Campion pentru a zecea oară la Australian Open (l-a egalat pe Rafael Nadal la numărul de titluri de Grand Slam), Novak Djokovic a afirmat că, având în vedere circumstanţele, victoria obținută în fața lui Stefanos Tsitsipas este cea mai mare din cariera sa.

Novak DjokovicFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Djokovic și cea mai mare victorie a carierei

Nole a amintit că nu a putut participa la ediția de anul trecut a competiției de la Melbourne (nu este vaccinat împotriva Covid-19) și a făcut referire și la probleme cu care s-a confruntat în ultimele săptămâni (accidentarea la coapsa stângă).

„În primul rând vreau să spun că sunt atins de cuvintele lui Stefanos. Îți mulțumesc că ai vorbit atât de frumos și apreciez asta. Ambii vrem să câștigăm, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne respectăm. Ne cunoaștem și apreciem efortul celuilalt. A fost o luptă frumoasă și în această seară. Cu siguranță nu este ultima ta finală de Grand Slam, ai mai mult timp în față decât mine.

Felicitări și echipei tale. familiei tale, știu cât de mult timp petreceți ca tu să devii un jucător mai bun. În afara terenului ești unul dintre cei mai profesioniști jucători. Ești o persoană foarte interesantă. Chiar cred asta. Vreau să spun ceva despre relația dintre Serbia și Grecia. Suntem două țări mici, care nu au o mare tradiție în tenis. Nu am avut prea mulți jucători care să atingă acest nivel.

Cred că mesajul pentru toți tinerii din lume care urmăresc asta acum și încearcă să devină tenismeni trebuie să viseze la tot ce e mai frumos, nimeni nu trebuie să-ți fure visele, indiferent de unde vii. Cred că o copilărie cu dificultăți și cu provocări te face mai puternic și cred că eu și Stefanos suntem două exemple în acest sens. Chiar dacă o singură persoană din lume acceptă visele voastre, găsiți acea persoană și aveți încredere că puteți reuși!

Următoarele gânduri sunt către echipa mea, către familia mea. Nu știu de unde să încep! Le mulțumesc că tolerează cea mai urâtă parte a personalității mele, atât pe teren cât și în afara lui. Apreciez însă sprijinul, răbdarea și dragostea pe care mi-o oferiți. Goran, nu știu dacă mă vei ierta vreodată pentru toți acești ani. Acest trofeu este al meu așa cum este și al tău, își mulțumesc din toată inima.

A fost unul dintre cele mai dificile turnee, având în vedere circumstanțe, am revenit aici după ce anul trecut nu am jucat. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au făcut să mă simt bine primit în Australia. M-au făcut să mă simt confortabil, iar acesta este un motiv pentru care am jucat cel mai bun tenis al carierei mele, aici, pe acest teren, în fața legendarului Rod Laver.

Încerc să mă ciupesc să văd dacă este real momentul. Doar echipa și familia știu prin ce am trecut în ultimele 4-5 săptămâni. E cea mai mare victorie din cariera mea, având în vedere circumstanțele” - Novak Djokovic, la festivitatea de premiere, citat de Eurosport.

De știut:

  • Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas s-au întâlnit până acum de 13 ori în circuitul mondial, scorul fiind 11-2 în favoarea sârbului.
  • Ultima victorie a grecului datează din 2019, de la Mastersul de la Shanghai, iar Novak s-a impus în ultimele 10 întâlniri directe.
  • Nole l-a mai învins pe Stefanos într-o finală de Grand Slam, la Roland Garros din 2021, atunci când Tsitsipas a condus cu 2-0 la seturi, dar sârbul a revenit spectaculos.
  • Novak Djokovic va fi lider mondial pentru a 374-a săptămână. De cealaltă parte, Stefanos Tsitsipas va urca pe locul 3 în clasamentul ATP.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam

1. Rafael Nadal, Novak Djokovic 22

3. Roger Federer 20 etc.

Sportivii cu cele mai multe titluri cucerite la Australian Open - Era Open

1. Novak Djokovic 10 (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023)

2. Roger Federer 6 (2004, 2006, 2007, 2010, 2010, 2017, 2018)

3. Andre Agassi 4 (1995, 2000, 2001, 2003) etc.