Jannik Sinner a revenit de la 0-2 la seturi în finala Australian Open 2024 și a cucerit primul titlu de Grand Slam al carierei. Triumful italianului i se datorează și lui Darren Cahill, iar antrenorul australian a vorbit despre obiectivul pe termen lung al elevului său.

Darren Cahill si Jannik SinnerFoto: Felice Calabrò / IPA / Profimedia

Reamintim că Sinner l-a învins în cinci seturi pe Daniil Medvedev, scor 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3. Finala turneului major de la Melbourne a durat trei ore și 44 de minute.

>> Darren Cahill, garanția succesului - Performanța stabilită de antrenor după Australian Open 2024

Jannik Sinner vrea să fie un jucător mai bun decât Carlos Alcaraz, spune Darren Cahill

Cahill, care a ajutat patru jucători diferiți să câștige titluri de Grand Slam, a afirmat că Sinner vrea să-l depășească pe Carlos Alcaraz (două titluri de Grand Slam) și să devină cel mai bun jucător de tenis din generația sa.

„Alcaraz a fost un impuls pentru Jannik. Absolut. Nu există nicio îndoială văzând jucători tineri reușind este o motivație. Nu doar Jannik, toată lumea vrea să fie ca Alcaraz.

Dacă jucătorii văd că unul dintre compatrioții lor sau cineva din generația lor are succes, vor să fie ca el. Apoi analizează ce fac, de ce au succes și cum îl vor repeta. Carlos a fost un pionier pentru mulți jucători tineri și suntem recunoscători pentru asta. Este o plăcere să-l privesc jucând.

Aspirăm să fim la fel de buni ca el și sperăm că într-o zi vom fi mai buni decât el, dar acum îl urmăm pe Carlos și vom continua să facem asta.

Cred în Jannik, am avut întotdeauna încredere în el. Este un copil special. Când lovești mingea așa cum face el, când vrei să te îmbunătățești ca și el și când te miști ca el, la un moment dat vei avea succes.

Treaba noastră în calitate de antrenori este să încercăm să accelerăm acest proces și să-l ducem acolo unde vrea să ajungă cât mai repede, astfel încât să poată rămâne în frunte pentru o lungă perioadă de timp.

S-a descurcat bine, asimilează totul și încearcă lucruri noi pe teren. Sunt sigur că nu se va mulțumi cu acest succes. Nu o va face niciodată, vrea să se facă totul și mai bine” - Darren Cahill, la conferința de presă, citat de PuntoDeBreak.

>> Mesajul lui Rafael Nadal după ce Jannik Sinner a devenit campion la Australian Open 2024

De știut după finala Australian Open 2024 dintre Sinner și Medvedev

  • Jannik Sinner a devenit primul jucător de tenis din Italia care a câștigat Australian Open.
  • Ultimul jucător din Italia care cucerise un trofeu de Grand Slam era Adriano Panatta la Roland Garros, ediția din 1976.
  • Daniil Medvedev este singurul jucător care a pierdut în două rânduri finala aceluiași turneu după ce a condus cu 2-0 la seturi (în 2022, era învins de Rafael Nadal tot la Melbourne).

Darren Cahill, 4 titluri de Grand Slam câștigate cu jucători diferiți

Într-o zi de 26 iunie a lui 2022, Darren Cahill acorda un interviu jurnaliștilor de la Gazzetta dello Sport.

La acel moment, tehnicianul australian își anunța revenirea în antrenorat alături de jucătorul „care are tot ce-i trebuie pentru a fi lider mondial”.

Darren alegea să fie antrenor al lui Jannik Sinner, iar la un an și jumătate distanță italianul a cucerit Australian Open.

În vârstă de 58 de ani, Darren este lăudat duminică de mulți dintre jurnaliștii cu ștate vechi de plată în circuitul mondial al tenisului.

Cahill a reușit după triumful lui Jannik Sinner de la Australian Open 2024 să devină singurul antrenor care a cucerit 4 titluri de Grand Slam cu jucători diferiți.

Nu mai vorbim despre faptul că avem de-a face cu perioade diferite ale sportului alb.

Australianul a reușit să-l facă pe Lleyton Hewitt cel mai tânăr număr 1 mondial din istorie, iar pe Andre Agassi cel mai bătrân.

A cucerit de-a lungul carierei alături de elevii săi următoarele titluri de Grand Slam: US Open 2001 (cu Lleyton Hewitt), Australian Open 2003 (cu Andre Agassi), Roland Garros 2018 (cu Simona Halep) și Australian Open 2024 (cu Jannik Sinner).

De asemenea, cu toate că nu este trecut titlul în dreptul său, Darren a ajutat-o cu sfaturi și a participat chiar și la realizarea tacticii la Wimbledon 2019, turneu major care a fost câștigat de Halep (la acel moment era antrenată de Daniel Dobre).

Traseul lui Jannik Sinner până la câștigarea Australian Open 2024

Turul I: 6-4, 7-5, 6-3 cu Botic Van de Zandschulp

Turul II: 6-2, 6-2, 6-2 cu Jesper De Jong

Turul III: 6-0, 6-1, 6-3 cu Sebastian Baez

Optimi: 6-4, 7-5, 6-3 cu Karen Khachanov

Sferturi: 6-4, 7-6(5), 6-3 cu Andrey Rublev

Semifinale: 6-1, 6-2, 6-7(6), 6-3 cu Novak Djokovic

Finală: 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 cu Daniil Medvedev.