​Șase sportive au fost nominalizate la titlul de cea mai bună jucătoare a anului din circuitul WTA. Vorbim despre Iga Swiatek, Aryna Sabalenka, Coco Gauff, Jessica Pegula, Elena Rybakina și Marketa Vondrousova.

Aryna Sabalenka si Iga SwiatekFoto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iga Swiatek

Poloneza va încheia pentru al doilea an la rând pe prima poziție mondială, Iga câștigând în 2023 șase turnee, unul dintre acestea fiind de Grand Slam: Roland Garros. A avut 68 de victorii și 11 înfrângeri. A adunat doar din premiile din tenis din acest an $9.857.686.

Aryna Sabalenka

Aryna Sabalenka și-a îndeplinit în 2023 două dintre marile ținte: câștigarea unui Grand Slam (Australian Open) și ocuparea locului 1 în lume (l-a cedat după încheierea Turneului Campionilor). A avut 55 de victorii și 14 înfrângeri.

A mai jucat finala de la US Open, iar în acest sezon a devenit prima jucătoare de la Serena Williams în 2016 cu semifinale jucate la toate turneele de Grand Slam ale anului. A adunat din premiile din tenis în acest sezon $8.202.653.

Coco Gauff

În vârstă de 19 ani, Coco Gauff a avut cel mai bun an de până acum al carierei: a cucerit primul Grand Slam (US Open) și s-a mai impus, printre altele, la Washington și Cincinnati. A avut 51 de victorii și 16 înfrângeri. A adunat doar din premiile din tenis în 2023 suma de $6.669.622.

Jessica Pegula

Jessica Pegula a încheiat pentru al doilea an consecutiv în TOP 5 mondial. A jucat finala de la Turneul Campioanelor și s-a impus la Montreal și Seul. A încheiat stagiunea cu 59 de victorii și 18 înfrângeri. În plus, a fost la un moment dat lideră mondială la dublu. A strâns $5.967.890 în 2023 doar din premiile din tenis.

Elena Rybakina

Elena Rybakina a jucat finala de la Australian Open, iar mai apoi a avut 13 victorii consecutive în actualul sezon. A câștigat Indian Wells și a pierdut în finală la Miami. S-a mai impus la Roma și a terminat anul pe 4. A strâns în 2023 din premiile din tenis $5.493.437.

Marketa Vondrousova

Marketa Vondrousova a oferit una dintre cele mai mari surprize: a câștigat titlul la Wimbledon, primul turneu major cucerit în carieră. În luna septembrie, Marketa a urcat până pe 7, după ce în urmă cu un an de zile se găsea pe 124 WTA. A adunat $4.473.278 în acest sezon.

Cele mai bune perechi ale anului 2023

Pentru titlul de cea mai bună pereche din circuitul de dublu al WTA concurează perechile: Coco Gauff / Jessica Pegula (ambele SUA), Storm Hunter (Australia) / Elise Mertens (Belgia), Gabriela Dabrowski (Canada) / Erin Routliffe (Noua Zeelandă), Barbora Krejcikova / Katerina Siniakova (ambele Cehia), Laura Siegemund (Germania) / Vera Zvonareva (Rusia).

Jucătoarele cu cel mai mare progres din WTA

Xinyu Wang, Lin Zhu, Qinwen Zheng (toate din China), Katie Boulter (Marea Britanie) şi Jasmine Paolini (Italia).

Revelația anului în WTA

Mirra Andreeva, Diana Shnaider, Elina Avanesian, Peyton Stearns şi Linda Noskova.

Revenirea anului 2023 în WTA

Marketa Vondrousova, Karolina Muchova, Elina Svitolina, Su-Wei Hsieh şi Anastasia Pavlyucenkova.

Antrenorii anului în WTA

Brad Gilbert şi Pere Riba (Coco Gauff), Tomasz Wiktorowski (Iga Swiatek), Anton Dubrov (Aryna Sabalenka), Emil Miske (Karolina Muchova), Stefano Vukov (Elena Rybakina), Raemon Sluiter (Elina Svitolina).