​Aryna Sabalenka a făcut pasul în semifinalele de la Wimbledon 2023, sportiva din Belarus impunându-și jocul de forță împotriva americancei Madison Keys, favorita 25. A fost un succes în două seturi, scor 6-2, 6-4, pentru campioana en-titre de la Melbourne.

Aryna SabalenkaFoto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Aryna Sabalenka, în semifinale la Wimbledon 2023 - Victorie categorică cu Madison Keys

Setul I

Aryna a intrat pe teren hotărâtă să-și impună jocul de forță: a servit puternic, a câștigat destule puncte „ușoare” de la lansare, a dictat ritmul de pe baseline cu al său forehand năprasnic și i-a oferit adversarei prea puține șanse în care să își arate calitățile.

Sabalenka a făcut două breakuri, nu și-a cedat serviciul în primul set, o manșă care i-a revenit cu autoritate după 38 de minute, scor 6-2.

Madison a încercat să trimită cât mai mult central pentru a nu-i deschide adversarei unghiurile, dar a reușit în prea puține rânduri să o incomodeze cu adevărat pe Sabalenka.

Duelul de forță (și Keys este recunoscută în circuit drept o jucătoare care lovește foarte puternic mingea) i-a revenit fără drept de apel jucătoarei din Belarus.

Aryna a comis doar cinci erori neforțate, a câștigate toate cele trei puncte jucate din apropierea fileului și a emanat forță și încredere în primul set.

Setul II

Madison a făcut unele ajustări în planul tactic: a făcut un pas în față, a lovit mingea din urcare, a început să deschidă terenul, iar tactica a adus-o în prim-planul setului al doilea (a fost clar mult mai curajoasă). Americanca a reușit breakul, iar mai apoi s-a desprins la 4-2. Părea să aibă manșa în propriile mâini.

Sabalenka nu a renunțat însă ușor: a folosit mai multe sliceurile (și cât de bine i-au ieșit în câteva rânduri), a intuit foarte bine serviciul adversarei, iar tabela a început să fie din nou de partea ei.

De la 2-4, Aryna a venit la 5-4 și serviciul pentru o nouă calificare în semifinalele de la Wimbledon. Fără să simtă emoții (cel puțin nu a lăsat se se vadă acest lucru), Sabalenka a închis meciul de la lansare: 6-4. Partida de pe Central a durat o oră și 27 de minute.

Statistica partidei dintre Sabalenka și Keys

Ași: 2-5

Duble greșeli: 2-2

Puncte câștigate cu primul serviciu: 74% - 57%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 52% - 37%

Puncte câștigate la fileu: 57% (4/7) - 67% (6/9)

Lovituri câștigătoare: 17-19

Erori neforțate: 14-22

Total puncte câștigate: 73-57

Distanță acoperită: 1452,4 metri - 1530,6 metri

Durată meci: 1h 27 min.

De știut:

  • Sabalenka și Keys se mai întâlniseră în două rânduri, scorul fiind egal, 1-1. În 2018, în sferturile de la Cincinnati, Aryna a avut câștig de cauză, scor 6-3, 6-4, iar în 2021 la Berlin a câștigat Madison, scor 6-4, 1-6, 7-5.
  • Aryna a mai ajuns în semifinalele de la All England Club la ediția din 2021: a fost învinsă de Karolina Pliskova.
  • Pentru un loc în marea finală de sâmbătă, Aryna Sabalenka se va duela cu Ons Jabeur (favorita 6 a învins-o pe Elena Rybakina - campioana en-titre).

Traseul Arynei Sabalenka până la semifinalele Wimbledon 2023

Sferturi: 6-2, 6-4 cu Madison Keys

Optimi: 6-4, 6-0 cu Ekaterina Alexandrova

Turul III: 6-2, 6-3 cu Anna Blinkova

Turul II: 2-6, 7-5, 6-2 cu Varvara Gracheva

Turul I: 6-3, 6-1 cu Panna Udvardy.