Dacă nu poţi să-l învingi, atunci îl plasezi în detenţie: este ceea ce gândesc sârbii care urmăresc cu indignare felul în care este tratat în Australia compatriotul lor Novak Djokovic, liderul mondial al tenisului masculin, ce aşteaptă, într-un centru de retenţie, rezultatul controversei în jurul vizei sale.

Novak DjokovicFoto: Marco Alpozzi / LaPresse / Profimedia

"Ce se întâmplă acum cu acest om este o ruşine", a declarat Dusan Stojic, un pensionar de 67 de ani, care a venit joi după-amiază la o manifestaţie de susţinere în faţa Parlamentului Serbiei, înainte de a izbucni în lacrimi.

"La început îl inviţi şi-i spui că actele lui sunt în regulă. Apoi îl reţii într-un hotel, un sportiv ca el, poate cel mai mare din toate timpurile", a spus David Lukovic, un om de afaceri de 23 de ani, pentru AFP.

La mii de kilometri de Melbourne, unii sârbi s-au adunat ca să-şi susţină eroul. Mulţi consideră că situaţia sa este ultima pe o listă lungă de umilinţe de care a avut parte ţara din Balcani.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a denunţat o "vânătoare politică", iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, care sărbătoreşte astăzi (vineri) Crăciunul, l-a asigurat pe Djokovic că mii de credincioşi din lumea întreagă se roagă pentru el.

Cu zece zile înainte de startul Australian Open (17-30 ianuarie), campionul sârb, care nu a dezvăluit dacă s-a vaccinat, este în continuare izolat într-un centru din Melbourne, alături de imigranţi din diferite ţări ale lumii, în aşteptarea judecării apelului depus de avocaţii săi la decizia de refuzare a accesului în Australia, informează Agerpres.

Djokovic, de nouă ori câştigător al acestui turneu, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat, urmând să rămână până luni într-un hotel din Melbourne.

Pe reţelele de socializare sunt numeroase mesaje de susţinere pentru Nole şi critici dure aduse felului în care sunt trataţi el şi Serbia.

"Nu vaccinul este problema, ci faptul că este sârb şi pe deasupra cel mai mare jucător de tenis din lume. Toate astea sunt însă în zadar", a scris Marinko Bulatovic pe Twitter.

Marija Santic a denunţat la rândul său faptul că Djokovic este "şicanat şi tratat prost doar fiindcă cel mai mare vine dintr-o ţară mică din Munţii Balcani".

La manifestaţia de joi, tatăl lui Djokovic, Srdjan, nu a ezitat să amintească momente dureroase din istoria ţării sale, ca bombardarea Serbiei de către NATO în 1999 pentru a pune capăt conflictului din Kosovo.

"Acum mai bine de o sută de ani eram şase milioane", a spus el, aluzie la faptul că sârbii sunt astăzi doar puţin mai numeroşi. "De ce? Fiindcă am fost omorâţi, bombardaţi, sancţionaţi, goniţi din ţara noastră", a adăugat Srdjan Djokovic.

Într-o conferinţă de presă, el a declarat că fiul său este "răstignit" la fel ca Iisus.

Florian Bieber, specialist în Balcani la universitatea din oraşul austriac Graz, consideră că afacerea Djokovic a fost prezentată ca o "problemă naţională" şi de şeful statului.

"Vucic joacă cartea victimei mai degrabă decât să facă din asta un argument pentru (a îndemna oamenii) să se vaccineze", însă "Djokovic este prea popular pentru ca preşedintele să-i reproşeze că nu s-a vaccinat", a explicat Florian Bieber pentru AFP.

Citește și: Novak Djokovic și scandalul interdicției de a intra în Australia - Povestea unui incident major: De la refuzul vaccinării împotriva Covid-19 și până la petrecerea de pomină de la Adria Tour - De unde am plecat și unde am ajuns

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

  • Djokovic și echipa sa aterizează la Melbourne la ora locală 23:15.
  • Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.
  • Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.
  • Djokovic s-a aflat în custodia poliţiei de frontieră australiene timp de 8 ore, iar el a avut acces la telefonul mobil după 3 ore. Srdjan, tatăl sportivului, a afirmat că fiul său este ţinut captiv (Nole a fost izolat într-o cameră și a fost păzit de doi polițiști).
  • În acest caz s-au implicat şi Ambasada Serbiei, dar şi ambasadorul australian din Serbia. De asemenea, președintele Serbiei a acuzat Australia de "rele tratamente" față de Novak Djokovic și a cerut ca acesta să fie primit în țară de urgență.
  • După mai bine de 8 ore de audieri, Novak Djokovic nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin și a fost rugat să părăsească Australia.
  • Novak Djokovic a făcut apel la decizia de expulzare, iar un judecător a analizat cazul joi.
  • Judecătorul însărcinat cu cazul sârbului a amânat decizia până luni dimineața, neavând toate documentele necesare. Nole va rămâne în Australia până la verdict.