​Roger Federer a jucat incredibil in ultimul turneu al anului, invingandu-l in trei seturi pe liderul mondial, Rafael Nadal, in finala Turneului Campionilor. Elvetianul a obtinut a doua victorie din ultimii doi ani si jumatate in fata spaniolului, afisand unul dintre cele mai bune jocuri ale sale. Federer a pastrat ce e mai bun pentru final si datoreaza acest lucru noului sau antrenor, Paul Annacone.

Federer, la al cincilea trofeu al Turneului CampionilorFoto: Reuters

Cu 92% puncte castigate pe primul serviciu (37 din 40), Roger Federer l-a invins in finala pe Nadal si a incheiat un an dificil pentru el. La Roland Garros a cedat in sferturi, Robin Soderling fiind cel care a pus capat seriei elvetianului de 23 de prezente consecutive in semifinalele turneelor de Mare Slem. Turneul de la Wimbledon l-a parasit tot in sferturi, fiind invins de Tomas Berdych.

Federer a decis atunci sa faca o schimbare si a hotarat sa colaboreze cu fostul antrenor al lui Pete Sampras, Paul Annacone. Schimbarea s-a dovedit a fi de bun augur pentru elvetian, Federer ajungand de atunci in sase finale. Dupa ce a incheiat sezonul cu un trofeu extrem de important, elvetianul ii multumeste antrenorului sau.

"Am inceput sa ma misc mai bine pe teren, am inceput sa ma simt mai bine atat fizic, cat si psihic. Sunt sigur ca Paul a ajutat in aceasta privinta, dar si Severin Luthi. El m-a ajutat in ultimii ani. Sunt foarte fericit cu echipa mea in aceasta etapa a sezonului. Trebuie sa le multumesc pentru munca minunata. A fost greu cateodata, dar se pare ca am luat multe decizii corecte la finalul sezonului. Organismul meu a putut face fata ritmului din ultimele meciuri. Am jucat cinci turnee in sapte saptamani si sunt foarte fericit acum", a declarat Federer.

"Sunt foarte incantat de modul in care am jucat in aceasta saptamana. Sa castig acest titlu a cincea oara si a treia oara intr-un al oras este incredibil. Sunt foarte fericit de faptul ca am reusit sa inchei sezonul cu stil, sa pastrez ceea ce e mai bun pentru final. Finala a fost inca un meci minunat, cu schimburi fantastice. Stiu ca rezultatul nu-i umbreste lui Rafa sezonul foarte bun, deoarece a fost magnific", a adaugat elvetianul.

Rafael Nadal nu a vrut sa dea vina pe oboseala pentru infrangerea de duminica seara si a laudat forma adversarului sau: "Nu cred ca e cazul sa vorbim despre oboseala. Toata lumea care a vazut meciul e libera sa creada ce vrea, dar eu nu voi spune ca am pierdut meciul din cauza oboselii. Ceea ce voi spune si ceea ce simt este ca am pierdut meciul deoarece am jucat in fata celui mai bun Roger Federer, pe una din suprafetele lui favorite. Cand joaca in acest fel, e foarte dificil sa-l opresti. Am avut ocazii, dar nu destule".

Castigator a trei titluri de Mare Slem in acest sezon, Nadal incheie anul pe prima treapta a clasamentului mondial: "Au fost multe momente importante in acest sezon. A fost un sezon foarte emotionant. A inceput cu momente dificile, dar dupa o perioada grea am reusit sa joc ambitios restul sezonului. Odata ce am castigat primul turneu la Monte Carlo, restul a fost usor, am uitat de presiune sau neliniste si am inceput sa joc foarte bine".