După uriașul scandal al expulzării din Australia, Novak Djokovic a vorbit din nou despre vaccinarea anti-Covid. Liderul mondial consideră că nu este un pericol pentru ceilalți, iar decizia de a nu se vaccina se bazează pe o cunoaștere foarte bună a propriului corp.

Novak DjokovicFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Novak Djokovic și refuzul de a se vaccina

"Pe baza informaţiilor despre vaccin, am decis să nu mă vaccinez. Este poziţia mea. Se va schimba? Nu ştiu, totul evoluează rapid, aşa cum vedem în deciziile anumitor guverne.

În acest moment, nu simt nevoia să o fac pentru a-mi proteja corpul şi nu simt că sunt o ameninţare pentru ceilalţi. Vaccinat sau nu, virusul se poate transmite. Este poziţia mea şi, pentru viitor, mintea mea este deschisă. Orice este posibil.

Organismul a trebuit să funcţioneze tot timpul la capacitate maximă, peste 15 ani. Cine a reuşit să o facă în afară de Roger (Federer), de Rafa (Nadal) şi de mine? Exista o muncă uriaşă în spatele tuturor acestor lucruri.

Nimeni de pe Pământ nu-mi cunoaşte corpul mai bine decât mine. Vreau să fiu unicul proprietar al corpului meu. Dacă nu am o înţelegere suficientă a corpului meu, parcă aş da autonomie altuia.

Mă consult ca toţi ceilalţi cu medici convenţionali. Mult. Specialişti în pneumologie, imunologie, în Serbia, Franţa, Elveţia, Statele Unite... Îi ascult şi cu cunoştinţele despre corpul meu, îmi fac singur analizele şi iau decizii" a spus Novak Djokovic, într-un interviu publicat joi de cotidianul francez L'Equipe.

Novak Djokovic a reamintit și că a suferit puţine accidentări şi că, în trecut, a luat nişte decizii importante bazate pe acest lucru, precum amânarea operaţiei la cot în 2018 sau schimbarea dietei în 2010, pentru a elimina glutenul.

Liderul mondial s-a comparat cu alţi sportivi care se gândesc constant la stilul lor de viaţă, printre care LeBron James, Tom Brady şi Cristiano Ronaldo, conform Agerpres.

Novak Djokovic s-a calificat miercuri în sferturile turneului ATP 500 de la Dubai după ce l-a învins în două seturi pe rusul Karen Khachanov (26 ATP). Joi, liderul mondial va evolua împotriva lui Jiri Vesely (123 ATP).