Ion Țiriac, care a vândut în decembrie 2021 licența turneului de la Madrid (WTA 1000/ATP Masters), ar putea fi numit la conducerea unei alte competiții importante.

Ion TiriacFoto: JACOVIDES-MOREAU / Bestimage / Profimedia

Ion Țiriac, posibil șef al Cupei Davis

După ce ITF a reziliat contractul cu agenția Kosmos Tennis pentru organizarea Cupei Davis, presa italiană scrie că Țiriac, „figură vulcanică și extrem de influentă în lumea tenisului”, ar putea deveni șef al competiției pe echipe.

„Țiriac a dat dovadă de capacitate organizatorică și viziune de-a lungul anilor. Cu siguranță cunoaște tenisul ca puțini alții, fiind mai întâi un excelent jucător de tenis (mai ales în Cupa Davis) și apoi manager la cel mai înalt nivel, așa că ar putea fi un partener mult mai de încredere decât Kosmos pentru ITF pentru o relansare sau mai degrabă o contrarevoluție. Cu toate acestea, opinia și aprobarea jucătorilor rămâne un factor important, chiar decisiv”, scrie LiveTennis.it.

Și francezii de la We Love Tennis au vorbit despre posibila numire a lui Țiriac la conducerea evenimentului: „Cu Ion și echipa sa la comenzi, putem chiar spera la o formă de renaștere a bătrânei doamne, ar fi minunat”.

Într-un interviu pentru New York Times, omul de afaceri a criticat formatul introdus de firma lui Gerard Pique: „Prin schimbarea formatului Cupei Davis au distrus 120 de ani de tradiție. Ar trebui să fie condamnați pe viață pentru ceea ce au făcut. Este o glumă și o rușine. Au distrus o bijuterie a tenisului”.

Ion Țiriac a cerut demisia președintelui Federației Internaționale de Tenis

După aflarea ruperii înțelegerii dintre ITF și Kosmos, Ion Țiriac a reacționat prompt, omul de afaceri cerându-i demisia lui David Haggerty.

„În atenţia domnului Dave Haggerty, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Tenis

Domnule preşedinte,

În calitate de preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Tenis, membru fondator al ITF din 1913, de trei ori finalist al Cupei Davis, vă reamintesc că în urmă cu patru ani, în faţa a 600 de reprezentanţi ai tenisului internaţional, aţi luat următorul angajament:

„să crească vizibilitatea, notorietatea şi situaţia financiară a briliantului tenisului mondial, Cupa Davis, prin parteneriatul cu compania Kosmos (parteneriat pe 25 de ani)”.

În acel moment, v-am avertizat că acest lucru va distruge cea mai importantă competiţie din tenisul mondial şi că nu va dura mai mult de 2-3 ani.

Astăzi, aţi anunţat încheierea colaborării. Am avut dreptate!

Drept urmare, sper că aveţi decenţa de a demisiona” - Ion Ţiriac.

În vârstă de 65 de ani, David Haggerty este președinte al ITF începând din septembrie 2015.