un set in favoarea sa, Nadal a facut un retur excelent in debutul setului secund si, dupa un smash ratat al lui Federer, spaniolul a avut trei mingi de break, fructificand-o pe a doua: 1-0. Federer a parut iesit din ritm si in game-ul al cincilea a fost nevoit sa salveze trei mingi de break ale spaniolului (2-3).

Serviciul lui Federer a inceput sa functioneze, dandu-i elvetianului mai mult curaj. In game-ul al optulea, dupa un schimb lung de mingi castigat de Federer cu o lovitura in lung de linie, Nadal se vede in dezavantaj pe propriul serviciu. Elvetianul transformat a treia sansa de break avuta si a revenit in joc (4-4).

Federer a alternat insa loviturile spectaculoase cu cele gresite si in game-ul urmator i-a permis lui Nadal sa faca rebreak-ul. In game-ul al zecelea, fileul a trimis mingea de set al lui Nadal in aut si Federer a egalat la 40, inainte ca meciul sa fie intrerupt aproximativ zece minute din cauza ploii. Pauza l-a avantajat pe elvetian care, la reluarea jocului, a facut break-ul (5-5). Soarta setului s-a decis la tie-break, acolo unde Rafa Nadal a detinut controlul, impunandu-se cu 7-3.

Setul al treilea a inceput echilibrat, fiecare jucator castigandu-si game-urile pana la 3-2. Nadal a fost cel care a rupt echilibrul in game-ul al saselea, reusind un break la 0. Raspunsul lui Federer a venit prompt, elvetianul facand si el un break alb (4-3). La 5-5, numarul trei mondial a riscat si eforturile sale au dat roade, creandu-si trei sanse de break. A irosit-o pe prima, insa cu o lovitura perfecta la fileu a facut breakul, castigand ulterior setul (7-5).

In setul al patrulea Nadal pare de neoprit si, dupa ce a facut break-ul la 0 in game-ul al patrulea (3-1), jocul a curs intr-o singura directie. Federer si-a cedat din nou serviciul in game-ul al saselea (5-1) si Nadal s-a impus fara emotii cu 6-1, castigand pentru a sasea oara titlul la Roland Garros.

Roger Federer: "Rafa a demonstrat inca o data ca este cel mai bun pe zgura si m-a invins din nou. Eu am jucat foarte bine si sunt mandru de jocul meu. Va multumesc pentru sustinere si astept sa ne intalnim din nou anul viitor"

Rafa Nadal: "Vreau sa-l felicit pe Roger pentru acest turneu fantastic. Imi pare rau pentru aceasta zi, dar echipa lui a facut o treaba buna, a inceput sa joace din ce in ce mai bine pe zgura. Felicit pe toti implicati in aceasta competitie, cel mai mare turneu din lume".

Statistica meciului Nadal - Federer:

Durata: 03:40:00

Primul serviciu: 106/147 (72%) - 80/126 (63%)

Asi: 4 - 11

Duble greseli: 3 - 1

Greseli nefortate: 27 - 56

Puncte castigate pe primul serviciu: 69/106 (65%) - 55/80 (69%)

Puncte castigate pe al doilea serviciu: 21/41 (51%) - 18/46 (39%)

Puncte castigatoare: 39 - 53

Puncte castigate pe retur: 53/126 (42%) - 57/147 (39%)

Mingi de break castigate: 7/15 (47%) - 5/15 (33%)

Puncte castigate la fileu: 10/18 (56%) - 30/41 (73%)

Total puncte castigate: 143 - 130

Cel mai rapid serviciu: 204 km/h - 208 km/h

Puncte castigate cu serviciu-vole: 0/0 - 7/10 (70%)