Datele cheie ale cazului liderului ATP Novak Djokovici, care a intrat în Australia pentru a participa la Australian Open nevaccinat, cu o scutire de la imunizare bazată pe faptul că a fost infectat recent, şi căruia i-a fost anulată viza de ministrul Imigraţiei, decizie menţinută şi de cei trei judecători de la tribunalul federal.

Novak DjokovicFoto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

La 18 noiembrie, lui Djokovici i s-a acordat o viză pentru activitate temporară (subclasa 408). Vizele pentru activitate temporară le permit celor care le primesc să muncească în Australia perioade scurte, iar subclasa 408 face referire la activităţi sportive.

La 29 noiembrie, ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, i-a scris directorului Tennis Australia, Craig Tiley, precizând că sportivii care vor să intre în Australia şi să nu stea în carantină trebuie să fie vaccinaţi cu schemă completă şi nu pot conta pe faptul că au fost infectaţi ca motiv pentru exceptarea de la regulă.

La 16 decembrie, Djokovici a făcut un test PCR şi un test rapid antigen pentru coronavirus.

La 17 decembrie, Djokovici a participat la evenimente. El încă nu primise rezultatul pozitiv la testul covid.

La 18 decembrie, Djokovici a participat la un interviu deşi primise rezultatul pozitiv al testului PCR.

La 30 decembrie, Djokovici a primit o scrisoare de la şeful departamentului medical al Tennis Australia, prin care era anunţat că a primit o derogare medicală de la vaccinarea împotriva coronavirusului, în baza faptului că s-a vindecat recent de covid-19.

La 1 ianuarie, Djokovici a primit o confirmare automată online, pe site-ul/aplicaţia Australian Travel Declaration, conform căreia întrunea cerinţele pentru “sosire în Australia fără să intre în carantină, acolo unde jurisdicţia locală o permite”.

Înainte de miezul nopţii, la 5 ianuarie, Djokovici a sosit la Melbourne cu un zbor de la Dubai şi a fost reţinut la aeroport.

În primele ore ale zilei de 6 ianuarie, Djokovici a fost chestionat de Poliţia de Frontieră, după care viza sa a fost anulată şi sportivul a fost transferat la un hotel în care sunt reţinuţi imigranţii.

În aceeaşi zi, avocaţii sportivului au depus un apel împotriva anulării vizei. S-a emis un ordin prin care i s-a permis lui Djokovici să rămână în Australia până la 10 ianuarie, zi în care s-a programat o audiere la Tribunalul Federal.

La 10 ianuarie, tribunalul a decis că viza lui Djokovici a fost anulată incorect şi cere ca sportivul să fie eliberat din hotelul în care era ţinut. După eliberare, Djokovici îşi declară intenţia de a rămâne în ţară şi a concura la Australian Open.

La 13 ianuarie, a avut loc tragerea la sorţi a Australian Open în care s-a decis adversarul lui Djokovici în primul tur: compatriotul său Miomir Kecmanovic.

La 14 ianuarie, ministrul Alex Hawke a anunţat că i-a anulat viza lui Djokovici.

Câteva ore mai târziu, Djokovici şi avocaţii săi au făcut apel la această decizie.

În 16 ianuarie, tribunalul federal din Melbourne a decis să respingă apelul lui Djokovici şi să menţină decizia ministrului Imigraţiei. Decizia luată în unanimitate de cei tre judecători nu poate fi atacată.

Astfel, liderul ATP va fi deportat şi riscă o interdicţie pentru trei ani pe teritoriul Australiei.

Deşi organizatorii l-au anunţat în programul meciurilor de luni, de la primul grand slam al anului, el urmează să fie înlocuit cu un lucky-loser. (News.ro)