Legendara Martina Navratilova a oferit vestea zilei în sportul mondial: câștigătoarea a 18 titluri de Grand Slam a anunțat că a învins cancerul.

Martina NavratilovaFoto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

Martina Navratilova a învins cancerul

În vârstă de 66 de ani, Navratilova a dezvăluit că a intrat în remisie, după ce la începutul anului fusese diagnosticată cu cancer la gât și la sân.

„Din câte se știe, nu mai am cancer. Ar trebui să pot pleca” - Martina Navratilova, într-un interviu acordat lui Piers Morgan la TalkTV, potrivit The Guardian.

Câștigătoare a 167 de turnee de-a lungul carierei, Martina a dezvăluit prin ce a trecut după ce a primit vestea șocantă, la 13 ani distanță de la sesiunile de radioterapie pe care aceasta le-a făcut ca urmare a unui alt cancer la sân.

„Am observat că ganglionul meu limfatic stâng era mărit și am crezut că era de la un vaccin împotriva herpesului zoster pe care îl făcusem cu o săptămână înainte. Dar apoi, după câteva săptămâni, nu s-a mai micșorat, așa că am sunat la doctor.

Am fost într-o panică totală timp de trei zile, gândindu-mă că s-ar putea să nu prind Crăciunul următor. Mi-a venit în minte lista cu toate lucrurile pe care voiam să le fac. Și poate sună foarte superficial, dar m-am gândit 'OK, ce mașină beton aș vrea să conduc cu adevărat dacă aș mai trăi doar un an?'” - Martina Navratilova.

Navratilova a afirmat că sesiunile de chimioterapie au reprezentat „cu siguranță cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată”.

„Asta a fost partea cea mai grea, pentru că în prima săptămână am făcut chimioterapie și radioterapie în același timp. Când începi să te simți rău, nu ești sigur dacă este de la chimioterapie sau de la protoni.

Nu am simțit cu adevărat protonul până în a treia săptămână, dar apoi te doare gura și gâtul începe să ți se închidă. Totul este umflat și foarte inconfortabil, iar protonul îți face saliva ciudată. Nu prea mai simți gustul lucrurilor așa cum trebuie.

Chimioterapia îți face același lucru la nivelul gâtului, dar apoi ți-l face uscat. Așa că ești lovit din toate părțile și nu cred că doctorii fac o treabă foarte bună în a-ți spune cum se va termina totul” - Martina Navratilova.

Martina Navratilova a câștigat de-a lungul carierei 18 titluri de Grand Slam la simplu dintr-un total de 167 de turnee în care s-a impus.

A câștigat 1442 de partide și a fost învinsă în 291 de cazuri. A adunat doar din premiile din tenis $21.626.089, iar pe primul loc mondial a urcat pentru prima dată pe 10 iulie 1978.