Simona Halep a predat o lecție de tenis până la 6-2, 5-1, scor la care teama de victorie și-a făcut loc în mintea jucătoarei noastre. Și-a pierdut brusc din agresivitate, din claritate și din inspirație, iar Amanda Anisimova a revenit până la 5-4 și trei mingi de break. Pe un final încordat, Simona a reușit să închidă meciul și să se califice în semifinalele de la Wimbledon 2022.

Simona HalepFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Simona Halep, în semifinale la Wimbledon 2022

Timp de aproape 50 de minute (până la 6-2, 5-1) a existat o singură jucătoare pe terenul central de la All England Club: Simona a fost agresivă, inspirată, cu o deplasare foarte bună, cu un serviciu sigur (nu cedase vreun game de la lansare) și cu o încredere care i-a sădit adversarei pietre grele în moral.

O celebră zicală din tenis spune că cel mai greu este să închizi un meci: emoțiile te pot cuprinde, îndoiala își poate face loc în minte, iar jocul poate scădea în intensitate. Toate s-au întâmplat și în cazul Simonei, iar Amanda a prins puteri nebănuite. A revenit până la 5-4 și 0-40 (trei mingi de 5-5). Cumva, Simona a reușit să salveze șansele de break și să închidă la timp un meci care risca să-i scape printre degete.

După 63 de minute, Halep a avut câștig de cauză, scor 6-2, 6-4, obținând astfel calificarea în semifinalele de la Wimbledon 2022.

Rezumatul partidei dintre Halep și Anisimova:

De știut:

  • În semifinale, Simona Halep va da peste Elena Rybakina (favorită 17). Meciul va avea loc joi, în jurul orei 17:00. Sportiva din Kazahstan a trecut de Ajla Tomljanovic, scor 4-6, 6-2, 6-3.
  • Pentru calificarea în penultimul act de la All England Club, Halep va primi 535.000 de lire sterline.
  • Simona a câștigat turneul de la Wimbledon în 2019, iar campioana en-titre este Ashleigh Barty (s-a retras între timp din tenis).

Simona Halep - Amanda Anisimova 6-2, 6-4, în sferturile de la Wimbledon 2022

6:4 Mingea Amandei prinde tușa, început perfect de game pentru americancă. Se face 0-30, Halep trimite în plasă din interiorul terenului. Da, din păcate Simona și-a pierdut ritmul, iar acum apare și primul semn de frustare (0-40). Halep își dă palme peste coapsă (15-40). Din fericire, Amanda ratează complet un backhand invers (30-40). Americanca face cadouri atunci când își dorea mai puțin (40-40). Minge de meci după un serviciu minunat. După 63 de minute, Simona închide meciul și se califică în semifinalele de la Wimbledon, scor 6-2, 6-4.

5:4 Amanda și-a găsit ritmul, este dominatoare, se zice că cel mai greu în tenis este să închizi partida. Halep este ușor pasivă, iar Amanda profită din plin: 30-0. Un aut al Amandei: mai greșește și americanca după o serie foarte bună. Două mingi de game pentru Anisimova. Americanca adună încă un game, iar acum toată presiunea este pe umerii Simonei. Trebuie să servească cu primul pentru a putea dicta ritmul în raliuri.

5:3 O ratare a Simonei cu reverul (0-15). Voleu drive câștigător al americancei: 0-30. Trei mingi de break: retur direct câștigător al Amandei. Americanca nu mai are ce pierde și joacă ca atare. Un raliu intens, cu multe lovituri, îi revine Simonei (30-40). Amanda face primul break din acest meci fix la ultima încercare. Este 5-3 pentru Halep.

5:2 Ce păcat! Simona ratează un passing cu backhandul. Amanda găsește o dreaptă explozivă, sunt două mingi de game pentru americancă. Anisimova își câștigă gameul de serviciu, este 5-2 pentru Halep.

5:1 Al treilea as al Simonei (conduce cu 3-0 la acest capitol). Amanda nu mai poate face diferența de la retur nici pe serviciul al doilea. Încă un serviciul foarte bun al Simonei: 40-0. E clar: Amanda este căzută din punct de vedere mental: se face 5-1 pentru Halep. Tribuna o încurajează pe americanca, lumea vrea spectacol și ca meciul să se prelungească cumva.

După doar 46 de minute, Simona conduce cu 6-2, 4-1. Trebuie să rămână concentrată, orice se poate încă întâmpla.

4:1 Dublă greșeală a Amandei, început ratat de game. Americanca pare ușor marcată din punct de vedere mental de greutatea scorului de pe tabelă. Aut mic la Simonei la 0-30. Poate fi un game care să-i deschidă drumul spre semifinale. Anisimova nu găsește terenul: încă o eroare, sunt două mingi de dublu break. O ramă a Simonei. Americanca ratează scurta, iar Halep se duce la 4-1 cu două breakuri.

3:1 Ce slice reușește Simona: o lovitură care s-a transformat într-o scurtă câștigătoare. Halep ratează un smash de rever (considerată una dintre cele mai grele lovituri din tenis). Anisimova schimbă direcția, dar reverul trimite mingea în aut. Sunt două mingi de game pentru Simona, iar Amanda după o nouă ratare zice ironic: grozavă lovitură.

2:1 Simona face pasul în față și câștigă punctul cu un rever agresiv. Încă un backhand câștigător al Simone: 0-30. Amanda ratează complet un forehand (a trimis în burta fileului). Trei mingi de break. Simona fructifică a doua șansă și face breakul și în setul al doilea.

1:1 As al Simonei (este primul al meciului). Amanda nu are controlul dorit pe forehand, pune în continuare prea multă forță pe execuție. În tribune poate fi văzut și David Beckham. Al doilea as al Simonei în acest game, unul câștigat la zero.

0:1 Amanda servește la exterior, iar forehandul își face mai apoi treaba. Se încurajează, iar cei din loja ei o aplaudă frenetic. Americanca ratează la 40-15 un rever de pe baseline. Anisimova trimite inspirat pe contre-pied, iar gameul îi revine fără emoții.

6:2 Simona servește și o face cu mingi noi. Ce retur trimite Amanda! Direct câștigător (15-15). Halep găsește tușa cu un forehand puternic (30-15). Americanca dictează ritmul pe serviciul al doilea: o plimbă pe Simona dintr-o parte în alta și câștigă punctul. Un serviciu cu mult efect o deranjează pe Anisimova. Este minge de set pentru jucătoarea noastră. 6-2 pentru Halep după 30 de minute.

5:2 Amanda schimbă tactica: trimite o scurtă și câștigă punctul. Halep revine cu un forehand în lungul liniei. Amanda își face serviciul și adună al doilea game din acest set.

5:1 Amanda trimite de pe mediană, însă pune din nou prea multă forță pe forehand (15-15). Simona se apără formidabil după un retur lung al adversarei. Până acum, Halep face foarte bine tranziția din defensivă în ofensivă. Anisimova desenează un unghi scurt incredibil, Simona nu-și poate reproșa nimic. Este o lovitură demnă de aplaudat. Minge de break pentru Amanda: Simona a fost suprinsă cu un retur pe mediană. Simona salvează situația cu un backhand razant cu banda fileului: Halep a avut răbdare, iar punctul i-a revenit. Cu totul terenul liber, Simona ratează un voleu drive. Ce greșeală...Halep salvează încă o minge de break: defensiva Simonei a fost din nou la înălțime. Acum este minge de 5-1 după un serviciu la exterior al Simonei. Amanda forțează și accelerează cu dreapta, mingea se duce în aut. Este 5-1 pentru Halep.

Pe Terenul 1, Ajla Tomljanovic a câștigat primul set al partidei cu Elena Rybakina, scor 6-4.

4:1 Primele semne de frustrare pentru Amanda: Halep returnează aproape tot. Americanca face totuși diferența în punctul următor cu o dreaptă inside-out. Anisimova trimite lung, aproape de colț cu reverul. Este o lovitură foarte bună pe care o deține americanca. Halep trimite minunat în colțul terenului - a atacat perfect o minge mai scurtă a adversarei. Minge de dublu break pentru Halep (30-40). A fost un retur pe mediană, în picioarele adversarei. După doar 15 minute, Simona conduce cu 4-1 și urmează să servească.

3:1 Simona se deplasează fantastic: câștigă punctul și marele Rod Laver pare încântat de ceea ce vede. Din păcate, Halep nu alege corect direcția de lovire, este pasată în cross, iar apoi cade. Nu pare nimic serios însă. Amanda joacă tare, trimite în forță, dar nu prea există control pe forehand: mingea se duce mult în aut. Amanda găsește tușa, iar mingea nu mai sare deloc - punctul este al ei (30-30). Serviciul pe corp o ajută pe Halep într-un moment foarte important al gameului. Simona se distanțează la 3-1.

2:1 Pe un raliu intens, de pe mediană, Simona ratează cu un forehand. Eroare neforțată. Amanda deschide perfect terenul cu ajutorul serviciului, iar apoi trimite decisiv cu dreapta. Americanca ratează o minge la îndemână (30-15). Încă o eroare neforțată a Amandei: 30-30. Prima minge de break a partidei vine după ce Halep a făcut diferența cu returul. Anisimova ratează o dreaptă inversă, iar Simona face breakul.

1:1 Primul punct câștigat de Simona: Anisimova se apără bine până acum. Dublă greșeală a Simonei (15-15). De lângă plasă, Halep închide punctul cu un smash. Game sigur la Simonei, jucătoarea noastră egalează la 1.

0:1 Americanca își arată intențiile ofensive de la primele puncte: servește bine, o deplaseaza mult pe Simona și câștigă gameul la zero.

A început partida cu Amanda la serviciu.

Marijana Veljovic este arbitra din scaun al meciului dintre Halep și Anisimova.

Cele două jucătoare au intrat pe Centralul londonez.

În acest moment are loc partida dintre Elena Rybakina (17) și Ajla Tomljanovic. Învingătoarea din acest meci va juca în semifinale cu Simona Halep sau Amanda Anisimova.

Pe Centralul londonez se întâlnesc favoritele 16 (Simona) și 20 (Amanda).

La antrenamentul de marți, Anisimova l-a avut alături pe Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei.

Wimbledon 2022, semifinale feminine

Ons Jabeur (3) vs Tatjana Maria

Simona Halep (19) vs Ajla Tomljanovic / Elena Rybakina (17)

Simona Halep vs Amanda Anisimova 3-1

Simona și Amanda s-au întâlnit de patru ori, iar sportiva noastră conduce cu 3-1.

2022, Wimbledon: 6-2, 6-4 pentru Halep

2022, Bad Homburg: 6-2, 6-1 pentru Halep

2020, Roland Garros: 6-0, 6-1 pentru Halep

2019, Roland Garros: 6-2, 6-4 pentru Anisimova.

Cine este Amanda Anisimova

Amanda s-a născut la 31 august 2001, la Freehold, New Jersey (SUA). A început să joace după ce a mers zilnic la antrenamentele surorii sale. Până acum, a adunat 132 de victorii în întreaga carieră și a înregistrat 73 de înfrângeri.

Are în palmares două trofee WTA: Bogota (2019) și Melbourne (2022). A mai ajuns în finala turneului de la Hiroshima (2018).

În prezent, Anisimova ocupă poziția 25 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 21 WTA, în octombrie 2019. De-a lungul timpului a strâns din tenis $3.392.424.