Simona Halep a început excelent meciul cu Jelena Ostapenko din semifinalele WTA Dubai, a câștigat fără prea mari probleme primul set și a luptat pentru a ajunge în tiebreakul celui de-al doilea, dar a urmat un monolog al letonei. Câștigătoare în fața româncei în finala de la Roland Garros 2017, Jelena s-a transformat într-o adevărată mașină de produs lovituri câștigătoare (36 în total), a comis din ce în ce mai puține erori neforțate (49, dar majoritatea au venit în primele seturi), a profitat și de problemele sportivei noastre la serviciu (8 duble greșeli) și s-a impus după o oră și 36 de minute de joc, scor 2-6, 7-6(0), 6-0.

Simona HalepFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

  • Pentru prezența în semifinale, Simona Halep va primi un premiu în valoare de 37.500 de dolari.
  • Chiar dacă a ajuns în penultimul act al competiției, fosta lideră mondială va înregistra o nouă coborâre în clasamentul WTA: va ocupa locul 26.

  • Pe parcursul competiției de categorie WTA 500, Jelena Ostapenko (campioană la Roland Garros 2017) a învins patru campioane de Grand Slam: Sofia Kenin (Australian Open 2020), Iga Swiatek (Roland Garros 2020), Petra Kvitova (Wimbledon 2011 și 2014) și Simona Halep (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019).
  • Pentru titlul de la Dubai, Jelena Ostapenko se va duela cu Veronika Kudermetova (31 WTA), care a beneficiat de abandonul Marketei Vondrousova (38 WTA).

  • Simona Halep a câștigat în două rânduri turneul WTA de la Dubai: 2015 (6-4, 7-6(4) cu Karolina Pliskova) și 2020 (3-6, 6-3, 7-6(5) cu Elena Rybakina).

Ultimul punct al partidei dintre Halep și Ostapenko:

Simona Halep - Jelena Ostapenko 1-2 în meciurile directe

2021, Dubai: 2-6, 7-6(0), 6-0 pentru Ostapenko

2017, Beijing: 6-2, 6-4 pentru Halep

2017, Roland Garros: 4-6, 6-4, 6-3 pentru Ostapenko.

Desfășurarea meciului Simona Halep - Jelena Ostapenko 6-2, (0)6-7, 0-6

Setul III

0-6 Jelena începe gameul cu o dublă. Simona pune pe linie returul. Dar Simona nu pare să mai fie foarte concentrată și trimite în banda fileului. Încă o dublă a letonei. Simona ratează o minge de break. Și pe a doua, a trimis mult afară. Simona ratează inexplicabil - minge de meci pentru Ostapenko. Halep face pasul în lateral și lovește decisiv la retur. Serviciu bun spre exterior. Simona returnează în fileu - victorie pentru Jelena Ostapenko.

0-5 Încă o dublă a Simonei (deja a opta). Lovitură prea lungă a Jelenei. Retur perfect în lung de linie. Ostapenko cere challenge după o lovitură la limită a Simonei și are dreptate. Letona va servi pentru calificarea în finală.

0-4 Simona nu are răspuns pentru ofensiva totală a adversarei. As - Ostapenko defilează. Simona stă mai bine în acest schimb și eroarea letonei vine. Dar românca nu mai poate face nimic.

0-3 Ostapenko forțează din nou la retur, serviciul Simonei nu îi pune niciun fel de probleme (15-30). O nesincronizare a letonei (30-30). Simona cere challenge, dar returul letonei a fost pe linie. Simona face o dublă greșeală și Ostapenko se desprinde.

0-2 Jelena domină autoritar în aceste momente, practică cel mai bun tenis al ei: lovește puternic și precis. Un retur mai bun al Simonei. Jelena găsește linia laterală. Simona ratează returul.

0-1 Ostapenko începe excelent setul decisiv și face break la 15.

Setul II

6-7 Simona ratează primul retur (0-1). Ostapenko atacă decisiv cu reverul în cross (0-2). Jelena profită din nou de un serviciu moale (0-3). Jelena forțează și se apropie de câștigarea tiebreakului (0-4). Serviciu excelent (0-5). Simona pare resemnată, trimite mult afară un forehand (0-6). Ostapenko închide setul cu un retur câștigător (0-7).

6-6 Jelena ratează atacul la retur. Dar revine la punctul următor, face pasul în teren și egalează la 15. Jelena forțează pe serviciul secund al Simonei și sportiva noastră nu mai poate face nimic. As într-un moment foarte dificil (30-30). Dar imediat face o dublă greșeală. Minge de set pentru Ostapenko. Simona stă foarte bine în raliu, surprinde cu o schimbare de ritm și salvează mingea de set. Incredibil, încă o dublă a Simonei. Jelena atacă pe un serviciu secund foarte moale, dar ratează. Serviciu bun. Simona rezistă și egalează la 6.

5-6 Simona se apără bine în primă fază, dar Jelena insistă și câștigă punctul. Minge prea lungă a letonei. Simona returnează în fileu. Ostapenko punctează în lung de linie.

5-5 Aproape ca de fiecare dată când schimbul se prelungește, Simona are câștig de cauză. Ostapenko ratează forehandul în lung de linie. Retur puternic, aproape de linia de fund al letonei. Simona servește mai bine acum. Ostapenko trimite în banda fileului.

Ostapenko primește îngrijiri medicale pentru o problemă la picior.

4-5 Retur prea moale al Simonei. Ostapenko joacă singură: ori lovește decisiv, ori ratează mult prea ușor. Jelena o plimbă pe Simona dintr-un colț în altul, jucătoarea noastră cedează până la urmă. Game pentru Jelena.

4-4 Jelena începe gameul de retur cu două erori neforțate. Retur fulgerător al letonei (30-30). Forehand câștigător al Simonei. Halep închide gameul cu un as (Jelena a cerut challenge, dar nu a avut dreptate).

3-4 Jelena închide punctul cu un smash. Simona ajunge la o scurtă, se întoarce bine când este lobată și Ostapenko ratează. Jelena caută linia, dar nu o găsește. Lovitură excelentă în colțul terenului a letonei (30-30). Simona nu poate returna o minge bine plasată de Jelena. Ostapenko oprește seria câștigătoare a Simonei.

3-3 Încă o dublă a Simonei. Lovitură superbă în cross a Simonei. Halep stă mai bine în schimburile lungi - Jelena cedează rapid. Simona egalează.

2-3 Simona încearcă să stea mai mult în schimb și Jelena greșește până la urmă. Ostapenko o prinde pe contre-pied pe Simona. Jelena se poziționează pentru a lovi cu forehandul, dar trimite în fileu. Simona prinde linia de fund cu o lovitură norocoasă și obține două mingi de rebreak. Simona recuperează breakul.

1-3 Jelena forțează la retur, loviturile ei puternice sunt din ce în ce mai precise. Retur câștigător pe primul serviciu. Simona se apără mai bine de această dată. Ostapenko mai comite o eroare.

0-3 Simona caută lovituri plasate mai aproape de linii, dar nu le prea găsește. Ostapenko face pasul la fileu și lovește decisiv. Jelena își confirmă breakul.

0-2 Simona forțează cu al doilea serviciu, dar face o dublă. Jelena o împinge pe Simona în spatele terneului cu lovituri lungi și puternice, Halep cedează în cele din urmă (15-30). Încă o dublă în acest game. Retur ratat de Jelena. Ostapenko face breakul cu o lovitură de forehand în cross.

0-1 Jelena pare să își piardă răbdarea. Simona caută lovitura în lung de linie din defensivă, dar ratează de puțin. Rever câștigător în colțul terenului din partea Jelenei. Minge trimisă în fileu de letonă. Lovitură bună de forehand din săritură a Jelenei. Simona ajunge la o scurtă, dar este pasată în cross.

Setul I

6-2 Ostapenko atacă fiecare serviciu al Simonei, dar ratează de fiecare dată. Simona închide setul cu un as.

5-2 Jelena începe gameul cu o dublă. Rever câștigător în cross al letonei. Ostapenko comite prea multe erori - Simona mai obține două mingi de break. Jelena mai face o dublă.

4-2 Ostapenko caută un retur fulgerător, dar ratează de puțin ținta. As pentru Simona. Ostapenko pune o scurtă bună, Simona ajunge la timp, dar este lobată. Simona revine cu câteva servicii bune. Dar face o dublă greșeală. Jelena atacă în fileu și Halep își confirmă breakul.

3-2 Simona pune presiune la retur, ajunge la 30-15, dar Jelena răspunde cu un slice bun. Halep ratează un retur pe serviciul secund al adversarei. Jelena caută linia de fund, dar lovește prea puternic. Ostapenko face pasul în teren, alternează bine loviturile și închide punctul cu un voleu-drive. Simona rezistă și reegalează la 40. Halep rezistă bine în fața loviturilor puternice ale adversarei și aceasta comite erori căutând lovituri decisive. Retur cu mult efect al Simonei, care face break.

2-2 Jelena profită de un serviciu secund moale. Ostapenko face prea târziu pasul în spate și nu mai are timp să trimită mingea înapoi în terenul Simonei. Retur ratat de letonă. Game pentru Simona.

1-2 Încă as al letonei. Mingea înaltă a Simonei aterizează pe linia de fund, Ostapenko nu ia cea mai bună decizie și trimite în fileu. Jelena servește bine și cu . Ostapenko lovește puternic cu forehandul, Simona ajunge târziu la minge. Halep returnează bine, Jelena trimite pe culoarul de dublu. Jelena ratează reverul în lung de linie (40-40). Scurtă bună a letonei. Rever în cross câștigător al Jelenei.

1-1 Simona trimite prea lung. Jelena încearcă un retur câștigător, dar ratează ținta. De două ori la rând. Jelena este foarte agresivă, atacă de fiecare dată pe serviciul secund, dar încă nu este foarte precisă.

0-1 Meciul a început cu Ostapenko la serviciu. Letona câștigă rapid primele două puncte, dar trimite în fileu când schimbul se prelungește. Simona ratează returul. Jelena închide gameul cu un as.

Dubai Duty Free Tennis Championships se dispută în perioada 14-19 februarie, pe hard, face parte din categoria WTA 500 și are premii totale în valoare de $703,580. Simona Halep a câștigat turneul în 2015 și 2020, iar ultima ediție i-a revenit ibericei Garbine Muguruza.