Experiența net superioară a ajutat-o pe Simona Halep să iasă din încurcătură într-un meci în care jocul ei a suferit la multe capitole. Nastasja Schunk (165 WTA - lucky loser) a lăsat o impresie foarte bună și a fost aproape de a-i administra Simonei un „bagel” în setul al doilea. Cu emoții, Halep a făcut pasul în turul al doilea de la Roland Garros (6-4, 1-6, 6-1), dar este nevoie de mult mai mult pentru a conta cu adevărat în Grand Slamul de la Paris.

Simona HalepFoto: FRANK MOLTER / AFP / Profimedia

Simona nu a prins o zi bună contra sportivei de 18 ani pe care a întâlnit-o pe arena Suzanne Mathieu. În multe momente din meci, Halep a părut cu un pas în urma adversarei, de altfel Schunk conducând cu 3-0 în primul set (adjudecat de Halep cu 6-4) și cu 5-0 în al doilea (jucătoarea din Germania l-a câștigat cu 6-1).

Coordonatele s-au păstrat și în debutul decisivului, hotărâtoare pentru căderea mentală a nemțoaicei fiind primele două gameuri: Nastasja a ratat două mingi de break la 0-0, iar mai apoi și-a cedat serviciul după un game în care orice se putea întâmpla.

Simona a arătat multe vulnerabilități în gameurile de serviciu, a greșit foarte mult cu backhandul (lovitura sa de paradă) și a părut în unele momente la un nivel scăzut al concentrării.

S-a folosit însă din plin de experiența acumulată la nivel înalt, iar această armă a ajutat-o să evite o posibilă eliminare surprinzătoare din runda inaugurală de la Roland Garros.

Rezumatul partidei dintre Simona Halep și Nastasja Schunk:

De știut:

  • Halep și Zheng s-au întâlnit la începutul anului, în semifinalele de la Melbourne Summer Set 1, iar Simona a câștigat în două seturi, scor 6-3, 6-2.
  • Înaintea acelei partidei, Qinwen a avut numai cuvinte de laudă la adresa fostei lidere WTA: „Când eram junioară, tata îmi vorbea despre ea, îmi spunea că este o luptătoare”.
  • După un început bun de 2022 (a obținut 14 victorii în luna ianuarie), Zheng a mai reușit să se impună în doar 4 partide și a înregistrat 6 înfrângeri.
  • Pentru calificarea în turul al doilea, Simona Halep va primi € 84.000 și 70 de puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • Simona Halep a câştigat turneul de la Roland Garros în 2018 şi a mai fost finalistă în 2014 şi 2017. În 2020, Halep nu a participat la Grand Slamul de la Paris, ea fiind accidentată. În 2020, Simona a părăsit turneul în optimi, învinsă fiind de Iga Swiatek (6-1, 6-2).

Simona Halep - Nastasja Schunk 6-4, 1-6, 6-1 în turul întâi de la Roland Garros

6:1 Simona servește pentru a câștiga partida și începe cu un as. Halep face pasul în față, scorul i-a dat ceva încredere, iar acum sunt două mingi de meci (40-15). Simona închide meciul cu un as, partida a durat o oră și 48 de minute.

5:1 Schunk pare scăpată de grijile scorului, joacă foarte bine, lovește decisiv în mai multe rânduri, iar gameul îi revine la zero.

5:0 Gameul este unul echilibrat, dar serviciul o scapă pe Simona de emoții: se face 5-0.

4:0 Simona încearcă o schimbare de direcție, dar forehandul nu o ascultă și trimite mingea pe culoarul de dublu. Sunt însă probleme de ambele părți: Schunk nu se mai deplasează la fel, ea ajunge să lovească din poziții incomode, iar precizia scade dramatic. Jocul nemțoaicei s-a prăbușit efectiv, iar Halep conduce acum cu 4-0 în decisiv.

3:0 Schunk nu mai are aceeași precizie, a apărut acum și presiunea scorului. Un serviciu la teu al Simonei închde gameul, este 3-0 pentru jucătoarea noastră. Scorul nu reflectă însă neapărat ce s-a întâmplat pe teren în acest set decisiv.

2:0 Simona returnează o minge în plus, iar Schunk începe să se precipite și să greșească. Revine însă nemțoaica cu un forehand în lungul liniei (15-30). Nastasja nu mai are aceeași precizie cu forehandul în acest raliu, iar Halep are două mingi de break (15-40). Simona vine la fileu, dar nu alege varianta cea mai bună: s-au dus mingile de break. Anastaja face o dublă greșeală, i-a tremurat mână la serviciu. Un game cu multe răsturnări de situație îi revine până la urmă Simonei. Ea conduce acum cu 2-0.

1:0 Decisivul a început cu Simona la serviciu și cu o eroare mare de pe forehand pentru jucătoarea noastră. Nu este vreo schimbare în plan tactic: Halep este dominată, pare cu un pas în spatele adversarei. La minge de break, Nastasja pune multă forță pe un rever, iar mingea se duce în aut. Încă o minge de break pentru nemțoaică: Schunk caută colțul terenului, mingea nu intră. Simona câștigă un game în care adversara și-a permis să irosească cu lejeritate două mingi de break.

După un set al doilea în care Simona putea fi dată „dispărută” de pe teren, Schunk trimite partida în manșă decisivă.

1:6 Retur al Simonei departe de teren, Schunk joacă agresiv și are două mingi de set. Este jucătoarea mai bună în aceste momente. Halep ratează un forehand în cross, iar setul merge în dreptul nemțoaicei (6-1).

1:5 Game mai adunat din punct de vedere mental pentru Simona: își câștigă serviciul la zero.

0:5 Multă frustare a adunat Simona: își dă mai multe palme peste coapsă. Nu aceasta este însă soluția: din punct de vedere mental, Halep pare de parte de nivelul optim. Între timp, se face 5-0 pentru Schunk.

0:4 Simona începe gameul cu o dublă greșeală. Halep continuă cu o minge scurtă, iar Nastasja nu o iartă (0-30). Cădere importantă în jocul Simonei: fără inspirație, fără o concentrare superioară. Este 4-0 meritat pentru Nastasja.

0:3 Simona construiește bine punctul și apoi face pasul spre fileu - se impune cu o dreaptă câștigătoare. Scuhunk găsește un rever minunat (30-30). Minge de rebreak după un retur cu adâncime al jucătoarei noastre. Într-un schimb intens de pe baseline, Nastasja vine cu o scurtă impecabilă. Publicul apreciază execuția. Schunk își alege bine loviturile, iar un forehand pe contre pied îi aduce gameul. La fel ca și în primul set Nastasja conduce cu 3-0.

0:2 Nastasja ridică publicul în picioare după un forehand minunat în lungul liniei (0-30). Apar două mingi de break: Simona nu găsește variația potrivită. O ajută însă serviciul, iar egalitatea este restabilită. As la teu: minge de game pentru Halep. Pe un serviciu doi moale, Halep este taxată imediat de Schunk. Nemțoaica trimite o scurtă, dar Simona anticipează bine și câștigă punctul.

Halep joacă prea scurt și previzibil, iar Nastasja speculează fiecare oportunitate. Simona joacă foarte bine un punct, iar apoi strigă puternic - se încurajează. Nu există însă continuitate, iar lăsată pe spate Halep trimite în aut cu forehandul. Simona încearcă un slice, dar pune prea mult efect exterior pe execuție, iar mingea se duce în aut. Schunk se impune contra serviciului și conduce acum cu 2-0.

0:1 Setul al doilea debutează cu un schimb frumos care îi revine nemțoaicei. Din nou reverul îi dă bătăi de cap jucătoarei noastre. Între timp, Nastasja comite o dublă greșeală. Backhandul executat de undeva din colțul terenului în cross „a produs” azi multe erori în jocul Simonei. Schunk încearcă un slice, dar mingea rămâne în plasă. Sunt destule greșeli în această parte a meciului de pe „Simonne Mathieu”. Nemțoaica câștigă gameul de serviciu și trece în avantaj în debutul celei de-a doua manșe.

6:4 Simona greșește cu reverul, era o lovitură în cross care nu ar fi trebuit să-i facă probleme. Și încă o dată backhandul nu trimite mingea în teren: sunt două mingi de rebreak pentru nemțoaică (15-40). Televiziunea franceză îl arată cu insistență pe Stere Halep, tatăl Simonei. Jucătoarea noastră lovește mai aspru cu forehandul, iar mingile de break sunt salvate. Vine și un as, acum este minge de set. În cele din urmă, Simona nu mai irosește șansele și închide la timp setul, înainte ca situația să se complice din nou.

5:4 Nastasja domină schimbul, dar atunci când trebuie să dea lovitura decisivă trimite mult în aut. Lipsa de experință se simte în acest pasaj de meci. Încă o eroare, iar Halep are trei mingi de break (0-40). Continuă cadourile făcute de nemțoaică, iar Simona face breakul și trece pentru prima dată în avantaj pe tabelă în primul set. Halep a trimis cu mai multă lungime, iar Nastasja a picat puțin din punct de vedere mental.

4:4 Schunk lasă o minge, dar greșește: „a măturat” linia de fund. Simona pare un pic mai intrată în meci: face pasul în față și închide punctul cu un voleu drive de forehand. De pe o poziție ofensivă, nemțoaica trimite în aut cu forehandul. Vine asul, iar Halep egalează la 4.

3:4 Cele mai multe erori le-a făcut Simona de pe partea de rever - pare o lovitură cumva blocată până acum în meci. Nici nemțoaica nu se lasă mai prejos: este un game cu multe greșeli de ambele părți. Sunt două mingi de break pentru Halep. Jucătoarea noastră revine din nou pe tabelă: 4-3 pentru Nastasja.

2:4 Din alergare, Simona ratează un backhand în lungul liniei. Halep o joacă mult pe adversară pe forehand, iar acest lucru este o greșeală până acum: nemțoaica este foarte puternică pe această lovitură. Face o dublă greșeală Simona, sunt două mingi de break pentru Nastasja. Halep ratează încă o dată cu reverul, iar Schunk se distanțează din nou.

2:3 Schunk nu simte presiunea, urcă la fileu și închide punctul cu un voleu drive. Lucrurile se complică pentru nemțoaică doar atunci când Simona reușește să prelungească schimburile. Nastasja joacă la totul sau nimic, iar acum Halep are o minge de break. De această dată, Simona joacă perfect din punct de vedere tactic, iar breakul este recuperat.

1:3 Schunk lovește mingea din urcare, trimite foarte puternic, iar Simona nu are momentan răspuns la această tactică. Are nevoie de un procentaj mai bun pe primul serviciu. Începe să o ajute serviciul, iar gameul este câștigat. Halep a schimba acel zero din dreptul ei de pe tabelă.

0:3 Simona nu are ritmul potrivit până acum: este mai mereu în spatele adversarei - Schunk lovește foarte puternic cu forehandul. Halep dă senzația că încă o studiază pe adversară. Reverul este și el la un nivel înalt, iar apoi Nastasja găsește forehandul pe contre pied.

Simona ratează un retur, iar mingea de break a dispărut. Serviciu foarte bun pe corpul adversarei, iar nemțoaica are șansă de 3-0. Sportiva de 18 ani confirmă breakul de mai devreme, ea s-a distanțat acum la 3-0 în primul set.

0:2 Nemțoaica găsește până acum loviturile potrivite, iar Simona pare ușor încurcată de efectul cu care vine mingea din terenul advers. Schunk trimite cu adâncime, pe mediană, iar Halep nu mai poate returna. Sunt două mingi de break pentru sportiva din Germania. Nastasja profită și face primul break al partidei. Ea conduce acum cu 2-0.

0:1 Partida a început cu Nastasja la serviciu. Nemțoaica lovește bine cu forehandul (este stângace), o trimite pe Simona dintr-o parte în alta. Schunk trimite cu mult topspin, iar mingea sare destul de mult. Gameul de debut îi revine sportivei din Germania.

Halep și Schunk nu s-au mai întâlnit până acum în circuitul WTA.

Cum arată traseul virtual al Simonei Halep la Roland Garros 2022

Turul I: Nastasja Schunk

Turul II: Qinwen Zheng

Turul III: Jelena Ostapenko / Alize Cornet

Optimi: Iga Swiatek / Liudmila Samsonova

Sferturi: Karolina Pliskova / Jessica Pegula

Semifinale: Paula Badosa / Aryna Sabalenka / Danielle Collins / Elena Rybakina

Finala: Maria Sakkari / Emma Răducanu / Belinda Bencic.