A reușit să pună în scenă o nouă revenire incredibilă de la 0-2 la seturi la această ediție a Grand Slam-ului parizian, iar cel de-al doilea titlu de la Roland Garros a fost adăugat în CV-ul sârbului. Novak Djokovic este rege pe zgura de pe Chatrier, acesta acumulând 19 titluri majore. Stefanos Tsitsipas a fost mai bun preț de două seturi, după care a clacat fizic și mai apoi mental (6-7(6), 2-6, 6-3, 6-2, 6-4.

Novak DjokovicFoto: DPPI/Nicol Knightman/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

VIDEO Primul gest al lui Novak Djokovic după ce a devenit campion la Roland Garros

De știut:

  • Novak Djokovic este primul jucător din Era Open care se poate mândri cu cel puțin două trofee cucerite la toate Grand Slam-urile (Federer are unul la Roland Garros, iar Nadal unul la Australian Open).
  • Sârbul se apropie amenințător de marii săi rivali în ierarhia titlurilor majore: Federer și Nadal, câte 20, Djokovic, 19.
  • După Wimbledon (va debuta pe 28 iunie) am putea ajunge ipotetic în situația în care cei trei mari (Federer, Nadal, Djokovic) să fie la egalitate: toți cu câte 20 de Grand Slam-uri în CV.

Jucătorii cu cele mai multe apariții în finalele de Grand Slam:

Roger Federer 31

Novak Djokovic 29

Rafael Nadal 28

Ivan Lendl 19

Pete Sampras 18.

Titluri de Grand Slam:

1 Roger Federer / Rafael Nadal 20

3 Novak Djokovic 19.

Desfășurarea finalei dintre Djokovic și Tsitsipas:

Concindență sau nu, după 4 ore și 11 minute (exact cât a durat și meciul cu Rafael Nadal din semifinale) Novak Djokovic se impune (6-4 în decisiv) și cucerește pentru a doua oară Roland Garros-ul.

Stefanos este în pană de idei, iar nici fizic nu stă grozav. Djokovic este la un singur game distanță de câștigarea Roland Garros-ului. Se joacă de fix patru ore. Cu emoții, elenul face game-ul, iar acum va urma testul final (5-4).

Tsitsipas anulează două mingi de break (15-40) și revine la un singur game în urma liderului mondial (4-3).

Djokovic este la două game-uri distanță de o victorie fantastică (4-2).

Tsitsipas se zbate, luptă, câștigă game-ul de serviciu, dar în continuare elenul pare inferior din punct de vedere fizic (3-2).

Cel care dă primul lovitura în decisiv este Nole: pare să stea mai bine chiar și fizic (deși este mai bătrân cu 11 ani), iar duelurile de pe baseline îl pun mai bine în evidență pe liderul mondial (2-1).

Multe erori pe backhandul grecului: se restabilește egalitatea (1-1).

Cu marii emoții, Stefanos câștigă game-ul de serviciu și trece primul în avantaj pe tabelă în decisiv (1-0).

Tot avantajul lui Tsitsipas s-a evaporat. Avem egalitate la seturi (2-2), iar grecul nu dă vreo impresie că ar putea să revină cumva în meci.

Novak emană o încredere fantastică, iar decisivul este o certitudine (6-2).

Setul decisiv este tot mai aproape, Djokovic este cu o viteză mai rapid decât adversarul său (5-2).

Djokovic este de neoprit: mai face un break (3-0), iar soluțiile nu se mai zăresc pentru Stefanos. Grecul nu are mintea limpede, pare că nici corpul nu-l mai ascultă... Finala s-a schimbat complet: Nole este pe val - inspirat, sigur, cu mintea limpede. De cealaltă parte, Stefanos s-a prăbușit mental (2-0).

Grecul a solicitat un time-out medical (ceva probleme în zona lombară), meciul este reluat.

Djokovic profită de avantajul serviciului, iar setul trei este câștigat de liderul mondial (6-3). Finala se reaprinde, Stefanos are acum 2-1 la seturi.

Stefanos revine de la 0-30, câștigă game-ul, dar acum totul se joacă de la retur (5-3).

Sârbul rămâne la un nivel înalt, își câștigă serviciul și este la un singur game de câștigarea setului al treilea (5-2). Stefanos pare ușor depășit de importanța momentului, dă senzația că de-abia acum conștientizează că are 2-0 la seturi și că este aproape de cea mai mare performanță a carierei.

Djokovic este pe un val de încredere, în timp ce Tsitsipas arată primele vulnerabilități. Novak are 4-1, iar un set patru apare tot mai evident la orizont.

Un game de peste zece minute îi revine lui Novak: face break-ul și se desprinde la 3-1.

Novak arată o ușoară altă față în game-urile de serviciu (reușește să le câștige pe primele două). Liderul mondial nu mai are voie să facă pași greșiți (2-1).

Grecul arată multă încredere și zero emoții: își câștigă serviciul (6-2), iar acum conduce cu 2-0 la seturi în marea finală. Djokovic nu joacă grozav pe propriul serviciu, salvează două mingi de break, dar până la urmă nu poate evita pierderea game-ului. Este 5-2 pentru Tsitsipas.

Stefanos nu arată carențe la serviciu: se face 4-2 în favoarea lui.

Nu este neapărat un pasaj al meciului în care Djokovic să se simtă fantastic, dar cu toate acestea își câștigă game-ul de serviciu și se menține aproape de adversar (2-3).

Novak simte momentul mai dificil și servește foarte precis. Liderul mondial trece cu bine peste un game important și se apropie pe tabelă (1-2).

Stefanos continuă perioada bună: face break, iar apoi se distanțează la 2-0.

Tsitsipas și bucuria câștigării primului set:

Tiebreak-ul este unul incredibil: Stefanos a condus cu 4-0, Nole a ajuns să aibă minge de set (6-5), dar până la urmă Tsitsipas este cel care punctează pe tabelă: 7-6(6). A fost nevoie de 68 de minute pentru incheierea setului de debut al finalei.

Nole nu închide manșa pe propriul serviciu, iar primul set va fi decis în tiebreak (6-6).

După ce a salvat mingea de set, Djokovic pune o presiune mai mare, trimite cu mai multă adâncime, iar primul break al finalei îi revine (6-5).

Singurul game de serviciu în care Djokovic a avut probleme a adus o minge de set pentru Tsitsipas. Liderul mondial a salvat-o după un raliu epuizant, iar apoi a egalat situația la 5.

Cel mai spectaculos schimb de până acum îi revine grecului: tribunele sunt în picioare, iar Stefanos conduce acum cu 5-4 în primul set. Presiunea se mută pe serviciul lui Nole.

Novak aleargă după o scurtă, îi rămâne piciorul drept blocat în zgură, iar căzătura este inevitabilă. Liderul mondial este în regulă, meciul este reluat după câteva zeci de secunde. Tsitsipas trece încă o dată în avantaj, el conduce acum cu 4-3. Se merge în continuare cu serviciul (3-3). Diferența este următoarea: sârbul s-a impus numai la zero, Tsitsipas mai greu.

Înca un game la zero bifat de Novak pe propriul serviciu. Este puternic până în acest moment de la lansare liderul mondial (2-2).

Tsitsipas pare să fi trecut peste emoțiile care-l dominau în primul game de serviciu: este inspirat, deschide bine terenul și se impune fără bătăi de cap (1-2).

Djokerul este dominant din spatele serviciului: se impune la zero (1-1).

Un prim game de 7 minute: Stefanos salvează două mingi de break înainte de a se impune (0-1).

Atmosferă frumoasă pe Chatrier, vreme superbă, mulți oameni în tribune.

Aurelie Tourte (Franța) arbitrează marea finală de pe Chatrier.

Djokovic

34 de ani, 1.88 metri. 954 de victorii și 195 de înfrângeri în carieră. A adunat doar din premiile din tenis $148.092.073. A câștigat 83 de titluri în carieră, dintre acestea 18 fiind de Grand Slam. Locul 1 în lume la finalul anilor 2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020.

Tsitsipas

22 de ani, 1.93 metri. 166 de victorii și 84 de înfrângeri în carieră. A adunat doar din premiile din tenis $14.136.302. A câștigat 7 titluri ATP, încă așteaptă un trofeu de Grand Slam. Cel mai bun loc ocupat în ierarhia mondială: 5.