​Beatriz Haddad Maia i-a „furat” liderei mondiale primul set la actuala ediție a WTA Madrid, Iga Swiatek fiind nevoită să revină de la 0-1 pentru a obține o calificare muncită în semifinalele de la Caja Magica (4-6, 6-0, 6-2).

Iga SwiatekFoto: Oscar J. Barroso / Zuma Press / Profimedia

>> România și-a aflat adversara din optimile Billie Jean King Cup 2024

Iga Swiatek, în semifinale la WTA Madrid - Victorie cu Beatriz Haddad Maia

Beatriz (cap de serie 11 în Capitala Spaniei) știa cum poate să o învingă pe Iga, succesul important de la Toronto (ediția din 2022) fiind o mărturie clară în acest sens (poloneza conducea cu 2-1 în meciurile directe înainte de partida de marți).

Debutul de meci a fost clar în favoarea liderei circuitului feminin: Iga a făcut ce se pricepe mai bine (să pună presiune de la retur, să dicteze ritmul în raliuri și să trimită de pe partea de forehand cu mult topspin), iar până la desprindere a mai fost un singur pas (4-1 pentru Swiatek).

A urmat însă, spre surprinderea celor prezenți în Caja Magica, o cădere inexplicabilă a polonezei.

Iga nu a mai servit la fel de precis și aspru, nu a mai putut să fie decisivă cu dreapta, a greșit mai mult și i-a permis adversarei să dicteze ritmul, în special cu ajutorul forehandului.

De la 1-4, Haddad Maia (purtată de la spate și de unii dintre fanii din Caja Magica) a avut o serie câștigătoare de cinci gameuri, iar Swiatek avea să cedeze primul set la actuala ediție a competiției 1000 de la Madrid (scor 4-6).

Iga a luat o pauză de vestiar, a discutat la revenire cu antrenorul Tomasz Wiktorowski, iar pe teren s-a prezentat o altă jucătoare.

Swiatek nu a mai lăsat nimic la voia întâmplării, a arătat agresivitate și a fost inspirată atunci când a trebuit.

Pe teren „se reîntorsese” lidera WTA, iar Swiatek i-a administrat cu generozitate adversarei un covrig (bagel, set câștigat cu 6-0).

Seria câștigătoare nu s-a oprit însă aici: au fost alte două gameuri consecutive care i-au revenit polonezei.

Practic, în doar câteva zeci de minute, Beatriz Haddad Maia a trecut de la bucuria câștigării setului de debut la 0-8 în următoarele gameuri.

La 0-2 în decisiv, Beatriz a reușit să o stopeze pe adversară: a câștigat contra serviciului un game în care a dat senzația că ar putea reveni la nivelul arătat pe finalul primului set.

A fost, din păcate pentru jucătoarea din Brazilia, doar o iluzie. Swiatek a apăsat și mai mult accelerația pe forehand, a făcut diferența cu forehandul încărcat de efect și i-a tăiat adversarei din încredere pas cu pas.

Până la finalul partidei, Haddad Maia a mai câștigat un game, Swiatek fiind mult prea puternică în decisiv (6-2).

WTA Madrid, sferturi de finală

Iga Swiatek (1) - Beatriz Haddad Maia (11) 4-6, 6-0, 6-2

Madison Keys (16) - Ons Jabeur (8)

Yulia Putintseva - Elena Rybakina (4)

Mirra Andreeva - Aryna Sabalenka (2).

>> VIDEO WTA Madrid: Capăt de drum pentru jucătoarea momentului - Eliminată de campioana de la Australian Open

De știut după partida dintre Iga Swiatek și Beatriz Haddad Maia

  • În urma victoriei de marți, Iga o conduce cu 3-1 în meciurile directe pe Haddad Maia.
  • În semifinalele de la Caja Magica, Iga va da peste învingătoarea partidei dintre Madison Keys (favorită 18) și Ons Jabeur (cap de serie opt).
  • Reamintim că Swiatek nu a câștigat până acum turneul de la Madrid.
  • Iga Swiatek a ajuns la 27 de victorii în acest sezon. Poloneza a pierdut în patru rânduri.
  • În 2024, Swiatek a câștigat două turnee WTA: Doha (finală cu Elena Rybakina) și Indian Wells (finală cu Maria Sakkari).

Mutua Madrid Open este un turneu din categoria WTA 1000 ce se desfășoară în perioada 22 aprilie - 5 mai. Se joacă pe zgură, iar campioana en-titre este Aryna Sabalenka. Turneul este dotat cu premii totale în valoare de €7,877,020.