A cucerit al 10-lea Australian Open din carieră, performanță care l-a ajutat să-l egaleze pe Rafael Nadal în ierarhia titlurilor de Grand Slam câștigate (câte 22). Novak Djokovic este omul momentului în tenisul mondial, iar Marian Vajda (fostul său antrenor) explică de ce este Nole atât de puternic.

Marian Vajda, alaturi de Novak DjokovicFoto: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

Jucătorul Djokovic, o combinație între Federer și Nadal, spune Marian Vajda

Într-un interviu pentru jurnaliștii argentinieni de la Ole, Vajda (57 de ani) a vorbit despre fostul său elev.

Printre altele, fostul antrenor al lui Nole spune că rivalitatea cu Roger Federer și Rafael Nadal l-a hrănit efectiv pe sârb, făcându-l să se îmbunătățească în toate compartimentele jocului.

Vajda îl caracterizează plastic pe Novak spunând despre acesta că este o combinație între Federer și Nadal, iar de aici și dificultatea de a putea fi învins pe orice suprafață.

Marian Vajda vorbește despre „moștenirea” luată de la Roger: jocul complet, dar și despre tenacitatea „furată” de la Rafa.

„Fiecare are propria suprafață: Rafa iubește zgura, Roger iubește terenurile rapide, iar Nole iarba. Este vorba despre stiluri și strategii diferite de a aborda turneele. Obiectivele sunt însă aceleași - să fie cei mai buni.

Întotdeauna au vrut mai mult și mai mult și au mers mai departe (n.r. în a îmbunătăți jocul).

Timp de 15-20 de ani au fost și sunt în continuare cei mai buni. Aici mentalitatea este cheia și cred că rivalitatea i-a ajutat: a fost combustibilul pe care l-au folosit pentru a merge mai departe.

Am vorbit despre asta de mai multe ori cu Toni Nadal, sunt oameni care au ceva special: sunt foarte puternici mental.

Fiecare are propriul său caracter, dar Novak este un amestec între ceilalți doi. Are jocul complet al lui Roger și tenacitatea lui Nadal, iar această combinație este letală” - Marian Vajda pentru Ole, citat de welovetennis.fr.

Marian Vajda și Novak Djokovic au colaborat în două rânduri: 2006-2017 și 2018-2022.

În această perioadă, Nole a câștigat, printre altele, de 9 ori Australian Open, de două ori Roland Garros, de 6 ori Wimbledon, de 3 ori US Open, de 5 ori Turneul Campionilor și 37 de titluri Masters.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam

1. Rafael Nadal, Novak Djokovic 22

3. Roger Federer 20 etc.